W palniku żeliwnym naprzeciw dmuchawy masz stalowa klapkę, dziurka w niej, coś wkręcić, węzyk, dziurka na górze kosza i tyle... a po tej operacji trzeba wygasić palnik, zdjąć palenisko, palcem w stronę kosza idzie wyczuć otwór powietrza dosuszającego/antyspalinowego - trzeba to zakleić jak się zrobi dosuszanie
Witam po długiej przerwie,mam pytanie w kwesti tego otworu.Zdemontowałem palenisko i wyczułem palcem jeden otwór,kwestia tego czym go zaślepić ?Czy w palniku takim jak mój appm-1 jest tylko jeden otwór i co by się stało jak ktoś wykonał dosuszanie i nie zakleił tego otworu dosuszającego/antyspalinowego ?Czy zakładając z powrotem palenisko trzeba dać sylikon tak jak w instrukcji czy trzeba jeszcze jakieś otwory zasłonić nie chodzi mi o te okrągłe na palenisku a te pionowe wąskie pod nimi,bo coś mi się przypomina że była mow o nich w instrukcji. ?
Wysoka temp. podajnika
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Leonidas 16
- Początkujący

Re: Wysoka temp. podajnika
w appm1 jest tylko 1otwór i nie trzeba go zaklejać
palenisko oczywiście normalnie uszczelnić i tyle w kwestii tego palnika
palenisko oczywiście normalnie uszczelnić i tyle w kwestii tego palnika
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
-
Leonidas 16
- Początkujący

A czemu zmienił Pan zdanie z tym otworem,czy to bezpieczne i czy dosuszanie może pracować cały czas wraz z wentylatorem, czy trzeba go przymykac , mam zamiar przy koszu zawór zamontowac ?Pozdrawiam.
w ekoenergii sa takie 4dziury a w starszych jej modelach nawet 6, tam zaklejając zostawiamy jedną lub w przypadku tzw dosuszania można zakleić wszystko.
appm1 ewmaru ma tylko jeden otwór więc jak komin mocno nie bruździ, to go nie trzeba zaklejać, jak mocno ciągnie i zapada się palenisko a nie ma zainstalowanego RCK, to ten jeden otworek po dorobieniu dosuszania można zakleić
appm1 ewmaru ma tylko jeden otwór więc jak komin mocno nie bruździ, to go nie trzeba zaklejać, jak mocno ciągnie i zapada się palenisko a nie ma zainstalowanego RCK, to ten jeden otworek po dorobieniu dosuszania można zakleić
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl