witam
mam pytanie, spotkalem sie na zachodzie z przestawnym zastosowanie lat z kontrlatami w przypadku blachodachowki. bezposrednio na krokwie montowalo sie rownolegle do okapu laty a na nie, rownolegle do krokwi laty-kontrlaty(?). blachodachowke krecilo sie do tych lat w gorna fale.
widzial ktos u nas cos takiego?
mocowanie blachodachowki
Moderator: Redakcja e-dach.pl
mocowanie blachodachowki
"hamstwu należy przciwstawiac sie siłom i godnościom osobistom" - kabaret DUDEK
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: mocowanie blachodachowki
jeśli w tym przypadku przykręcisz blachodachówkę w górze fali to wkręt ściągnie ci blachę i odkształci blachodachówkę. dodatkowo wentylacja takiego pokrycia i łat/kontrłat wydaje mi się nie wystarczająca.thort2 pisze:witam
mam pytanie, spotkalem sie na zachodzie z przestawnym zastosowanie lat z kontrlatami w przypadku blachodachowki. bezposrednio na krokwie montowalo sie rownolegle do okapu laty a na nie, rownolegle do krokwi laty-kontrlaty(?). blachodachowke krecilo sie do tych lat w gorna fale.
pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
mocowanie blachodachówki
osobiście widziałem w Polsce mocowaną na gwoździe i nitowaną na łączeniach.Producent w swojej karcie daje przykład jak montować,na dachu jak jest montowana to lepiej nie podglądaj bo niewiesz kto to składał. 
-
komarr
Re: mocowanie blachodachowki
Zatem widziałeś, jak na Zachodzie montował ktoś blachodachówkę całkowicie nieprawidłowo.thort2 pisze:witam