jaki kocioł gazowy mam wybrac
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
jaki kocioł gazowy mam wybrac
domek z poddaszem 130m czy lepszy dwufunkcyjny czy kondensacyjny zeby słuzył do ogrzewania domu i wody 
Sie zgadzam z powyższym.
A czy dwu,czy jedno funkcyjny to już zależy od odległości punktów poboru ciepłej wody.Jak daleko,to lepiej jedno funkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją.Albo dwu funkcyjny na pobliskie ujęcia, a dla zapewnienia ciepłej wody w odległym punkcie wystarczy mały (5-10l) podszafkowy pojemnościowy ogrzewacz wody.
A czy dwu,czy jedno funkcyjny to już zależy od odległości punktów poboru ciepłej wody.Jak daleko,to lepiej jedno funkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją.Albo dwu funkcyjny na pobliskie ujęcia, a dla zapewnienia ciepłej wody w odległym punkcie wystarczy mały (5-10l) podszafkowy pojemnościowy ogrzewacz wody.
adam
Po prostu grzanie wody w zasobniku to jakby dodatkowy grzejnik oddzielony jedynie elektrozaworem.Palnik ogrzewa i tak jeden obieg a nie dwa,jak w przypadku dwu funkcyjnego.
Choć,co do logiki,to masz rację.W końcu użytkownik ma dwie funkcje-kaloryfery i c.w.u.
Bardzie pasowała by tu nazwa ''jedno obiegowy'' i ''dwu obiegowy'',choć i tak nie do końca.
Choć,co do logiki,to masz rację.W końcu użytkownik ma dwie funkcje-kaloryfery i c.w.u.
Bardzie pasowała by tu nazwa ''jedno obiegowy'' i ''dwu obiegowy'',choć i tak nie do końca.
adam
Witam,
sprawa rozbija się o to ile jest łazienek, i ilu użytkowników.
Jeśli zachodzi prawdopodobieństwo użycia jednocześnie dwóch punków poboru wody to piec "2-funkcyjny" nie ma prawa obsłużyć, a jeśli już to będzie to bardzo mały wydatek wodny.
Zależy który piec nazwiemy "2-funkcyjny". Niemcy chcą żeby nazywać kocioł "2-funkcyjny" taki który ma wbudowany zasobnik (w zależności od firmy 20 - 50L) w jednej obudowie z kotłem.
sprawa rozbija się o to ile jest łazienek, i ilu użytkowników.
Jeśli zachodzi prawdopodobieństwo użycia jednocześnie dwóch punków poboru wody to piec "2-funkcyjny" nie ma prawa obsłużyć, a jeśli już to będzie to bardzo mały wydatek wodny.
Zależy który piec nazwiemy "2-funkcyjny". Niemcy chcą żeby nazywać kocioł "2-funkcyjny" taki który ma wbudowany zasobnik (w zależności od firmy 20 - 50L) w jednej obudowie z kotłem.
pawulon
..witam.no to przecie o tym mowie astim... zawsze jak do tej pory montowalem kociol dwu funkcyjny to byl do c.o i do c.w.u. a jedno to jedno. i jak teraz montuje to zawsze klientowi mowie ze dwufunkcyjny to taki ktory ogrzeje dom i wode...i ma jeszcze zasobnik for exemle 60 litrow... wiec nie niebardzo rozumiem czemu tutaj takie zamieszanie. jedno to tylko c.o. i wszystko w tym temacie a dwu ..to albo przeplywowy,albo albo z zasobnikiem. dziekuje .pozdrawiam