Wylewanie ławy fundamentowej bez szalunków

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Sidleniwiec
Początkujący
Początkujący

Wylewanie ławy fundamentowej bez szalunków

Post autor: Sidleniwiec »

Witam serdecznie,

Obecnie jestem na etapie kupna domku szeregowego od dewelopera, ponieważ z natury jestem osoba dociekliwą a zarazem lubię wiedziec na co wydaje pieniądze. Co jakiś czas sprawdzam plac budowy, ostatnio przyszedł czas na fundamenty w moim szeregu. Po przyjechaniu na miejsce okazało sie że wykonawca zmienił sposób wylewania ław fundamentowych , a więc nie korzysta już z szalunków a beton jest wylewany bezpośrednio na glębe. Poniżej przesyłam zdjęcia w linku z placu budowy:

http://www.fotosik.pl/u/Sidleniwiecmb/album/2428892

Zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami , mianowicie:

- nie widze wystającej foli (wykonawca chyba nie zabezpieczył odpowiednio wykopu)
- jak wykonać hydroizolację ? chyba konieczne bedzie odkopanie fundamentów ?
- Czy fundament nie powinien być wkopany głębiej ?

piotr2569
Aktywny
Aktywny

Re: Wylewanie ławy fundamentowej bez szalunków

Post autor: piotr2569 »

Ogólnie nawet te fundamenty w szalunkach trzymają "linie" jakby byk szczał...
Grunt jak widać spoisty więc powinien być zabezpieczony przed wodami opadowymi.
Co do izolacji przeciwwilgociowej - beton na ławy najlepiej dać z większym stopniem wodoszczelności - natomiast aby go obsmarować należałoby go odkopać.
Jeśli chodzi o głębokość posadowienia to podana jest na projekcie zgodnie ze strefami przemarzania gruntu

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: konkret2 »

Robota wykonywana jest niechlujnie i byle jak co widać po szalunkach. Jeśli jest wymagana ilość stali zbrojeniowej, klasa betonu odpowiednia to wszystko powinno być w miarę dobrze.
Cała masa budynków ma beton lany prosto w ziemię i to z betoniarki. Dzisiaj projektuje się bunkry, które i tak pękają. Zwróć szczególną uwagę na dalsze etapy pracy, izolacje poziomą, zagęszczenie gruntu itp. Jak będą wykonywać dalej tak prace jak ten etap to może być kiepsko.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: LedPolska »

Chociaż raz żeś coś mądrego napisał.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

To co na zdjęciach jest teraz standardem na 90% budów.
Ze sztuką budowlaną ma to mało wspólnego.
Liczy się zysk i szybkość.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

LedPolska pisze:Chociaż raz żeś coś mądrego napisał.
Lepiej raz niż w ogóle ignorancie budowlany.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

Ty weź jedź do emiratów arabskich. Tam potrzebują fachowców twojego pokroju. Naprawisz im wyspę palmową bo cosik im się inwestycja za kilkadziesiąt biliardów dolarów nie udała. Serio. A może jakiś szejk z makdonalda się tobą zainteresuje i zostaniesz jego dziewczyną.. Kto wie. Podobno dobrze płacą za defekowanie na gębę.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Tylko tłuk może pomylić biliard z miliardem.
A to że ty masz tandetę nie oznacza, że coś zaoszczędziłeś. Wracaj na forum wizaż.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

konkret2 pisze:Tylko tłuk może pomylić biliard z miliardem.
A to że ty masz tandetę nie oznacza, że coś zaoszczędziłeś. Wracaj na forum wizaż.
Tłuk? Oooo widzę szkoła jęczydupy nie idzie na marnee!
A tak na marginesie to 14 miliardów ta wyspa kosztowała zanim zaczęli ją ratować cymbale. Doucz się a potem jeb głupoty i wyzywaj od tłuków. Tylko pedał w rurkach i zerówkach wierzy w to co wyczyta w Wikipedii.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Doradziłeś w innym temacie wylewanie żwiru i cementu na śmieci z okolicy w grubości 10 cm jako podłogę w blaszaku- skompromitowałeś się. Widzowie ocenią.
Walisz błędy ortograficzne i nie znasz liczb PRZYNOSISZ WSTYD LUDZIOM ZWIĄZANYM Z BUDOWĄ
środek zajsypać najtańszym kruszywem i śmieciami jakie znajdziesz w okolicy. Na to wylefka właściwa o grubości 10 cm i gitara. Wylefka czyli cement zmieszany ze żwirem w stosunku 1:3 a nie sam cement.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

Specjalnie robię byki bo tak jest śmieszniej. Z resztą co ty mi tu jebiesz o wstydzie dla ludzi związanych z budową jak 99 procent z nich ma podstawowe wykształcenie..
Myślę że ty się tu skompromitowałeś twierdząc że żwir i cement to nie beton. Z resztą.. Wal się na suty. W blaszaku on będzie badania geologiczne robił cymbał jeden.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

LedPolska pisze:Specjalnie robię byki bo tak jest śmieszniej. Z resztą co ty mi tu jebiesz o wstydzie dla ludzi związanych z budową jak 99 procent z nich ma podstawowe wykształcenie..
Myślę że ty się tu skompromitowałeś twierdząc że żwir i cement to nie beton. Z resztą.. Wal się na suty. W blaszaku on będzie badania geologiczne robił cymbał jeden.

Nie śmieszniej tylko głupiej i zawsze możesz swoje prostactwo pod to podpisać.
Jeśli Ty masz wyższe wykształcenie to źle to świadczy o Tobie, za cudze pieniądze (publiczne) zdobyłeś papierek a nadal prezentujesz ,,nie wyższy" poziom od budowlańców.
Dowód:
LedPolska pisze:Myślę że ty się tu skompromitowałeś twierdząc że żwir i cement to nie beton
No bo właśnie żwir i cement to nie beton. Zdecydowanie za mało składników.
Do szkoły najlepiej płatnej , prywatnej bez okradania społeczeństwa i douczyć się za swoje co to beton a nie mądrować na forum terminologiczny nieuku.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

A no tak. Żeby był beton to trzeba do betoniarki jeszcze najsrać. Tak ciebie uczyli. Zapomniałem, moja wina. Wybacz dzieciaku.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie masz zielonego pojęcia o budownictwie, handluj dalej made in china.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”