Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
To spróbujmy zrobić bilans .
Nawiew - 20 do 30 m3/h na osobę, zimą bliżej 20, bo przesusza i duży dyskomfort.
Czyli - wchodzi maks 90m3
Wywiew
łazienka 2x75
kuchnia 2x75 TU MIĘDZY NAWIEWEM A WYWIEWEM NIE MA DRZWI
wc1x75
wiatrołap1x75
pomieszczenie (nie wiem) 1x75
Teraz, wg PN przez łazienkę i wc powinno wychodzić po 50m3/h a przez kuchnię 30. Czyli najwięcej przez łazienki!! tam są drzwi!! czyli dodatkowy opór
Ma Pan do wyboru - by w łazienkach nie było grzyba - puścić 200- 300m3/h i słuchać dość głośną centralę i mieć potwornie sucho. Lub w pokojach OK, a grzyb w łazience . PO TO PAN ROBI WENTYLACJĘ?
Kolejna kwestia: ilość kanałów . Dokładanie kanałów ponad optimum, nie zwiększy strumienia. Optimum wyznacza pole powierzchni wyjścia z centrali . Vents na fi 125mm więc 120 cm2 kanał fi 63 mm (PE75) ma 31cm2 . Czyli 4 może być 5 ale to nie zmienia strumienia
Czyli
wywiew łazienka 2 wc i kuchnia po 1
nawiew 4 pokoje po jednym.
Czy słuchał Pan ventsa ?
Nawiew - 20 do 30 m3/h na osobę, zimą bliżej 20, bo przesusza i duży dyskomfort.
Wywiew
łazienka 2x75
wc1x75
wiatrołap1x75
Teraz, wg PN przez łazienkę i wc powinno wychodzić po 50m3/h a przez kuchnię 30. Czyli najwięcej przez łazienki!! tam są drzwi!! czyli dodatkowy opór
Ma Pan do wyboru - by w łazienkach nie było grzyba - puścić 200- 300m3/h i słuchać dość głośną centralę i mieć potwornie sucho. Lub w pokojach OK, a grzyb w łazience . PO TO PAN ROBI WENTYLACJĘ?
Kolejna kwestia: ilość kanałów . Dokładanie kanałów ponad optimum, nie zwiększy strumienia. Optimum wyznacza pole powierzchni wyjścia z centrali . Vents na fi 125mm więc 120 cm2 kanał fi 63 mm (PE75) ma 31cm2 . Czyli 4 może być 5 ale to nie zmienia strumienia
Czyli
Czy słuchał Pan ventsa ?
rekuperacja od 1989r
Dobrze a co w takim razie z wiatrołapem gdzie będzie w zimie wilgoć z butów i zapach średnio komfortowy, kotłownia gdzie będzie dużo ciepła które mogło by ogrzać reku i też nie należy do czystych ??Tomasz_Brzeczkowski pisze:To spróbujmy zrobić bilans .
Wywiew
łazienka 2x75
wc1x75
wiatrołap1x75
Czyli
Czy słuchał Pan ventsa ?
A może Mistral 300 też mi chodzi po głowie
Tu przewody są 160 i trzeba by kanałów zrobić więcej prawda ??
Słyszałem Vents-a dwóch kolegów go posiada.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja jest dla ludzi. Wentylacja nie jest od zapachów. Dyfuzja gazów (zapachów też) to kwestia sekund czy minut, a wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin.Dobrze a co w takim razie z wiatrołapem gdzie będzie w zimie wilgoć z butów i zapach średnio komfortowy,
Pan uważa, że wiatrołap jest ważniejszy od kibla czy łazienki, to Pan tam robi wywiew. Zabiera on powietrze z łazienek.
reku robi się głównie po to, by nie robić drogiej i energochłonnej kotłowni. Jak Pan ma kasę i chce dużo płacić za ogrzewanie, to wystarczy wentylacja mechaniczna nawiewna pod sufitem w pokojach i piony wentylacyjne w kuchni i łazience. PO CO REKU, SKORO KOCIOŁ I TAK MNIEJ NIE ZUŻYJE???kotłownia gdzie będzie dużo ciepła które mogło by ogrzać reku i też nie należy do czystych ??
Po co Panu rekuperacja i to głośna jak ma Pan sporo kasy i ogrzewanie, które mało wyprodukować ciepła nie potrafi???
