prośba o sprawdzenie rozmieszczenia anemostatów

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: prośba o sprawdzenie rozmieszczenia anemostatów

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Każdy z Was pisze że tak się nie robi. Proszę o wytłumaczenie dlaczego nie można stosować nawiewu i wywiewu z jednego pomieszczenia z zachowaniem tych samych strumieni powietrza. Mój projektant podobnie rozplanował jak u kolegi.
Wyiwewy robi się wyłącznie w łazienkach i mały w kuchni. A dlaczego? To proste, nie zbilansuje Pan wentylacji mając wywiew gdziekolwiek poza łazienkami i małym w kuchni.
Bilans jest prosty. Nawiew 20 do 30 m3/h na osobę - wywiew najlepiej 50m3/h łazienki i 30m3/h kuchnia. Da Pan radę zbilansować nawet z jeszcze jednym wywiewem???
rekuperacja od 1989r

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że jak w łazience wilgotność przekroczy poziom to aby przewietrzyć łazienkę muszę wdmuchiwać świeże chłodniejsze powietrze do któregoś z pokoju aby w łazience wilgotność mi zmalała. Wychładzam pokój, potem go dogrzewam, ale w łazience nie ma wilgotności.
Wilgoć i CO2 bardzo szybko się wyrównują ( dyfuzja ) w całym domu. Odzysk ciepłą zapobiega wystudzaniu pokoi.

hmmm niezrozumiałe jak dla mnie - gdzie oszczędność z rekuperacji???
Rekuperację do wentylacji wprowadzono w 1990 r by obniżyć koszty budowy. Zmniejszała ona na tyle zapotrzebowanie, że centralne systemy ogrzewania, nie miały sensu. Tańsze od gazu, stawało się ogrzewanie prądem. Dziś ogrzewanie bezpośrednie (elektryczne) jest minimum 3 x tańsze od gazowego w tych samych warunkach.
jak ktoś ma sporo kasy i nie dba o komfort, to może robić centralne, ale rekuperacja będzie miała marginalny wpływ na zużycie kWh, centralne systemy grzewcze tak naprawdę nie nadają się do współczesnego budownictwa.
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dziś ogrzewanie bezpośrednie (elektryczne) jest minimum 3 x tańsze od gazowego w tych samych warunkach.
Bujda na resorach, kto w to uwierzy?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

wegrzyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: wegrzyn »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Każdy z Was pisze że tak się nie robi. Proszę o wytłumaczenie dlaczego nie można stosować nawiewu i wywiewu z jednego pomieszczenia z zachowaniem tych samych strumieni powietrza. Mój projektant podobnie rozplanował jak u kolegi.
Wyiwewy robi się wyłącznie w łazienkach i mały w kuchni. A dlaczego? To proste, nie zbilansuje Pan wentylacji mając wywiew gdziekolwiek poza łazienkami i małym w kuchni.
Bilans jest prosty. Nawiew 20 do 30 m3/h na osobę - wywiew najlepiej 50m3/h łazienki i 30m3/h kuchnia. Da Pan radę zbilansować nawet z jeszcze jednym wywiewem???
Dlaczego nie uda mi się zbilansować? Jeżeli zastosuję nawiew np 40m3/h w salonie i w przeciwnym rogu wywiew 40m3/h to bilans wychodzi na zero, z dodatkiem że tylko jedno pomieszczenie w danej chwili jest wentylowane bez strat ciepła i wymuszonego obiegu powietrza w pozostałych pomieszczeniach. Proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zawsze nawiew = wywiew. Inaczej dom by nie stał (implozja lub eksplozja) . Zakłócenia mogą być tylko chwilowe. Dom traktujemy jako całość, psujemy powietrze w całym domu a nie tylko w pokoju gdzie jesteśmy. Proszę zapalić papierosa, będzie wyczuwalne wszędzie, a CO2 i H2O rozchodzi się znacznie szybciej.
Za silna wentylacja też jest złą wentylacją - za sucho w okresie grzewczym, szum, zużycie...
Teraz bilans
Nawiew to 20 do 30 m3/h .
Ma Pan w domu 4 osoby - maksymalny strumień nawiewu 120m3/h
Ma Pan dwie łazienki i kuchnię, wg normy 50m3/h łazienki 30m3/h kuchnia.
4 x 30 = 120 z drugiej strony 50 +50 +30 =130.
Już ma Pan nierówność.

Jak Pan zrobi wywiewy poza łazienkami i małym w kuchni, ma Pan do wyboru
1) zagrzybione łazienki - gdy nawiew jest komfortowy
2) szczypiące oczy, zaschnięte błony śluzowe i szum, gdy zwiększy Pan nawiew.
rekuperacja od 1989r

wegrzyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: wegrzyn »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zawsze nawiew = wywiew. ...
Tak właśnie przytoczyłem przykład. Jeżeli każde z pomieszczeń będzie zbilansowane, to dom będzie dalej stał. Brzydki przykład: Jeżeli idę do sracza i tam zepsuję powietrze to nie chciałbym przewietrzać całego domu, tylko toaletę, więc uruchamia się nawiew 50m3/h w toalecie i w przeciwnym rogu toalety wywiew 50 m3/h po 15 minutach mam świeże powietrze w toalecie. Tak samo rozwiązuję inne pomieszczenia. Bilans jest zachowany. Czy jest to zgodne/ niezgodne ze sztuką? Dlaczego?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

wegrzyn pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zawsze nawiew = wywiew. ...
Tak właśnie przytoczyłem przykład. Jeżeli każde z pomieszczeń będzie zbilansowane, to dom będzie dalej stał. Brzydki przykład: Jeżeli idę do sracza i tam zepsuję powietrze to nie chciałbym przewietrzać całego domu, tylko toaletę, więc uruchamia się nawiew 50m3/h w toalecie i w przeciwnym rogu toalety wywiew 50 m3/h po 15 minutach mam świeże powietrze w toalecie. Tak samo rozwiązuję inne pomieszczenia. Bilans jest zachowany. Czy jest to zgodne/ niezgodne ze sztuką? Dlaczego?
Nawiew jest dość ściśle określony - wynosi 20 do 30m3/h - czyli jak jest 4 osoby to nawiew jest maksimum 120m3 na cały dom ( w praktyce to 100m3)

Ma Pan teraz do dyspozycji na wywiewie 100-120m3 - Gdzie Pan zrobi anemostaty wywiewne ? W pokojach? To ile pójdzie przez łazienki?
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”