Uszczelnienie styku ławica/ściana fundamentowa
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Uszczelnienie styku ławica/ściana fundamentowa
Witam!
Mam pytanie do znawców tematu. Jak widać na załączonych rysunkach mam pytanie co zrobić z wystającą poza ścianę fundamentową papą term.?
Czy obciąć ja równo z ścianą fund. a później zaizolować szlamem uszczelniającym np ceresit CR90 lub weber.tec 930 z dodatkowym zbrojeniem siatką z włókna szklanego (jak do tynków ). Zdarza się że w tym miejscu przecieka woda przy długotrwałych opadach takich jak np ostatnio.
Wiem że mam do poprawy izolację zewnętrzną która najprawdopodobniej będę musiał zrobić w przyszłym roku...
Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.
ps. Dodatkowe info dla użytkownika Tomasz_Brzeczkowski -prośba żeby mi nie przedstawiał swoich teorii o swoich foliach itp itd... dzięki za uszanowanie!
http://ifotos.pl/zobacz/201705071_aaasqhh.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/201705071_aaasqhp.jpg
Mam pytanie do znawców tematu. Jak widać na załączonych rysunkach mam pytanie co zrobić z wystającą poza ścianę fundamentową papą term.?
Czy obciąć ja równo z ścianą fund. a później zaizolować szlamem uszczelniającym np ceresit CR90 lub weber.tec 930 z dodatkowym zbrojeniem siatką z włókna szklanego (jak do tynków ). Zdarza się że w tym miejscu przecieka woda przy długotrwałych opadach takich jak np ostatnio.
Wiem że mam do poprawy izolację zewnętrzną która najprawdopodobniej będę musiał zrobić w przyszłym roku...
ps. Dodatkowe info dla użytkownika Tomasz_Brzeczkowski -prośba żeby mi nie przedstawiał swoich teorii o swoich foliach itp itd... dzięki za uszanowanie!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Uszczelnienie styku ławica/ściana fundamentowa
Walka z tumanami to nie teoria. Trzeba pisać, że izolacja pozioma jest między ławą a fundamentem, w strefie dodatnich temperatur. Trzeba o tym pisać, tak jak o tym, że nie można lepikować i przyklejać styropianu od zewnątrz. Jest tylu tumanów, że może jakiś i Panu się trafić a potem wilgoć ze ściany wychodzi przednim tynkiem. Po to jest forum by edukować .WŁODEK44 pisze:Witam!
- Załączniki
-
- papa na fundamencie.jpg (6.63 KiB) Przejrzano 2009 razy
rekuperacja od 1989r
Płonne prośby, Brzęczu musi swoje teoryje wyłuszczyć.WŁODEK44 pisze: Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.
Prosimy o teoryję o grzejnikach pod oknem bo to pewnie wina tych grzejników.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
cześć,
Zastanawiam się czy temat jest zbyt skomplikowany czy może lajtowy,że dotychczas nikt nie udzielił żadnej sensownej odpowiedzi...
może jednak...
Zastanawiam się czy temat jest zbyt skomplikowany czy może lajtowy,że dotychczas nikt nie udzielił żadnej sensownej odpowiedzi...
może jednak...
hallllo??
jest tu kto??
jest tu kto??
Zasmaruj to grubą warstwą dysperbitu i powinno być okiei.
dysperbitem to sobie możesz sam posmarować
nie będę mówił co i po co

nie będę mówił co i po co
Nadmiar papy zwykle służy do połączenie z innymi izolacjami.
Nic nie obcinamy, na to zawsze przyjdzie czas jeśli uznasz jednak nadmiar papy za zbędny.
Nic nie obcinamy, na to zawsze przyjdzie czas jeśli uznasz jednak nadmiar papy za zbędny.
Takie właśnie " ŁAWICE" zwykle smarują jakimś czarnidłem rozcieńczonym ropą.WŁODEK44 pisze:dysperbitem to sobie możesz sam posmarować![]()
![]()
nie będę mówił co i po co![]()
A dobry wykonawca lub kierownik budowy wie po co jest nadmiar papy i co z tym zrobić.
LedPolska daruj sobie takie odzywki! Nie będę się zniżał do Twojego poziomu!!!
A doradztwo takie jak Ty zaproponowałeś to .... no właśnie, równie dobrze jakbym sobie ten fragmencik śmietaną 18% posmarował.
Przeczytaj jeszcze raz o co ja pytałem - DOKŁADNIE...
To jest piwnica, a nie budynek wyniesiony 1m nad poziom terenu....
A doradztwo takie jak Ty zaproponowałeś to .... no właśnie, równie dobrze jakbym sobie ten fragmencik śmietaną 18% posmarował.
Przeczytaj jeszcze raz o co ja pytałem - DOKŁADNIE...
To jest piwnica, a nie budynek wyniesiony 1m nad poziom terenu....
Interno właśnie pytałem dwóch różnych kierowników i każdy ma swoją teorię, dlatego chciałem zasięgnąć opinii jeszcze kogoś kto "walczy z woda i wilgocią"
JUż raz mi fachofcy doradzili że bujam sie do dzisiaj!
Będę wdzięczny za za poradę taką od serca...
Przy okazji ktoś ma jakieś doświadczenie z CERESIT CR 90 Crystaliser lub weber.tec 930 (Deitermann DS)
Z góry WIELKIE DZIĘKI!!
JUż raz mi fachofcy doradzili że bujam sie do dzisiaj!
Będę wdzięczny za za poradę taką od serca...
Przy okazji ktoś ma jakieś doświadczenie z CERESIT CR 90 Crystaliser lub weber.tec 930 (Deitermann DS)
Z góry WIELKIE DZIĘKI!!