Wentylacja jest dla ludzi. Jeżeli garaż ogrzewany, to bym zrobił oddzielną. Z tego rozdzielacza co do domu, bym nie radził korzystać. Większość powietrza, szłaby przez garażmateusz_m77 pisze:A co w przypadku garażu? Też wypadałoby zrobić anemostaty nawiewne i wywiewne? Bo wentylacji grawitacyjnej tam nie mam a wilgoć w garażu będzie napewno...
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
rekuperacja od 1989r
Drogie te centrale. A jak by tak własnymi rękami? Nie mam zaufania do wymienników wielkości pudełka po butach i nie chcę wydawać 4 koła na centralę. Mam mały domek 53m2 dobrze ocieplony. Strych niezamieszkały ale ocieplony, mam na nim dużo miejsca. 2 pokoje, korytarz kuchnia i łazienka. Mieszkają 3 osoby. Kuchnia i łazienka wywiew rurami termoflex (te z wełną po zewnątrz) fi 100 do skrzynki na strychu, a stamtąd 150 do wymiennika Po drodze skrzynka z dużej powierzchni filtrami G4 normalnie i F7 na zimę. Z pokoi analogicznie. Wentylatory udało się wyrwać tanio EBM Papst. Na strychu powiesić wymiennik Siwickiego, wyrzutnia na dach (dachówka z kominkiem), czerpnia na ścianie północnej. Mam chęci i zdolności manualne, więc kwestia robocizny to nie problem.
Koszt zamknie się w 3000PLN. Będzie działać?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ponad ćwierć wieku temu tak się robiło. Główną zaletą wentylacji z odzyskiem ciepła jest to, że nie ma sensu wykonywanie ogrzewania centralnego. A to obniża koszty instalacji.Tom1000k pisze:Drogie te centrale. A jak by tak własnymi rękami? Nie mam zaufania do wymienników wielkości pudełka po butach i nie chcę wydawać 4 koła na centralę. Mam mały domek 53m2 dobrze ocieplony. Strych niezamieszkały ale ocieplony, mam na nim dużo miejsca. 2 pokoje, korytarz kuchnia i łazienka. Mieszkają 3 osoby. Kuchnia i łazienka wywiew rurami termoflex (te z wełną po zewnątrz) fi 100 do skrzynki na strychu, a stamtąd 150 do wymiennika Po drodze skrzynka z dużej powierzchni filtrami G4 normalnie i F7 na zimę. Z pokoi analogicznie. Wentylatory udało się wyrwać tanio EBM Papst. Na strychu powiesić wymiennik Siwickiego, wyrzutnia na dach (dachówka z kominkiem), czerpnia na ścianie północnej. Mam chęci i zdolności manualne, więc kwestia robocizny to nie problem.
- Załączniki
-
- pierwsze rekuperatory 1989.jpg (24.26 KiB) Przejrzano 1171 razy
rekuperacja od 1989r
Tego że się tak robiło ćwierć wieku temu nie neguję, ale co stoi na przeszkodzie żeby zrobić tak dzisiaj, skoro może mi to przynieść kilka tysięcy oszczędności, które zainwestuję w klimatyzację na przykład. Celem jest właśnie likwidacja centralnego ogrzewania. Dom jest stary, jeżeli o tym nie wspomniałem.
Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Jakby mogło przynieść to tak, ale np. taki vents 300 ( na środku ) na wyprzedaży jest po 2200 . a onyx 350 passiv ( kawałek z lewej widać to koszt 3500 zł. brutto.Tom1000k pisze:Tego że się tak robiło ćwierć wieku temu nie neguję, ale co stoi na przeszkodzie żeby zrobić tak dzisiaj, skoro może mi to przynieść kilka tysięcy oszczędności, które zainwestuję w klimatyzację na przykład. Celem jest właśnie likwidacja centralnego ogrzewania. Dom jest stary, jeżeli o tym nie wspomniałem.
rekuperacja od 1989r
Ok, z takim ventsem300 wyszedłbym na zero, ale koszty eksploatacji były by wyższe. Mają silniki EC? Ile on bierze prądu przy 70m3/h i powiedzmy 100Pa oporu? A jaką ma sprawność?Tomasz_Brzeczkowski pisze:- Jakby mogło przynieść to tak, ale np. taki vents 300 ( na środku ) na wyprzedaży jest po 2200 . a onyx 350 passiv ( kawałek z lewej widać to koszt 3500 zł. brutto.Tom1000k pisze:Tego że się tak robiło ćwierć wieku temu nie neguję, ale co stoi na przeszkodzie żeby zrobić tak dzisiaj, skoro może mi to przynieść kilka tysięcy oszczędności, które zainwestuję w klimatyzację na przykład. Celem jest właśnie likwidacja centralnego ogrzewania. Dom jest stary, jeżeli o tym nie wspomniałem.
