więźba pod dachówkę
Moderator: Redakcja e-dach.pl
więźba pod dachówkę
Witam serdecznie forumowiczów. Mam zamiar pokryć dach swego domu dachówką. Słyszałem od znajomego, że przy takim rozwiązaniu należy wzmacniać więźbę czy też zbudować ja z materiałów o większej wytrzymałości, oraz co mnie zaskoczyło, że aby pokryć dach dachówką trzeba odpowiednio budować i dom już od podstaw. Czy to prawda??
prawda, tylko wszystkie Twoje pytania są zbyt ogólne. Trzeba znać układ i przekroje elementów na istniejącej konstrukcji dachu oraz stan ścian nośnych, fundamentów i stropów. Trzeba znać średnie obciążenia wiatrem i śniegiem na terenie, gdzie znajduje się budynek. To dane wyjściowe. najlepiej zlecić tzw. "inwentaryzację" budynku projektantowi z uprawnieniami konstrukcyjnymi.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
No chyba oprocz mojego
W projekcie było tak krokiew 5x18,murłata 12x12,jętki 5x18,płatew 12x12.Zwiekszylem te przekroje na 7x18 krokwie i jetki,murłata i płatew 14x14.Chciałem położych dach bet. a KB z którym te zmiany konsultowałem teaz mowi ze on bedzie spokojniejszy jak dam blache.Załamka.
pozdrawiam
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
nie wiadomo jakie są odstępy pomiędzy krokwiami, ale z dużym prawdopodobieństwem napiszę że twój KB to [...].Michal pisze:No chyba oprocz mojegoW projekcie było tak krokiew 5x18,murłata 12x12,jętki 5x18,płatew 12x12.Zwiekszylem te przekroje na 7x18 krokwie i jetki,murłata i płatew 14x14.Chciałem położych dach bet. a KB z którym te zmiany konsultowałem teaz mowi ze on bedzie spokojniejszy jak dam blache.Załamka.
pozdrawiam
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
domyślam się że 15 par krowi? jeśli tak, to średnio odstępy między krokwiami wynoszą około 70cm. nie jestem uprawnionym do tego typu analiz, ale z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że więźba spokojnie nadaje się pod pokrycie ciężkie.Michal pisze:Na długości 11 metrów (z okapem) jest 15 krokwi.
pozdrawiam
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Moze i tak,ale juz sie nastawilem na ta blache,wiec niech tak zostanie.
dzieki i pozdrawiam
PS.Tak jak mowisz 15 par krokwi(mialo byc 16).On mi powiedział ze na domu to sie nie obawia tak bardzo (spadek 42 stopnie),ale na garazu jest 30 stopni i cos sugerował,ze tam mozna by dac belke kalenicowa(tyle ze powiedzial mi to po fakcie).
dzieki i pozdrawiam
PS.Tak jak mowisz 15 par krokwi(mialo byc 16).On mi powiedział ze na domu to sie nie obawia tak bardzo (spadek 42 stopnie),ale na garazu jest 30 stopni i cos sugerował,ze tam mozna by dac belke kalenicowa(tyle ze powiedzial mi to po fakcie).
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
ja mam na garażu jednospadowy dach, skonstruowany z 12 krokwii o przekroju 6x12 rozmieszczonych co 50cm. dach ma spadek 10 stopni(!!) i leży na nim dachówka cementowa od jakiegoś czasu i jest wszystko ok! to co wmawia ci twój KB to zwyczajne dyletanctwo.Michal pisze:On mi powiedział ze na domu to sie nie obawia tak bardzo (spadek 42 stopnie),ale na garazu jest 30 stopni i cos sugerował,ze tam mozna by dac belke kalenicowa(tyle ze powiedzial mi to po fakcie).
pozdrawiam