Dachówka czy blachodachówka?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dachówki ceramiczne czy cementowe, a może pokrycie z blachodachówek? Bez względu na to, co wybierzesz, pokrycie... Dachówka czy blachodachówka? >>
Redakcja
''Trwałość blachodachówek zależy od grubości stali, rodzaju powłoki zewnętrznej a także wysokości przetłoczeń ? im wyższe, tym lepiej''.
Dokładnie na odwrót z wysokością przetłoczenia jest.Jeśli arkusze blachy które przyjechały z huty mają 275g/m2 cynku i powłoki poliestrowej powiedzmy 25 mikronów to podczas przetłaczania pocienia się o ile nie wiem ,na pewno czym wyższy proflil przetłoczenia tym bardziej to miejsce jest osłabione.Dlatego ja jeśli zdecyduje sie na blachodachówkę wezme z niskim przetłoczeniem 15 mm ,takie coś np robi budmat zefir ,pruszyński rubin plus.
Dokładnie na odwrót z wysokością przetłoczenia jest.Jeśli arkusze blachy które przyjechały z huty mają 275g/m2 cynku i powłoki poliestrowej powiedzmy 25 mikronów to podczas przetłaczania pocienia się o ile nie wiem ,na pewno czym wyższy proflil przetłoczenia tym bardziej to miejsce jest osłabione.Dlatego ja jeśli zdecyduje sie na blachodachówkę wezme z niskim przetłoczeniem 15 mm ,takie coś np robi budmat zefir ,pruszyński rubin plus.
Re: Dachówka czy blachodachówka?
Ja mam dachówkę i gdybym miał jeszcze raz wybrać, to taką samą bym kupił. Jest trwalsza, a wiadomo że dach chcemy mieć na całe życie. Ładniej wygląda, a kosztuje niewiele więcej. Jak da mnie bez porównania.
Ja mam identyczne zdanie
Przecież jest to produkt, który ma nam służyć przez całe życie, więc nie ma co za bardzo na tym oszczędzać. A przy dachówce od dobrego producenta jak np. Braas estetyka i wytrzmałość są na bardzo wysokim poziomie, a różnica w cenie nie jest starsznie wielka. Przy dachówce betonowej cena do blachodachówki jest bardzo zblizona, a jakościowo jest na o wiele wyższym poziomie. Pozdrawiam 
Dachówka czy blachodachówka? Porównujemy cechy pokryć dachowych
Dodam od siebie, że jedynie dachówka ceramiczna okazuje się być na tyle trwałą, żeby wytrzymać przez lata. Ja polecam firmę Roben. klinkierbud.pl
tez polecam cegłówkę ceramiczną Roben!
Dachowka i to zdecydowanie, jeżeli chodzi o jakośc wykonania i bogatą ofertę modeli i barw to polecam Braas na nich się ie zawiodłem. Dostawa, termin i jakość wszystko odpowiednie
dachówka ceramiczna Roben tylko i jedynie!
Zdecydowanie dachówka kompozytowa Tileco. Lekka, wytrzymała, łatwa w montażu.
-
sier-kasia
- Początkujący

a o dachach modułowach ktoś może coś powiedzieć? http://www.budmat.com/pl/kategoria/dachy-modulowe-1 mega mi się podobają.
-
TomekKania
- Początkujący

Na pewno dachówka będzie najczęściej stosowana ze względu na niską cenę i w miarę łatwy montaż. Ponadto można ją dostać w wielu odcieniach, dzięki czemu dachówka będzie idealnie dopasować do koloru tynku i otoczenia. Blachodachówka jeśli zostanie dobrze położona to może przypominać nawet dachówkę ceramiczną. Jej montaż jest bardzo łatwy, a blacha jest zabezpieczana przed działaniem korozji. Jednak jej trwałość nadal jest niższa niż dachówki. (źródło: http://katalogmeblowy24.pl/dachy-materialy-pokryciowe/ )
Ktoś w komentarzu wyżej pytał o firmę Budmat, a ja muszę przyznać, że to solidny i godny polecenia producent. Mój dach pokryty jest ich dachem modułowym, teraz syn się buduje i też u nich materiały kupił. Jest spory wybór, dobra jakość, trwałość materiałów, ale przede wszytskim montaż jest całkiem prosty. Fajną sprawą jest to, że można u nich też wykończeniówkę dokupić od razu, rynny, podsufitki itd, więc można więcej załatwić za jednym razem i nawet na ich stronie jest wszystko pokazane.
Jak wybierze się jakieś dobrej jakości dachówki, to myślę, że jak najbardziej powinna wystarczyć.
-
Daniel4321
- Aktywny

Jestem zdecydowanie za dachówką ceramiczną, która nie dość, że jest klasycznym rozwiązaniem to prezentuje się w dużo bardziej ciekawy sposób. Dzięki firmie Dachy Abramczyk udało mi się w zupełności spełnić moje marzenia o ich posiadaniu poprzez dachówkę firmy Braas.
Poczytaj o wadach i zaletach obu rozwiązań i wtedy wybierz. Moim zdaniem zdecydowanie więcej zalet ma dachówka ceramiczna, jeżeli więźba będzie odpowiednio przygotowana. Zerknij do oferty Braas wybór jest ogromny a każda dachówka ma 3o lat gwarancji.