Pojemność energetyczna wymiennika ciepła

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

enejt
Początkujący
Początkujący

Re: Pojemność energetyczna wymiennika ciepła

Post autor: enejt »

200m3 to taka studnia średnicy 6m i głębokości 7m. Ja to dla rezerwy zrobiłbym 8m i zakopał 2m pod ziemie bo tam cieplej. A zatem 10m najgłębszy punkt. Ludzie kopali ręcznie głębsze studnie a więc dla mnie wielkość nie jest porażająca.
Mam po sąsiedzku rolnika co ma 3 silosy na kiszonkę fi9m i głębokości 12m. Opowiadał mi, że dziura była ch...nie duża jak kopali ale nie żeby to było jakoś niemożliwe.

Może jest tam ktoś z firmy budowlanej co może oszacować koszt budowy takiego zbiornika z betonu hydrofobowego tak pi razy oko dla poznania poziomu kosztów.

enejt
Początkujący
Początkujący

Post autor: enejt »

szari pisze:Fakt weź sobie szklankę wrzątku w środku lata i przechowaj do zimy.

Zresztą będę miał dla Ciebie biznes bo powiększam chałupę ale muszę mieć plan na początek
Na pierwszy rzut oka rzeczywiście trudne. Ale jakby tą szklankę w dobry termos zamknąć (15cm styroduru) i zakopać 10m pod ziemię a następnie bardzo dokładnie zmierzyć jakie straty ciepła będą wtedy.... hmm ciekawe... czy te straty są aż tak duże mimo izolacji?

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: asolt »

enejt pisze:
szari pisze:Fakt weź sobie szklankę wrzątku w środku lata i przechowaj do zimy.

Zresztą będę miał dla Ciebie biznes bo powiększam chałupę ale muszę mieć plan na początek
Na pierwszy rzut oka rzeczywiście trudne. Ale jakby tą szklankę w dobry termos zamknąć (15cm styroduru) i zakopać 10m pod ziemię a następnie bardzo dokładnie zmierzyć jakie straty ciepła będą wtedy.... hmm ciekawe... czy te straty są aż tak duże mimo izolacji?
Jezeli chodzi o straty do gruntu, to my a przynajmniej ja w tej dziedzinie jestem szkodnikiem, nieukiem, ciepłownikiem, bandytą i mordercą. To okreslenia niejakiego TB króla tego forum. Dlaczego o nim wspominam, otóz jest on niekwestionowanym ekpspertem wszystkich nauk zwiaznych z ogrzewaniem i izolacją budynków. Przeprowadził wiele eksperymentów zwiazanych ze stratami do gruntu w tym równiez te sławne takie jak pomiar strat grzałki umieszczonej w wiaderku z piaskiem, a takze nie mniej sławny czyli stanie z gołą du...pą na styropianie przy -20 oC. Niestety nie znam szegołowo wszystkich jego pomiarów, ale wydaje mi sie ze izolacja takiej studni nie powinna byc mniejsza niz 1 m styroduru. Po szczegoly zwróc sie bezposrednio do TB, nie powinien odmówic tym bardziej ze nie przepuszcza on okazji aby udowodnic swoje tezy.
Jakby nie liczyc to sama izolacja ze styroduru tej grubosci to koszt z grubsza ponad 50000 zł. Podejrzewam ze koszt całosci to w przyblizeniu koszt sredniego nowego domu, ale któz bogatemu zabroni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”