Ocieplenie nakrokwiowe czy podkrokwiowe. Stary dach

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

MrMazi
Początkujący
Początkujący

Ocieplenie nakrokwiowe czy podkrokwiowe. Stary dach

Post autor: MrMazi »

Witam Forumowiczów.
Jesteście chyba moją ostatnią nadzieją na fachową poradę, bo każdy z fachowców, który był u mnie, mówił coś innego. A oto problem:

Mieszkam na poddaszu starej ponad 100 letniej kamienicy. Konstrukcja dachu to krokwie 18 cm, deski i papa. Firma ocieplająca poddasze, nie zapewniła odpwoiedniej wentylacji nad wełną mieralną i na suficie pojawiły się plamy.
Po zerwaniu sufitu zobaczyłem pleśń na deskach. Nie chce ocieplać wełną mineralną, gdyż musiłbym chyba chodzić na kolanach. Było u mnie kilku ekspertów i oto ich pomysły:

1. Pianka PIR 20 cm bezpośrednio na deski.
2. Pianka PIR 20 cm na membranę + rozety między krokwiami.
3. Styropapa na dach o grubości 10 cm.
4. Nabicie krokwi na dach, włożenie między nie wełny mineralnej i przykrycie blachą.

Nie chodzi mi nawet o jakąś dobrą termoizolację, gdyż teraz miałem wełny tylko około 7 cm a nie było zimno w zimie.

Co zastosować, by uniknąć ponownego zagrzybienia desek ?

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Tomek W.
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: Ocieplenie nakrokwiowe czy podkrokwiowe. Stary dach

Post autor: Tomek W. »

A może aby zwiększyć wysokość pomieszczeń mieszkalnych całe ocieplenie dachu zrobisz od góry. W ten sposób możesz docieplić skalną wełna o grubości od 18 cm do 30 cm, a następnie przykryć od góry blachodachówką. W tej krótkiej animacji pokazana jest kolejność prac https://youtu.be/SGG0GE8IIQ0
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool

Cels
Początkujący
Początkujący

Re: Ocieplenie nakrokwiowe czy podkrokwiowe. Stary dach

Post autor: Cels »

Proponuję zaaplikować piankę, która ma bardzo dobre parametry paroprzepuszczalności oraz minimalną nasiąkliwość. Wtedy nie będzie ryzyka gnicia, można ją położyć bezpośrednio na deski oraz zastosować mniejszą grubości 15-18 cm uzyskując bardzo dobre parametry izolacyjne. Przez telefon mogę powiedzieć więcej 602 195 179.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”