ściana w szeregowcu z silki- pytanie
ściana w szeregowcu z silki- pytanie
Witam serdecznie,
jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Zastanawiamy się z żoną nad zakupem szeregowca, jednak to co rzuciło mi się w oczy to wykonanie ściany z silki (ściana między mieszkaniami z bloczku pełnego 25cm). Widoczna zaprawa na pierwszych poziomach jakby fundament był krzywy oraz pęknięcia niektórych bloczków. Czy jest się czym martwić, tzn chodzi mi czy później mogą pękać tynki czy coś?
poniżej link do zdjęcia
http://m.fotosik.pl/zdjecie/b425088ca6dd4cad
Prosiłbym o jakąś opinię.
pozdrawiam
jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Zastanawiamy się z żoną nad zakupem szeregowca, jednak to co rzuciło mi się w oczy to wykonanie ściany z silki (ściana między mieszkaniami z bloczku pełnego 25cm). Widoczna zaprawa na pierwszych poziomach jakby fundament był krzywy oraz pęknięcia niektórych bloczków. Czy jest się czym martwić, tzn chodzi mi czy później mogą pękać tynki czy coś?
poniżej link do zdjęcia
http://m.fotosik.pl/zdjecie/b425088ca6dd4cad
Prosiłbym o jakąś opinię.
pozdrawiam
Re: ściana w szeregowcu z silki- pytanie
HAhhah dobre janusze. Ale nic się nie będzie działo. Po prostu ciulowo wygląda.
Dzięki za odpowiedź. Muszę przyznać że trochę się obawiałem późniejszych konsekwencji, tzn. pęknięć ściany, ale jak to nie ma wpływu na użytkowanie to się cieszę.LedPolska pisze:HAhhah dobre janusze. Ale nic się nie będzie działo. Po prostu ciulowo wygląda.
Czemu nie, może to przynieść wiele korzyści.
doprawdyLedPolska pisze:HAhhah dobre janusze. Ale nic się nie będzie działo. Po prostu ciulowo wygląda.
a gdzie jest wiązanie w narożniku
Fotka jest zrobiona tak że głównie eksponuje ścianę wewnętrzną a nie zewnętrzną. Może na niej nie widać miejsca w którym powinno być przewiązanie. A może murowali na kątowniki? Nie dojdziesz z tego foto, ale słuszna uwaga.piotr2569 pisze:doprawdyLedPolska pisze:HAhhah dobre janusze. Ale nic się nie będzie działo. Po prostu ciulowo wygląda.![]()
![]()
Czy tu chodzi o takie połączenie bloczków jak od piątej warstwy? Niestety nie mam zdjęcia z narożnika, przy najbliższej okazji sprawdzę to. a czy brak tego wiązania może być powodem do późniejszych problemów? Ewentualnie czy można z deweloperem coś ugrać jeszcze na tym etapie?piotr2569 pisze:
doprawdy![]()
![]()
Tak o to się rozchodzi. Nie wiem czemu u mnie obcina zdjęcie tylko na środkową ścianę ale teraz jak kliknąłem to się zmniejszyło i faktycznie widać to przewiązanie. Jest ok. Niżej nie robili bo jak widać jakiś papudrak krzywo położył pierwszą warstwę i nie była w poziomie ze ścianą zewnętrzną. Ale przewiązanie murarskie nie musi być od pierwszej warstwy więc technologicznie jest git.
A od której:LedPolska pisze: Ale przewiązanie murarskie nie musi być od pierwszej warstwy
od piątej
co czwartą
wcale
To mnie uspokoiłeś.... tylko czy oby na pewnoLedPolska pisze:więc technologicznie jest git.
co na to mówi PN
Ja to bym zadał budującemu więcej pytań ( patrząc na to zdjęcie ) ale skoro jest GIT to tak przyjmijmy
Nie panikuj. Widziałem gorsze babole na budowie a ludzie mieszkają do tej pory. Nie bądź taki znowu aptekarz. Na to przyjdzie tynk i i tak nic nie będzie widać.
Wiązanie murarskie ścian działowych zgodnie ze sztuką można robić co 3 warstwy ale równie dobrze można użyć stalowych kotew co warstwę.
Gdyby nie było wiązania w narożnikach budynku to i owszem. Afera na całego.
Wiązanie murarskie ścian działowych zgodnie ze sztuką można robić co 3 warstwy ale równie dobrze można użyć stalowych kotew co warstwę.
Gdyby nie było wiązania w narożnikach budynku to i owszem. Afera na całego.
Kurczę laik jestem w tej dziedzinie, a jakie pytania można zadać, tak żeby deweloper nie udawał, ze nic się nie stało?piotr2569 pisze:
Ja to bym zadał budującemu więcej pytań ( patrząc na to zdjęcie ) ale skoro jest GIT to tak przyjmijmy
W zasadzie jeszcze mogę się z tej inwestycji wycofać jak ma być budowana przez " januszy" ale lokalizacja i cena jest ok dla mnie.
Pioter to taki misiewicz budownictwa, pracuje w aptece to będzie o wszystko pytał łącznie z pomiarem wilgotności bloczków podczas murowania. A prawda jest taka że ściany mają być równe a nie wyglądać bo na to i tak przyjdzie tynk. Nie da się wybudować domu idealnie. Zawsze na budowie coś się stanie-a to bloczki mokre, a to zbrojenie zardzewieje bo przecież leży pod chmurką, a to beton nie smakuje jak powinien aptekarzowi itp itd. Do wszystkiego można się na budowie doczepić więc jak ty taki trochę baba jesteś to może kup mieszkanie w bloku? W razie kapania na łeb robisz-haaalooo? Administratooooor?
Dom jest dla ludzi z własnym nabiałem a nie pożyczonym z sieci..Reszta buchtuje w blokach.
Dom jest dla ludzi z własnym nabiałem a nie pożyczonym z sieci..Reszta buchtuje w blokach.
Hehe ok dzięki 
Myślę, że powinieneś zapytać o to naszą forumową cyganeczkę wróżącą z fusów - LedPolska czy jakoś tak....idzior pisze: a jakie pytania można zadać, tak żeby deweloper nie udawał, ze nic się nie stało?
Myślę, że nawet lichy inżynier budownictwa wiedziałby o co zapytać - więc polecam jakąś konsultację zamiast pytania na forum, gdzie 90% osób jest typu LedPolska - czyli laików, dla których nie ma znaczenia ściana nośna, czy działowa czy tam osłonowa lub fundamentowa albo oporowa czy szczelna....
A prawda jest taka, że jak zwykle pier... głupoty - ściana ma być przede wszystkim nośna i prawidłowo wymurowana z zachowaniem odpowiednich długości przewiązania oraz z zachowaniem tolerancji wymiarowych dla danego typu ścian.LedPolska pisze: A prawda jest taka że ściany mają być równe a nie wyglądać
Jakbyś inteligentniejszy był to byś wiedział, iż współczynnik przyczepności stali do betonu jest akurat lepszy dla stali zerdzewiałej - baaa - nawet nie zaleca się betonowania stali która nie zaśniedziała....LedPolska pisze:a to zbrojenie zardzewieje bo przecież leży pod chmurką,
Ty i sztuka budowlana to dwie sprzeczności....LedPolska pisze:Wiązanie murarskie ścian działowych zgodnie ze sztuką można robić co 3 warstwy ale równie dobrze można użyć stalowych kotew co warstwę.
A to działowa ściana
Jest to ściana nośna między dwoma mieszkaniami z silki pełnej 25cm.piotr2569 pisze: A to działowa ściana