Rura spalinowa w kotle 2-funkcyjnym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

arkady
Początkujący
Początkujący

Rura spalinowa w kotle 2-funkcyjnym

Post autor: arkady »

Witam.
Zrobiłem ogrzewanie gazowe z kotłem dwufunkcyjnym.
Instalator podłączył kocioł do przewodu kominowego.
Jednak mam wątpliwość, czy dobrze.
Rura spalinowa (fi 120) połączona z kotłem i wlotem kanału kominowego (wkładu) jest pod kątem prostym - odcinek poziomy mam wrażenie, że ma minimalny spadek w kierunku od kotła. Czy to może mieć wpływ na bezpieczeństwo? Słyszałem, że powinien być spadek, ale w kierunku do kotła.
Czy też ciąg kominowy da sobie radę z takim układem?a

Pozdrawiam

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: komtech »

Ogólnie rzecz biorąc rura spalinowa powinna mieć spadek w kierunku "do pieca" (tak jak z resztą napisałeś). To że rura jest w poziomie lub ma minimalny spadek w odwrotnym kierunku to nie powinno mieć wpływu na bezpieczeństwo - to jest moje zdanie na ten temat, ale niech wypowiedzą się jeszcze inni na ten temat bo nie chciałbym źle doradzić :roll:
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

Rura pozioma zawsze musi być ze spadkiem do pieca!!!Odcinek pionowy od wyjścia z pieca do kolana musi mieć co najmniej 21 cm.Inaczej kominiarz się czepi,a i przy słabym ciągu i niedostatecznym napowietrzaniu kotłowni,piec będzie się wyłączał awaryjnie.

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

z tym spadkiem chodzi o to, że skropliny spływają do kotła i ulegają dopaleniu lub odparowaniu. minimalny spadek odwrotny nie jest wielkim błędem, czszególnuie, gdy komin zakończony jest na dole rurka do odprowadzenia skroplin...

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

minimalny spadek odwrotny nie jest wielkim błędem, czszególnuie, gdy komin zakończony jest na dole rurka do odprowadzenia skroplin...
Coś tu mieszasz kolego.Poczytaj najpierw przepisy,potem radź.Ciepło unosi się do góry gdybyś zapomniał,więc do komina pod górkę!!!

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

K.mat ,jak cię szanuję,to tutaj muszę ci się sprzeciwić.Lekkie pochylenie rury spalinowej w tą,czy w drugą stronę nie ma żadnego wpływu na nic.Pod warunkiem,że pionowy odcinek komina ma na dnie rurkę odprowadzającą skropliny.Jeśli komin takowego spływu nie posiada,to powinien być pochylony w kierunku kotła.Kondensat spłynie wtedy przez kocioł.
W tym pochyleniu tylko o spływ kondensatu się rozchodzi i tyle.
Jakieś tam cofanie się spalin przy tak niewielkim pochyleniu nie będzie się zdarzać.
adam

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

K.mat, naczytałeś się teorii i uważasz się za wielkiego fachowca, pozdrawiam

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

K.mat, naczytałeś się teorii i uważasz się za wielkiego fachowca, pozdrawiam
Nie uważam się za wielkiego fachowca,lecz zawsze stosuje się do obowiązującuch przepisów,ot tyle.Pozdro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”