Ok, już wiem, 65%. Dlatego robię sam. Wiem, że można kupić w wersji "budżetowej" i zmieścić się w 3000PLN, ale ja wolę mieć za te same pieniądze samoróbkę o parametrach z górnej póły. Instalacja bezglośna, ekonomiczna - wentylatory EC będą pobierać 10w, a przy 30 zrobię latem taki przeciąg że mnie z butów wyrwie
, do tego sprawność wymiennika dla potrzebnej mi wydajności ponad 90%. Wodotrysków nie potrzebuję, regulacja potencjometrem za 4PLN. Filtry z metra za grosze. Naprawdę można się tanio urządzić.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan robi, kiedyś nie było fabrycznych, więc się robiło. Nie było też z z czym porównać.
Ale nie znam przypadku, by składak był tańszy i to niezależnie od dziedziny.
Kilkanaście lat temu powstały w garażu trzy centrale (prototypy dzisiejszych central z inwerterem ) i koszt był ponad 40 000/szt. Taka centrala 300 - 400m3/h waży 70kg.
No ale może się Panu uda, jakby tak, to ja od dawna czekam na dobrą centralę za 3000 zł do mieszkań.
Ale nie znam przypadku, by składak był tańszy i to niezależnie od dziedziny.
Kilkanaście lat temu powstały w garażu trzy centrale (prototypy dzisiejszych central z inwerterem ) i koszt był ponad 40 000/szt. Taka centrala 300 - 400m3/h waży 70kg.
No ale może się Panu uda, jakby tak, to ja od dawna czekam na dobrą centralę za 3000 zł do mieszkań.
rekuperacja od 1989r
Znów Brzęczu bajki opowiada, jeszcze parę lat temu głosił, ze inwertery są do bani i nie sprawdzą się tu na tym forum.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Kilkanaście lat temu powstały w garażu trzy centrale (prototypy dzisiejszych central z inwerterem ) i koszt był ponad 40 000/szt.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Panie Tomaszu, mógłby Pan doradzić?Tom1000k pisze:Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
Tam się nic samo nie wyreguluje, trzeba obliczyć i dobrać, popatrz na link:Tom1000k pisze:Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
https://poradnikprojektanta.pl/wentylac ... -po-kroku/
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

jak do kuchni idzie 2x 75 to do łazienki 4 x 75, nawet 5 x75.Tom1000k pisze:Panie Tomaszu, mógłby Pan doradzić?Tom1000k pisze:Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
Zależy jaka centrala , bo może w kuchni 1x75 a łazienka 3 x75.
rekuperacja od 1989r
Dzięki.bachus pisze:Tam się nic samo nie wyreguluje, trzeba obliczyć i dobrać, popatrz na link:Tom1000k pisze:Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
https://poradnikprojektanta.pl/wentylac ... -po-kroku/
Hehe, tu się ubawiłem:
Punkty 1-12 blablabla, po których zakładamy że instalacja jest spie...a więc dalej mamy:
13. Dobór tłumików hałasu.
14. Dobór i naniesienie na rzutach przepustnic regulacyjnych.
Myślę że obejdę się bez tłumików i przepustnic jak wszystko dobrze zrobię.
Pozdrawiam
Ok, teraz wszystko jasne, suma pól kanałów musi się zgadzać z kanałem głównym, ale nie musi być symetrycznie 1:1 łazienka z kuchnią jak wcześniej myślałem. Czyli w moim przypadku 1x75 na kuchnię wystarczy a do łazienki mogę puścić 1x125 (zamiast 3x75, powierzchnie porównywalne)Tomasz_Brzeczkowski pisze:jak do kuchni idzie 2x 75 to do łazienki 4 x 75, nawet 5 x75.Tom1000k pisze:Panie Tomaszu, mógłby Pan doradzić?Tom1000k pisze:Jeszcze pytanie: kanał z kuchni do skrzynki będzie miał około 1,5m, a z łazienki 10m (taki układ pomieszczeń nieciekawy) Czy to się samowyreguluje?
Zależy jaka centrala , bo może w kuchni 1x75 a łazienka 3 x75.