I to wyjaśnia sprawę.WQ_86 pisze:
Szkic jest z pliku dostępnego na stronie internetowej, adaptacji nie skanowałem bo wydało mi się to bez sensu dla samego rozmieszczenia wentylacji.
pozdrawiam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
I to wyjaśnia sprawę.WQ_86 pisze:
Szkic jest z pliku dostępnego na stronie internetowej, adaptacji nie skanowałem bo wydało mi się to bez sensu dla samego rozmieszczenia wentylacji.
Moze Pan rozwinac ten temat? Pompe powietrza chcialem wykorzystac do ogrzewania w domu - ogrzewanie podlogowe pompa z GWC (glikol-woda). Co jest teraz najbardziej optymalne i oplacalne? Chodzi o ogrzewanie i wentylacje mechaniczna z rekuperacja?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tak się robiło w zeszłym stuleciu. Dziś tańsze i efektywniejsze jest chłodzenie pompą ciepła powietrze powietrze, a przy okazji taka pompa bardzo tanio grzeje.lukas_jg pisze:Hej, przymierzam sie do instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Mam pytanie odnosnie GWC. Na stronie jednego z producentow znalazlem taka ilustracje:
Ma to racje bytu? Sprawdzi sie rurka typu PEFLEX?

Takie pompy to technologia z początku lat 90-tych, gdy czynnik miał temperaturę wrzenia dwadzieścia kilka stopni. Dziś pompy ciepła pracują do -60.Moze Pan rozwinac ten temat? Pompe powietrza chcialem wykorzystac do ogrzewania w domu - ogrzewanie podlogowe pompa z GWC (glikol-woda).
jak widać z wykresu, ogrzewanie pompą ciepła wody a potem tą wodą domu, to skrajny brak wiedzy, lub chęć oskubania inwestora. Pompa ciepła w wodnym górnym źródłem z fizyki jest minimum 2x mniej efektywna. Poza tym nie dba o komfort latem. Jest na dodatek droga. Ogólnie - jeżeli ktoś Panu poleca ogrzewanie wodne, to albo Pana oszukuje albo jest osobą źle wykształconą. Ja akurat nie wiedziałem, skoro tak mocno negujecie Pana Brzęczkowskiego proszę o inne źródła.bachus pisze:Przecież wszyscy to tu wiedzą, Brzęczkowski tym handluje. On ma jedynie najtańsze i najlepsze.WQ_86 pisze: Gdzie najlepiej kupić materiały ? (dobra cena)
Skrzynki rozdzielcze ocynk czy nierdzewka ??
Nie będę pisał wyjaśnień jeszcze raz a wkleję to co już wcześniej napisalem na temat tej tabelki:Tomasz_Brzeczkowski pisze: O efektywności pompy ciepła decyduje różnica temperatur.
Jak ja kocham brednie Brzęczkowskiego na temat pomp ciepła.Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Na wykresie widać, że pompy p-p są minimum dwa razy efektywniejsze od tych z wodnym górnym źródłem.
Posumowując:Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podsumowując: Jeżeli chcemy mieć tanią i komfortową instalację, należy unikać tych co proponują: ogrzewanie wodne, liczą zapotrzebowanie, wyłączają rekuperację z instalacji grzewczej.
Myślę, że na zaprzyjaźnionej aukcji alle..o można znaleźć wszystko.WQ_86 pisze:
Ja akurat nie wiedziałem, skoro tak mocno negujecie Pana Brzęczkowskiego proszę o inne źródła.

Fizyka nie jest skomplikowana... no może taki bachus co ogrzewa się węglem i ma wentylację grawitacyjną, nie może odróżnić pomp ciepła o działaniu bezpośrednim z tymi grzejącymi wodę...lukas_jg pisze:bachus, dlatego tez poprosilem o wyjasnienie. Po przeczytaniu odpowiedzi tamtego Pana juz wiedizalem z kim mam do czynienia i ze nic rzetelnego w tym temacie tu nie znajdePozdrawiam!
Po prawej czy po lewej stronie ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: -nawiew 160 /3x75 salon
Wszyscy już wiemy,że klimatyzatory Brzęczkowskiego pracują przy minus 20 stopni dając COP na poziomie 12. Faktycznie bachus nie może tego pojąć, jak teoretycznie największy ten wskaźnik COP to 9, podkreślam teoretyczny. Nie wspomnę już co to współczynnik doskonałości.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Fizyka nie jest skomplikowana... no może taki bachus co ogrzewa się węglem i ma wentylację grawitacyjną, nie może odróżnić pomp ciepła o działaniu bezpośrednim z tymi grzejącymi wodę...

Wentylacja nie jest odczuwalna. Poza tym, dlaczego chłód?WQ_86 pisze:Po prawej czy po lewej stronie ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: -nawiew 160 /3x75 salon
Po prawej będzie nad sofą, czy nie bedzie odczuwalny chłód zimą w tym miejscu ?
No raczej przy -15 nie bedzie dmuchać + 21, prawda ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja nie jest odczuwalna. Poza tym, dlaczego chłód?WQ_86 pisze:Po prawej czy po lewej stronie ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: -nawiew 160 /3x75 salon
Po prawej będzie nad sofą, czy nie bedzie odczuwalny chłód zimą w tym miejscu ?

Tiaaa.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak wywiewane powietrze z łazienek ma +23 i sporo wilgoci, to dlaczego ma nie być +20 przy 90% odzysku?
Nawet ja robi się wentylację plus ( nawiew do pokojów pod sufitem) bez reku , -15 ogrzeje się od powietrza pod sufitem zanim do nas dotrze
A czy 125 /3x75 może być ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
-nawiew 160 /3x75 salon
125/1x75 z jednym zatkanym otworem ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:WQ_86 pisze:100/1x75 pokój najbliżej centrali.