mocowanie blachodachowki

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

thort2
Początkujący
Początkujący

mocowanie blachodachowki

Post autor: thort2 »

witam

mam pytanie, spotkalem sie na zachodzie z przestawnym zastosowanie lat z kontrlatami w przypadku blachodachowki. bezposrednio na krokwie montowalo sie rownolegle do okapu laty a na nie, rownolegle do krokwi laty-kontrlaty(?). blachodachowke krecilo sie do tych lat w gorna fale.
widzial ktos u nas cos takiego?
"hamstwu należy przciwstawiac sie siłom i godnościom osobistom" - kabaret DUDEK

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: mocowanie blachodachowki

Post autor: marcinradom »

thort2 pisze:witam

mam pytanie, spotkalem sie na zachodzie z przestawnym zastosowanie lat z kontrlatami w przypadku blachodachowki. bezposrednio na krokwie montowalo sie rownolegle do okapu laty a na nie, rownolegle do krokwi laty-kontrlaty(?). blachodachowke krecilo sie do tych lat w gorna fale.
jeśli w tym przypadku przykręcisz blachodachówkę w górze fali to wkręt ściągnie ci blachę i odkształci blachodachówkę. dodatkowo wentylacja takiego pokrycia i łat/kontrłat wydaje mi się nie wystarczająca.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

I do tego wypływ skroplin zablokowany! A jaką to blachodachówkę na Zachodzie montują? Pozdrawiam.

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

mocowanie blachodachówki

Post autor: tolek »

osobiście widziałem w Polsce mocowaną na gwoździe i nitowaną na łączeniach.Producent w swojej karcie daje przykład jak montować,na dachu jak jest montowana to lepiej nie podglądaj bo niewiesz kto to składał. :shock:

komarr

Post autor: komarr »

Andrzej Wilhelmi pisze:I do tego wypływ skroplin zablokowany! A jaką to blachodachówkę na Zachodzie montują? Pozdrawiam.
W Rumunii ok 90 % pokryć dachowych to pokrycia ceramiczne. Pojedyncze blachodachówki zauważalne są w nowych domach.

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: mocowanie blachodachowki

Post autor: amc1 »

thort2 pisze:witam

Zatem widziałeś, jak na Zachodzie montował ktoś blachodachówkę całkowicie nieprawidłowo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”