Widać, że Pan "na żywo" nie widział central.A może Mistral 300 też mi chodzi po głowie
do 160mm daje się 7-8 PE75.Tu przewody są 160 i trzeba by kanałów zrobić więcej prawda ??
Po co Panu rekuperacja w wentylacji???
Wentylacja ma być w nocy niesłyszalna na 30%.Słyszałem Vents-a dwóch kolegów go posiada.
rekuperacja od 1989r
Witam
Ostatnie pytanie przed zakupem materiałów i wykonania WM.
Czy takie rozmieszczenie na parterze może być?

można ewentualnie zabrać jedną rurę z kuchni i dać do wiatrołapu a wtedy dołożyć jedną rurę do salonu aby zbilansować lub zabrać z kuchni i z wiatrołapu wówczas będzie na parterze 5 rur nawiew i 5 rur wywiew
A na poddaszu wydaje mi się że zostanie bez zmian

można ewentualnie zabrać jedną rurę z kuchni i dać do wiatrołapu a wtedy dołożyć jedną rurę do salonu aby zbilansować lub zabrać z kuchni i z wiatrołapu wówczas będzie na parterze 5 rur nawiew i 5 rur wywiew
A na poddaszu wydaje mi się że zostanie bez zmian
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny WQ... Pan Sobie zakopie 25 m rury, złoży wentylator kałowy, rozdzielacz na pokoje. Normalne kratki i piony w kuchni i łazienkach. Będzie Pan miał większy komfort, mniejsze zużycie kWh i chłodzenie jakieś latem.
A tak - kocioł nie uwzględni odzysku, bo i tak jest przewymiarowany. Centrala pobiera 90W (dobre 15) - więc 650 kWh po 0.6 zł więcej co roku. Nie ma Pan chłodzenia.
A tak - kocioł nie uwzględni odzysku, bo i tak jest przewymiarowany. Centrala pobiera 90W (dobre 15) - więc 650 kWh po 0.6 zł więcej co roku. Nie ma Pan chłodzenia.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wg PN przez łazienkę powinno iść 2x tyle co przez kuchnię. W kuchni między nawiewem w salonie a wywiewem nie ma drzwi - Ja bym dał 3 w łazience a 1 w kuchni. Sam mam 4 w łazience a 0 w kuchni. Zlikwidowałem wywiew w kuchni, wszystko wyciągam przez łazienkę i WC. Przy gotowaniu będzie okap (choć sam go u siebie zlikwidowałem) , a gdy nie gotujemy, kuchnia staje się zwykłym pokojem.Witam
Jaka centrala?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2017, 7:25 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
rekuperacja od 1989r
planuję zakup centrali Air pack 300++
Czyli przenieść jeden kanał z kuchni do łazienki, a ten wiatrołap zostawić z nawiewem (1x75) ?
Czyli przenieść jeden kanał z kuchni do łazienki, a ten wiatrołap zostawić z nawiewem (1x75) ?
Czyli uważa Pan że jak w wiatrołapie będą buty które będą pachniały kiepsko, to zapach sam się ulotni ??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja jest dla ludzi. Wentylacja nie jest od zapachów. Dyfuzja gazów (zapachów też) to kwestia sekund czy minut, a wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin.Dobrze a co w takim razie z wiatrołapem gdzie będzie w zimie wilgoć z butów i zapach średnio komfortowy,
Pan uważa, że wiatrołap jest ważniejszy od kibla czy łazienki, to Pan tam robi wywiew. Zabiera on powietrze z łazienek.
Będzie płynął w stronę łazienek i kuchni.
Dobrze to rozumiem ??
Nie będę się sprzeczał bo nie po to zadałem pytanie na forum,Tomasz_Brzeczkowski pisze:reku robi się głównie po to, by nie robić drogiej i energochłonnej kotłowni. Jak Pan ma kasę i chce dużo płacić za ogrzewanie, to wystarczy wentylacja mechaniczna nawiewna pod sufitem w pokojach i piony wentylacyjne w kuchni i łazience. PO CO REKU, SKORO KOCIOŁ I TAK MNIEJ NIE ZUŻYJE???
Po co Panu rekuperacja i to głośna jak ma Pan sporo kasy i ogrzewanie, które mało wyprodukować ciepła nie potrafi???
ale uważam że piec rzadziej będzie się włączał jak będzie temp. wyższa w pokojach jak niższa, Montując nawiewy i piony będę wtłaczał do domu powiedzmy -15 a to sporo mniej jak np 0.
