Jak sprawdzić używane auto przed zakupem?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Jak sprawdzić używane auto przed zakupem?
Ja przede wszystkim wole kupić autop od sprawdzonych dealerów samochodowych i tak ostatnio zrobiłem. Auto wziąłem od HondaPlaza 2 letnią Jazz. SAmochod był juz sprawdzony pod względem prawnym, blacharsko-lakierniczym i też pod względem stanu technicznego na stacji kontroli w 47 punktach. Własnie dlatego lubię mieć pewność od razu a nie jeździć na darmo 
Potwierdzam, autobaza to fajna stronka. Teraz właśnie jestem na etapie szukania nowego samochodu i to narzędzie bardzo się przydaje, można szybko wstępnie zweryfikować czy jest w ogóle sens interesowania się danym autem.armian2 pisze:Zdobądź od sprzedającego numer VIN i wpisz go do serwisu autobaza, tam pojawi się do pobrania cały raport odnośnie samochodu. Ilu miał właścicieli, historię przeglądów, a nawet przebieg. Myślę, że jeśli dotychczasowy właściciel nie ma nic do ukrycia, to bez problemu poda Ci numer VIN.
Co do innych metod jak sprawdzać samochody - tak naprawdę to da się sprawdzić tylko w warsztacie u mechanika, zbadać lakier (czy nie był powypadkowy), wszystkie systemy, podłączyć pod komputer itp.
Na oko i po 5 min jazdy to naprawdę wiele rzeczy może umknąć.
Dokładnie, numer VIN to podstawa. Jak już wszystko sprawdzisz i pojedziesz oglądać samochód to warto pojechać z nim do serwisu, gdzie mają komputer diagnostyczny dla warsztatów, ponieważ czasem sprzedający może zataić kilka usterek, a dzięki temu możesz wynegocjować niższą cenę
Najlepiej ze znajomym mechanikiem no i też po vin numerze
Oddać do serwisu i niech sprawdzą. Nie ma co próbować na własną rękę.
Musisz też pamiętać o tym, że jako kupujący masz swoje prawa, których możesz się domagać. Zachęcam do lektury artykułu http://autoprawo.pl/pierwsze-kroki-po-kupnie-samochodu-z-wadami. Wielu ludzi nie ma świadomości swoich praw, a nieuczciwi sprzedawcy chętnie to wykorzystają.
tak jak radzą użytkownicy wyżej- sprawdź numer vin 
- rude_dude234
- Zainteresowany

- Kontakt:
Potwierdzam to, co pisali poprzednicy. Trzeba wszystko dokładnie sprawdzić. Ja to nawet pokusiłabym się o ogarnięcie oferty serwisu. Zakup autka to nie jest zakup pod tytułem "pierwszy lepszy", trzeba się nieco bardziej wysilić.
my przy zakupie używanego poprosiliśmy o konsultację z serwisem seata. Były właściciel zgodził się bez problemu. W serwisie go dokładnie sprawdzili bez problemu. Polecam dlatego korzystać z autoryzowanych serwisów - wszystko ma się czarno na białym omówione i tak też zrealizowane zlecenie jak było ustalone na początku, nie to co w prywatnych warsztatach... od lat mam seata różne modele co prawda, ale zawsze korzystam z jednego serwisu - naprawdę robię dobra, rzetelna robotę.
Najlepiej sprawdzić takie auto na stacji diagnostycznej a jeśli posiada już instalację lpg to najlepiej skorzystać z listy warsztatów które montują takie instalacje, są sprawdzone i godne zaufania
Najlepiej bylby jechac do sprzedawcy z jakims mechanikiem. Nie zawsze się to jednak uda dlatego tez zaraz po zakupie warto pojechac do dobrego serwisu zeby sprawdzili tam czy wszysto gra. Sam tak zrobilem po zakupie merca i od 3 lat w zasadzie nic się w nim nie zepsulo poza jedna drobna usterka w skrzyni biegow. Genralnie jestem mega zadowolony zarowno za zakupu auta jak i serwisu na daimlera w wawie bo auta naprawiaja tam w ekspresowym tempie.
Ja na szczęście nie musiałem obawiać się o jakość i stan używanego auta ponieważ kupiłem Hondę Civic 5d w Hondaplaza a co za tym idzie miałem równiez wgląd w wykonany przez nich przegląd techniczny. Do tego auto oczywiście sprawdzone
od względem prawnym oraz blacharsko-lakierniczym. Zadbane i gotowe do jazdy. Śmigam nim od ponad dwóch i jedyne co musiałem w nim zrobić w tym czasie to wymiany klocków i ostatnio rozrząd
od względem prawnym oraz blacharsko-lakierniczym. Zadbane i gotowe do jazdy. Śmigam nim od ponad dwóch i jedyne co musiałem w nim zrobić w tym czasie to wymiany klocków i ostatnio rozrząd
Najważniejsze to kupić auto od sprawdzonych dealerów aut. Ja kupiłem w salonie forda w warszawie bo znajomi tez mi polecali. Żadnych ukrytych wad, wszystko z autem jest ok a jeżdżę już 4 lata. Polecam
Najlepiej podjechać do jakiegoś mechanika, który wszystko skontroluje,
jeśli nie wiesz jak wybrać taką osobę to polecam podpytać znajomych, a dowiecie się wszystkiego , przed zakupem polecam bardzo dokładnie wszystko sprawdzić aby nie trafić na jakiegoś gniota.
jeśli nie wiesz jak wybrać taką osobę to polecam podpytać znajomych, a dowiecie się wszystkiego , przed zakupem polecam bardzo dokładnie wszystko sprawdzić aby nie trafić na jakiegoś gniota.
najlepiej jest sprawdzić go miernikiem lakieru