jaki kocioł gazowy mam wybrac

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

markopolo
Początkujący
Początkujący

jaki kocioł gazowy mam wybrac

Post autor: markopolo »

domek z poddaszem 130m czy lepszy dwufunkcyjny czy kondensacyjny zeby słuzył do ogrzewania domu i wody :?

beny_hil
Aktywny
Aktywny

Post autor: beny_hil »

uważam że w związku z następnymi podwyżkami gazu polecam kondensacyjny tym bardziej że ceny tych kotłów są już przystępne a sprawność dużo lepsza

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Sie zgadzam z powyższym.
A czy dwu,czy jedno funkcyjny to już zależy od odległości punktów poboru ciepłej wody.Jak daleko,to lepiej jedno funkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją.Albo dwu funkcyjny na pobliskie ujęcia, a dla zapewnienia ciepłej wody w odległym punkcie wystarczy mały (5-10l) podszafkowy pojemnościowy ogrzewacz wody.
adam

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luxus »

witam.z duzym szacunkiem Panie Adamie,a czy nie mozna zastosowac dwu f.z cyrkulacja przy duzych odleglosciach punktow? pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Żeby była cyrkulacja,to chyba zasobnik musi być? :roll: Chyba,że o czymś nie wiem...?
adam

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

taraz to ja sie zastanowilem ;))) hihi.a nie wystarczy zasobnik w kotle wiszacym 60 litrow ? wydaje mi sie ze spokojnie zaspokoi potrzeby malej rodziny 4 osobowej :)

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Ależ oczywiście wystarczy,z tym,że jednak wtedy nie będzie to już kocioł dwu funkcyjny....
adam

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

przy kotle kondensacyjnym trzeba pamiętać o dużo wiekszych grzejnikach, powyżej 50°C nie występuje zjawisko kondensacji

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

adamis pisze:Ależ oczywiście wystarczy,z tym,że jednak wtedy nie będzie to już kocioł dwu funkcyjny....
czyli kociol do c.o. z zasobnikiem jest traktowany jako jednofunkcyjny?

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

oczywiście

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

... no nie.. mam centralne ogrzewanie i mam ciepla \wode z jednego pieca.. malo tego jeszcze mam cyrkulacje w tym piecu... montowana dodatkowo bo oryginalnie nie bylo i i to jest piec jednofunkcyjny??????? to cos w takim razie mi sie popie... daczylo ;/./ bo myslalem ze to dwu funkcyjny .......

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

różnica między 1- a 2-funkcyjnym polega oględnie na tym, że 2-funkcyjny podgrzewa bezpośrednio wodę użytkową, a 1-funkcyjny podgrzewa tylko wodę grzejną do c.o. Aby 1-funkcyjny podgrzewał wodę w kranach musi mieć zawór 3-drogowy przełaczający c.o. na zasobnik wody..

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Po prostu grzanie wody w zasobniku to jakby dodatkowy grzejnik oddzielony jedynie elektrozaworem.Palnik ogrzewa i tak jeden obieg a nie dwa,jak w przypadku dwu funkcyjnego.
Choć,co do logiki,to masz rację.W końcu użytkownik ma dwie funkcje-kaloryfery i c.w.u.
Bardzie pasowała by tu nazwa ''jedno obiegowy'' i ''dwu obiegowy'',choć i tak nie do końca.
adam

pawulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawulon »

Witam,
sprawa rozbija się o to ile jest łazienek, i ilu użytkowników.
Jeśli zachodzi prawdopodobieństwo użycia jednocześnie dwóch punków poboru wody to piec "2-funkcyjny" nie ma prawa obsłużyć, a jeśli już to będzie to bardzo mały wydatek wodny.
Zależy który piec nazwiemy "2-funkcyjny". Niemcy chcą żeby nazywać kocioł "2-funkcyjny" taki który ma wbudowany zasobnik (w zależności od firmy 20 - 50L) w jednej obudowie z kotłem.
pawulon

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

..witam.no to przecie o tym mowie astim... zawsze jak do tej pory montowalem kociol dwu funkcyjny to byl do c.o i do c.w.u. a jedno to jedno. i jak teraz montuje to zawsze klientowi mowie ze dwufunkcyjny to taki ktory ogrzeje dom i wode...i ma jeszcze zasobnik for exemle 60 litrow... wiec nie niebardzo rozumiem czemu tutaj takie zamieszanie. jedno to tylko c.o. i wszystko w tym temacie a dwu ..to albo przeplywowy,albo albo z zasobnikiem. dziekuje .pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”