Czym rozpuścić Kreta w wężyku-rurce miedzianej?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ultratek
Początkujący
Początkujący

Czym rozpuścić Kreta w wężyku-rurce miedzianej?

Post autor: ultratek »

Witam, mam problem, mój piecyk gazowy(termet) zakamienił się(miedziana rurka owijająca blok nagrzewający) - odkameniałem Cilitem - waliła piana z jakimś syfem, ale dla 100% efektu wsypałem granulki "Kreta" i zalałem ciepłą wodą...i tu był ogromny błąd - woda nie była zbyt gorąca aby ropuścić Kreta, a jedynie zrobiła z niego substancje podobną do gumy/żelu - teraz masakra - cały obieg wody niemożliwy. Probowałem przetkać: ciśnieniem spręzonego powietrza z dużej butli, lać wrzątek - nic z tego...
Mam prośbę - jeśli ktoś zna sposob na "Odetkanie-Odtykacza Kreta" proszę o pomoc poradą,
z góry bardzo dziękuję!

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

kret

Post autor: Paweł_Małek »

Kret jest wodorotlenkiem potasu lub sodu.
On Ci sie zbrylil.
Pozostaje Ci go zobojetnic - wez dowolny slaby kwas i wyplukuj nim kreta.
Moze to byc kwas octowy, cytrynowy, ewentualnie mocno rozcienczony kwas solny (ten ostatni jest mocny!).
Nalesy wlac troche tego kwasu do rurki, poczekac az przestanie sie "buzyc", poczym wylac, wlac nastepna porcje i tak do skutku.
Zaczynamy od jaknajslabszych kwasow, jesli reakcja jest zbyt wolna (prawie nie zachodzi)
to probojemy mocniejszy.
Jesli jest to stary wymiennik to lepiej go oddac na zlom i kupic nowy - ryzyko nie jest warte ceny wymiennika, a i tez kwasy skroca jego zywotnosc.
Po wyplukaniu kreta (moze to trwac sporo czasu) nalezy dokladnie rurki wyplukac goraca woda.

UWAGA!!!
Uzyc szczelnej oslony na twarz (np maska do nurkowania), grubych gumowych rekawic.
Prace wukonac w pomieszczeniu z dostepem do wody biezacej.
Reakcja moze przebiegac gwaltownie - rozne sa sklady chemiczne kreta.
W razie pochlapania skory natychmiast splukac to woda, poczym umyc mydlem.
Maska jest konieczna - prysniecie tym w oko spowoduje bardzo powazne jego uszkodzenie z slepota wlacznie!!!!!!
Gdyby cos pryslo do oka to natychmiast wyplukac woda, a nastepnie zglosic sie do okulisty!

ultratek
Początkujący
Początkujący

Post autor: ultratek »

UDAłO SIę! Smile

-zalałem to octem 70% - stało przez całą noc.
-wylalem ocet rano.
-wprowadziłem wąż z kroplówki połączony ze strzykawką, aż do poziomu gdzie zrobił się 15 centymetrowy korek z Kreta.
-wtryskiwałem wrzątek (wtryskiwając i wyciągając wodę-robiłem płukanie) - Kret się topił....
-włożyłem pompkę rowerową, aby przepchać powietrzem, bo korek już znikł... efekt - Wystrzał całym syfem! - piecyk w działaniu jak nowy.

podsumowanie: Kret zrobił swoje, tylko, niepotrzebnie dawałem go z ciepła wodą, musi być wrzątek.

Efekt wybuchu oglądać tu:) - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aeb ... ecf1f.html

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

O żesz ty!!! :shock:
Po paru praniach ciuchów,w których to robiłeś będziesz miał małe dziurki.
adam

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

zapamiętaj, kret ma odczyn alkaliczny i do usuwania kamienia kotłowego się nie nadaje!!
kamień kotłowy rozpuszcza kwas...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”