Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Redukcje z 2x75 na 100 to trzeba by zamawiać, standardowo robi się na 125
rekuperacja od 1989r
No tak zgadza się, ale jak mam przekuwać 17 cm stropu B25 pełnego drutów to mnie to trochę zniechęca.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Redukcje z 2x75 na 100 to trzeba by zamawiać, standardowo robi się na 125
A ten rekuperator ??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

ja to musialem przewiercić zbrojony strop wraz z wylewką i podłogą w dwóch miejscach o gr. 26cm fi 127mmWQ_86 pisze:No tak zgadza się, ale jak mam przekuwać 17 cm stropu B25 pełnego drutów to mnie to trochę zniechęca.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Redukcje z 2x75 na 100 to trzeba by zamawiać, standardowo robi się na 125
A ten rekuperator ??
Przecież pokazałeś projekt swojego budynku a tam jak wół stoi, że jest kotłownia i kominek. A skoro są te urządzenia to według miszcza, nam obecnie panującego Brzęczkowskiego rekuperacja jest zbędnym i nie potrzebnym wydatkiem, zacytuję jeszcze raz:WQ_86 pisze: Nie bardzo rozumiem Waszą dyskusję.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:
reku robi się głównie po to, by nie robić drogiej i energochłonnej kotłowni. Jak Pan ma kasę i chce dużo płacić za ogrzewanie, to wystarczy wentylacja mechaniczna nawiewna pod sufitem w pokojach i piony wentylacyjne w kuchni i łazience. PO CO REKU, SKORO KOCIOŁ I TAK MNIEJ NIE ZUŻYJE???
Po co Panu rekuperacja i to głośna jak ma Pan sporo kasy i ogrzewanie, które mało wyprodukować ciepła nie potrafi???
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Kominka ani komina nie ma.
Wyjscia z rekuperatora planowlem fi 160.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kominy to symbol ciemnoty.WQ_86 pisze:Kominka ani komina nie ma.
O co chodzi z tym pytaniem o reku?
rekuperacja od 1989r
Czy niemały ? Nie chciałbym aby rekuperator cały czas pracował na 80%.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kominy to symbol ciemnoty.WQ_86 pisze:Kominka ani komina nie ma.
O co chodzi z tym pytaniem o reku?
Pozostaje jeszcze kwesta przedłużeń do anemostatów.
Gdzie najlepiej kupić materiały ? (dobra cena)
Skrzynki rozdzielcze ocynk czy nierdzewka ??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież wszyscy to tu wiedzą, Brzęczkowski tym handluje. On ma jedynie najtańsze i najlepsze.WQ_86 pisze: Gdzie najlepiej kupić materiały ? (dobra cena)
Skrzynki rozdzielcze ocynk czy nierdzewka ??
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Sugeruje Pan, że nie wiem co mam w domu?
Nie, nic takiego nie sugeruję, ale wydaje mi się, ze na załączonym rzucie i zaznaczonym fragmencie elipsą widzę, że w projekcie są kominy jest piec i kominek.WQ_86 pisze:Sugeruje Pan, że nie wiem co mam w domu?
Chyba, że stan faktyczny (po wybudowaniu) różni się od tego co co na projekcie.
Jest jeszcze jedna możliwość, rysunek pieca wcale nie znaczy że to piec. Z kominkiem jak i kominami jest podobnie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

centrala airpack 170 ma większą wydajność niż 300 mini po podłączeniu do instalacji. Nawet same króćce są 160 a w mini 125 , no i jest dwa razy większa.
300tka aipacka jest 4 x większa i wyjścia ma 200mm . Tymi cyserkami nie ma się co sugerować, bo vents podaje wydajność bez instalacji!.
300 tkę może Pan nie zmieścić a i zakup przekroczy 9000zł.
300tka aipacka jest 4 x większa i wyjścia ma 200mm . Tymi cyserkami nie ma się co sugerować, bo vents podaje wydajność bez instalacji!.
rekuperacja od 1989r
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież chciał Pan mniejsze!
Szkic jest z pliku dostępnego na stronie internetowej, adaptacji nie skanowałem bo wydało mi się to bez sensu dla samego rozmieszczenia wentylacji.bachus pisze:Nie, nic takiego nie sugeruję, ale wydaje mi się, ze na załączonym rzucie i zaznaczonym fragmencie elipsą widzę, że w projekcie są kominy jest piec i kominek.WQ_86 pisze:Sugeruje Pan, że nie wiem co mam w domu?
Chyba, że stan faktyczny (po wybudowaniu) różni się od tego co co na projekcie.
Jest jeszcze jedna możliwość, rysunek pieca wcale nie znaczy że to piec. Z kominkiem jak i kominami jest podobnie.
To w takim razie jakie są optymalne prędkości przepływu dla ciągłej pracy,Tomasz_Brzeczkowski pisze:centrala airpack 170 ma większą wydajność niż 300 mini po podłączeniu do instalacji. Nawet same króćce są 160 a w mini 125 , no i jest dwa razy większa.
110 m^3/h ?? Chciałbym aby pracował na jak najniższym biegu
A może jakaś inna firma ??
Mniejsze anemostaty a nie kanały z rekuperatora, wynika to z konieczności rozkuwania stropu ;/Tomasz_Brzeczkowski pisze: Przecież chciał Pan mniejsze!