A może Mistral 300 też mi chodzi po głowie
Nie widziałem, to fakt dlatego pytam. Rozumiem że wygląda kiepsko tak ??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Widać, że Pan "na żywo" nie widział central.
do 160mm daje się 7-8 PE75.Tu przewody są 160 i trzeba by kanałów zrobić więcej prawda ??
Po co Panu rekuperacja w wentylacji???
Słyszałem Vents-a dwóch kolegów go posiada.
U mnie będzie na strychy więc powinno być ok.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja ma być w nocy niesłyszalna na 30%.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Unikam wywiewów poza łazienkami jak ognia.siloj pisze:planuję zakup centrali Air pack 300++
Ma Pan określony zimą nawiew 20m3/h na osobę i teraz Pan to rozplanuje... W wiatrołapie nikt nie siedzi a zabiera łazience
rekuperacja od 1989r
-
michalwozniak
- Początkujący

Jakiej średnicy rury mam dać do pionu?
160mm czy 200mm?
Gdy będzie użyty rekuperator na 400 m3
dom 140 m2
a rury do anemostatów 75mm wylot 125mm
2 piony parter i piętro rozgałęzione trójnikiem
tak planuję tylko zgłupiałem odnośnie rur w pionie czy 160mm wystarczy czy mam dać 200mm?
160mm czy 200mm?
dom 140 m2
tak planuję tylko zgłupiałem odnośnie rur w pionie czy 160mm wystarczy czy mam dać 200mm?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja jest dla ludzi nie domu. 20 do 30 m3/h na osobę.michalwozniak pisze:Jakiej średnicy rury mam dać do pionu?
160mm czy 200mm?
dom 140 m2
Gdy już wybierzemy centralę, będzie wiadomo jakie ma wyjście.
Radziłbym unikać trójników jak jest możliwość.
Wylot, określa ilość kanałów PE75 dla 1 jest 100 dla 2 i 3 125, dla 4 i5 160
rekuperacja od 1989r
Witam. Mam w planach sam rozłożyć przewody do WM.
Większość odpowiedzi znalazłem tu na forum. Pytanie mam odnośnie pomieszczenia w którym będzie rekuperator bo będzie to pralnia z suszarnią i nie wiem czy trzeba/ nie trzeba dawać tam nawiew bądź wywiew. I jeszcze jedno, jak długie mogą być przewody od skrzynki do anemostatów nawiewnych bo u mnie będzie to około 9 metrów.
Większość odpowiedzi znalazłem tu na forum. Pytanie mam odnośnie pomieszczenia w którym będzie rekuperator bo będzie to pralnia z suszarnią i nie wiem czy trzeba/ nie trzeba dawać tam nawiew bądź wywiew. I jeszcze jedno, jak długie mogą być przewody od skrzynki do anemostatów nawiewnych bo u mnie będzie to około 9 metrów.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W suszarni lepiej świeże suche powietrze niż wilgotne i zużyte. Poza tym, przeważnie jest problem ze zbyt suchym a nie wilgotnym powietrzem przy WM.
A kanały... tyle ma ich być to tyle jest. Często umieszczamy anemostat jak najdalej w pokoju, Ja mam nad drzwiami .
Przy najdłuższych odcinkach, można dać podwójny.
A kanały... tyle ma ich być to tyle jest. Często umieszczamy anemostat jak najdalej w pokoju, Ja mam nad drzwiami .
Przy najdłuższych odcinkach, można dać podwójny.
rekuperacja od 1989r
czyli można dać anemostat przy drzwiach jeśli wymagałoby to trudnego przeciągania rur przez całe pomieszczenie w wykończonym już i zamieszkałym budynku?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bobrze zrobiona wentylacja czy klimatyzacja jest niewyczuwalna, wiec gdy są problemy tam gdzie chcemy umieścić anemostat, można to zrobić nawet czy obok drzwi. Sprawdzone, działa tak samo jak w każdym innym miejscu.siloj pisze:czyli można dać anemostat przy drzwiach jeśli wymagałoby to trudnego przeciągania rur przez całe pomieszczenie w wykończonym już i zamieszkałym budynku?
rekuperacja od 1989r