Wnętrze domu z bali impregnacja czy mycie?
-
Blizniak01
- Początkujący

Wnętrze domu z bali impregnacja czy mycie?
Witam! Stałem się szczęśliwym posiadaczem domu z bali modrzewiowych przed wprowadzeniem się chciałby się dowiedzieć czy mam ściany w środku czymś impregnować czy tylko przetrzeć wilgotną szmatką? Widać że na ścianach chyba jakiś impregnat jest. Wcześniejsi właściciele poradzili mi pociągnięcie tylko hylotoxem. Nie chciałbym nic robić z kolorem ani połyskiem.
Re: Wnętrze domu z bali impregnacja czy mycie?
Ja bym pomalował przepracowanym olejem. Żaden robak nie ruszy.
-
Blizniak01
- Początkujący

Czyli ten altax hylotex nie jest potrzebny? Z tym przepracowanym olejem to nie jestem przekonany do takiego rozwiązania
Będziesz Pan zadowolony! Przede wszystkim jest za darmo.
Modrzew zdrowy jako taki nie potrzebuje impregnatów anty kołatki i tym podobne.
Sprawdź czy nie ma miejsc uszkodzonych biologicznie, zwykle połączenie modrzew inny gatunek drewna.
Dawniej wstawione elementy modrzewiowe były ochroną dla innych gatunków drewna w budowli.
Trzeba sprawdzić czym był traktowany: wodnym czy rozpuszczalnikowym preparatem.
Rozpuszczalnikowy po oczyszczeniu i zmatowieniu może być podkładem pod niektóre wodne.
Zastosować lakier/impregnat w celu scalenia kolorystycznego i wytworzenia powłoki aby kurz łatwiej usuwać.
Dobór właściwego impregnatu zrobić z głowa aby nie poprawiać.
Przepracowany olej + ropa do impregnacji olchowych ogrodzeń jak najbardziej polecany ale śmierdzi długo.
Sprawdź czy nie ma miejsc uszkodzonych biologicznie, zwykle połączenie modrzew inny gatunek drewna.
Dawniej wstawione elementy modrzewiowe były ochroną dla innych gatunków drewna w budowli.
Trzeba sprawdzić czym był traktowany: wodnym czy rozpuszczalnikowym preparatem.
Rozpuszczalnikowy po oczyszczeniu i zmatowieniu może być podkładem pod niektóre wodne.
Zastosować lakier/impregnat w celu scalenia kolorystycznego i wytworzenia powłoki aby kurz łatwiej usuwać.
Dobór właściwego impregnatu zrobić z głowa aby nie poprawiać.
Przepracowany olej + ropa do impregnacji olchowych ogrodzeń jak najbardziej polecany ale śmierdzi długo.
Ale jak potem pięknie się jara!