Domy szkieletowe - czym ogrzewać?
Re: Domy szkieletowe - czym ogrzewać?
Przecież nie ma zakazu ogrzewania prądem! Kto chce, ten ogrzewa, a do tego może jeszcze sam produkować energię potrzebną do ogrzewania.
Zbudować elektrownię na działce.endriu13 pisze:Witam,a co ma zrobić ludek który chce ogrzewać prądem w dobie dzisiejszych przepisów energetycznych /2017/-jak to obejść?
Mam na myśli wskaźnik EP,wskazanie np.elektrycznej podłogówki jako głownego źródła ogrzewania nie przejdzie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nawet w starych domach prawidłowo wykonana instalacja bezpośrednia, nie przekracza 20kWh/m2 , wiec mieści się w Ep70 nawet bez OZE.endriu13 pisze:Mam na myśli wskaźnik EP,wskazanie np.elektrycznej podłogówki jako głownego źródła ogrzewania nie przejdzie.
Dlaczego uważa Pan, że należy źle wykonywać instalację?
rekuperacja od 1989r
Przymierzam się do szkieleciaka /80-100 mkw/ a mówi się że w świetle nowych przepisów prąd jest na cenzurowanym,stąd moje rozterki co do sposobu ogrzewania.
I słuszne są to rozterki. Chyba że stać cię na elektrownię wiatrową, panele fotomoto itp. Brzęczu jest chory. Nie czytaj tego co pisze.endriu13 pisze:Przymierzam się do szkieleciaka /80-100 mkw/ a mówi się że w świetle nowych przepisów prąd jest na cenzurowanym,stąd moje rozterki co do sposobu ogrzewania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nawet stare domy zużywają poniżej 30kWh/m2 przy prawidłowo wykonanej instalacji.endriu13 pisze:Przymierzam się do szkieleciaka /80-100 mkw/ a mówi się że w świetle nowych przepisów prąd jest na cenzurowanym,stąd moje rozterki co do sposobu ogrzewania.
rekuperacja od 1989r
Planuję ogrzewanie proste i skuteczne,akceptowalne w utrzymaniu.Nie interesują mnie własne elektrownie,panele,gruntowe PC.To dobre dla dużych domów.Mam ponad rok na podjęcie decyzji,więc będę wam często wiercił dziurę w brzuchach.
W świetle jakich przepisów? Chyba, że chodzi o dotację na dom niskoenergetyczny.endriu13 pisze:Przymierzam się do szkieleciaka /80-100 mkw/ a mówi się że w świetle nowych przepisów prąd jest na cenzurowanym,stąd moje rozterki co do sposobu ogrzewania.
Wtedy przelicza się zapotrzebowanie budynku na energię potrzebną do ogrzewania,
x 3. Jest to ewidentne oszustwo mające na celu zasugerowanie inwestorowi innego żródła ogrzewania, np. ekogroszek. Wtedy będzie się rachunek zgadzał!
Mamy inwestorów, którzy mieli podobne problemy i dali sobie na luz z dofinansowaniem.
Dom budowany w technologii NF 40 wg projektantów powinien zużywać 40 kWh/m²/rok,
przy ogrzewaniu gazem, a rzeczywiste zużycie wynosi 27 kWh/m²/rok przy ogrzewaniu podczerwienią!
https://www.enerbau.pl/koszt-ogrzewania ... cki-169-m2
To nie są teoretyczne wypociny, tylko rzeczywistość!
Nie chodzi mi o dotację a jedynie ten nieszczęsny mnożnik x3 dla prądu el.Wpadł mi dzisiaj artykuł na ten temat-http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php
Autor wskazuje drogi ,,oszukania,, wskaźnika Ep poprzez zastosowanie np.kominka oraz opisuje absurdy wynikające z nowych przepisów.
Autor wskazuje drogi ,,oszukania,, wskaźnika Ep poprzez zastosowanie np.kominka oraz opisuje absurdy wynikające z nowych przepisów.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co oszukiwać? Prawidłowo wykonana instalacja zużyje w nowym domu szkieletowym 15kWh/m2. A jak będzie dobra izolacja to i mniej.endriu13 pisze:Nie chodzi mi o dotację a jedynie ten nieszczęsny mnożnik x3 dla prądu el.Wpadł mi dzisiaj artykuł na ten temat-http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php
A audyt to zwykłe oszustwo mające na celu ochronę rynku instalacyjnego. Przecież bez oszukiwania nikt by nie kupił gazu czy węgla!
Dlaczego nie chce Pan komfortowej instalacji 15kWh/m2???
rekuperacja od 1989r
Sam Pan widzi jak z ludzi się idiotów robi. Kto myśli, ten ma w głębokim poważaniu całe OZE. Do czego doprowadziło bezrozumne oklejanie budynków styropianem widzimy w Anglii. Mam nadzieję, że w Polsce nie dojdzie do podobnej katastrofy.endriu13 pisze:Nie chodzi mi o dotację a jedynie ten nieszczęsny mnożnik x3 dla prądu el.Wpadł mi dzisiaj artykuł na ten temat-http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php
W Niemczech w ostatnich latach miało miejsce ok. 100 pożarów elewacji budynków, w których zginęło kilka osób. Niestety, jak do tej pory dalej okleja się domy łatwopalnym styropianem!
Co ty pierodlisz? Już czytać tej słabej propagandy dwóch forumowych ułomów się nie da. Najpierw grzanie tylko prądem potem ocieplanie tylko wełną i to od środka a teraz że styropian jest łatwopalny..Enerbau pisze:Niestety, jak do tej pory dalej okleja się domy łatwopalnym styropianem!
Chłopcze nie znasz się wcale na budownictwie a sapiesz jakbyś był co najmniej inspektorem.
Styropian który jest stosowany do termoizolacji w Europie musi spełniać Euroklasę E. Czyli że jest on materiałem samogasnącym.
Podajesz przykład brytoli bo się im jeden pożar przydarzył. Ano jak zrobi się zwarcie w instalacji elektrycznej- którą to tak bardzo promujecie żeby ją obciążać na maxa pompami ciepła czy też w twoim przypadku żrącą prąd jak pelikan żabę podczerwienią- i nie zadziała zabezpieczenie które zapewne w starym budynku było zwykłym gwoździem to nie tylko styropian się zapali ale nawet sama izolacja kabli która teoretycznie też jest samogasnąca. Nie piernicz więc bo nie masz pojęcia o czym gadasz.
Można zobaczyć jak we Wrocławiu (19 maja 2017) 15 zastępów straży pożarnej bierze udział w akcji ogromnego pożaru elewacji z "materiałem samogasnącym".fefluk pisze: Styropian który jest stosowany do termoizolacji w Europie musi spełniać Euroklasę E. Czyli że jest on materiałem samogasnącym.
https://www.youtube.com/watch?v=7RrOkN8DCWI
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
Jara się. Tyle tylko że papa na dachu.. Jak się czegoś nie obejrzy to lepiej się nie wygłupiać i tego nie wstawiać.