wyspa w kuchni!
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
wyspa w kuchni!
Właśnie zajmuję się planowaniem mojej wymarzonej kuchni. będzie dość spora bo ok 20m2 i dlatego chciałabym ja fajnie, ciekawie i nowocześnie zaprojektować. bardzo podobaja mi sie wysepki na środku kuchni- ale nie wiem czy są funkcjonalne, no i czy lepiej jest zrobić na tej wysepce samą płytę grzejną czy razem ze zlewem? Słyszałam że bardzo drogie są okapy montowane do sufitu, czy ktoś może robil coś takiego, a może ma zdjęcia? Jaka wielkośc powinna mieć taka wysepka-licząc już że będzie zlew okrągły pojedyńczy, blat grzejny i kawałek blatu meblowego? jaka powinna być odległość od mebli kuchennych żeby można było sie swobodnie poruszać?Dziękuje za wszelkie porady i wskazówki. 
Basia
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam wymiar takiej wyspy minimum 120x110(jesli mialoby to byc rozwiazanie w postaci kwadratu ,czyli płyta i zlew odwrocone plecami do siebie),jesli zas ma byc to ciag szafek to minimum 200x58 co do odlegołości od mebli to okolo 120cm a koszt takiego okapu zaczyna sie od 2000 za mastercook(nie polecam
) do 6000 za falmec-a sa oczywiscie i drozsze .Twoj okap powinien miec wydajnosc min. 500 m3/h.
Zlokalizowanie obu funkcji na wyspie - obok siebie - daje dużą wygodę. Blat mieszczący zlewozmywak, płytę grzewczą i trochę dodatkowoego, wolnego miejsca wokół, powinien mieć 2m długości i 1m szerokości. Pełną funkcjonalność wyspy uzyskamy montując pod blatem zmywarkę i piekarnik. Wiadomo jednak, że woda i prąd w sąsiedztwie wymagają niezwykłej ostrożności i zabezpieczenia.
pozdrawiam wszystkich forumowiczów 
-
tanigranit
- Początkujący

- Kontakt: