Miał być SAS NWT 17 kw odradzono więc jaki??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Miał być SAS NWT 17 kw odradzono więc jaki??
Dylemat jak w temacie. Nowy dom 125 m2 ocieplony.
Ważne żeby był niski jak NWT, posiadał sterownik z nadmuchem
Ważne żeby był niski jak NWT, posiadał sterownik z nadmuchem
Re: Miał być SAS NWT 17 kw odradzono więc jaki??
ja mialem kupowac NWT, ale mi odradzono, kupilem UWT i jestem cholernie zadowolony zdecydowanie polecam
Radzę poczekać jeszcze około 4 tygodnie. Chłopaki z Plaszewa opracowali nową konstrukcję podajnika (połączenie ślimakowego z tłokowym). Po prostu rewelacja. Testy powalają z nóg.
Z postów na forum wynika, że już starego typu konstrukcje z Kanionu Plaszewskiego spalały około 8 do 10 kg eko-groszku na dobę (przy pracy ciągłej).
Ten nowy wynalazek spala (w warunkach testowych) 6 kg eko-groszku na dobę (zamiennie miał lub muł węglowy). Jest również wyposażony w rewelacyjny sterownik PIF 2.0, który steruje wszystkimi parametrami pracy kotła na podstawie natężenia światła wpadającego przez okienko w kotłowni.
Za 4 tygodnie w sprzedaży !
Z postów na forum wynika, że już starego typu konstrukcje z Kanionu Plaszewskiego spalały około 8 do 10 kg eko-groszku na dobę (przy pracy ciągłej).
Ten nowy wynalazek spala (w warunkach testowych) 6 kg eko-groszku na dobę (zamiennie miał lub muł węglowy). Jest również wyposażony w rewelacyjny sterownik PIF 2.0, który steruje wszystkimi parametrami pracy kotła na podstawie natężenia światła wpadającego przez okienko w kotłowni.
Za 4 tygodnie w sprzedaży !
mam takie pewnie glupie pytanie, ale chce byc pewny co to znaczy a chodzi mianowicie o to ze przegladalem rozne strony producentow kotlow (kilka miesiecy temu kupilem piec) i przy kazdym kotle jest napisane pojemnosc wodna np 70 l no i wlasnie co to znaczay ta 'pojemnosc wodna'? tzn czy w samym piecu sie miesci w plaszczah wodnych 70 litrow (raczej nie mozliwe) czy piec obsluguje instalacje w ktorej jest 70 l wody czy moze jeszcze cos innego??? 
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

pojemnosc wodna kotla
Jest to objetosc wody, ktora miesci sie w samym kotle, w przestrzeni wodnej.
Przy kotle na paliwo stale jest to normalne - sa nawet kotly do ktorych wlezie 150l wody przy mocy 25kW. - szczegolnie kotly na drewno.
Nie jest korzystne skrajne zmniejszanie tego parametru, gdyz paliwo stale grzeje nierownomiernie i przy zbyt cienkim plaszczu wodnym bedzie nastepowalo lokalne wrzenie wody, to miejsce szybko zajdzie kamieniem, a nastepnie moze to spowodowac szybsze zuzycie kotla.
Przy kotle na paliwo stale jest to normalne - sa nawet kotly do ktorych wlezie 150l wody przy mocy 25kW. - szczegolnie kotly na drewno.
Nie jest korzystne skrajne zmniejszanie tego parametru, gdyz paliwo stale grzeje nierownomiernie i przy zbyt cienkim plaszczu wodnym bedzie nastepowalo lokalne wrzenie wody, to miejsce szybko zajdzie kamieniem, a nastepnie moze to spowodowac szybsze zuzycie kotla.