Witam serdecznie,
Bardziej niz o pomoc proszę o poradę.
Czytam forum od jakiegos czasu, bo jestem w trakcie budowy domu i niedługo zabieram się za instalację C.O. Mam w związkuz tym kilka pytań więc proszę o odpowiedź. Dom o powierzchni 160 m2 z poddaszem użytkowym, ocieplony, w salonie kominek, wentylacja z odzyskiem ciepła a do tego chcę zamontować ogrzewanie gazowe:
1. piec - Kocioł Ariston Genus 24 CF - usytuowany na parterze w odrębnym pomieszczeniu
2. instalacja HEPWORTH ( chyba bo z tego co się rozeznawałem najwygodniejsza w montażu dla majsterkowiczó)
A oto moje pytania:
1. jakie grzejniki będa najlepsze do takiego zestawu
2. (podłoga będzie miała izolację z 3 warstw styropianu po 50mm każda) czy umieszczenie instalacji w środkowej warstwie izolacji podłogi ma sens ? będzie przykryta od spodu i od góry styropianem
3. czy ewentualnie można prowadzić instalację w ścianie i przykryc ją tynkiem ? jeśli tak to jakie musi spełniac warunki ? jakaś izolacja, ochrona ?
4. I ogólnie co o tym myślicie jako fachowcy, czy to ma w ogóle sens ?
jakiekolwiek sugestie podpowiezi mile widziane
z góry dziekuję i pozdrawiam
Speede_Gonzales
Proszę o pomoc !!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Każde,ale raczej nie chińskie.Mogą być płytowe,aluminiowe żeberka,lub konwektory.1. jakie grzejniki będa najlepsze do takiego zestawu
Można tak zrobić,ale i tak trzeba rurki poprowadzić w czerwonych otulinach.Chodzi o to,by miały tam swój zakres luzu i nie powodowały skrzypienia ocierając się o styropian.2. (podłoga będzie miała izolację z 3 warstw styropianu po 50mm każda) czy umieszczenie instalacji w środkowej warstwie izolacji podłogi ma sens ? będzie przykryta od spodu i od góry styropianem
Tak też można,ale trzeba pamiętać,by nie zrobić jakichś wzniosów rur ponad poziom,bo spowoduje to powstanie mostków powietrznych w rurach.Prowadzenie rur w podłodze daje nam to,że rury z obu końców wznoszą się do góry a całość idzie w poziomie,więc odpowietrzanie zachodzi łatwiej.Prowadzenie w ścianie nie zawsze daje taką możliwość,ale przy zachowaniu odpowiednich rygorów też jest praktykowane.3. czy ewentualnie można prowadzić instalację w ścianie i przykryć ją tynkiem ? jeśli tak to jakie musi spełniać warunki ? jakaś izolacja, ochrona ?
W takim ogólnym zarysie,oczywiście,że to ma sens.Zobaczymy jak będzie dalej w szczegółach.4. I ogólnie co o tym myślicie jako fachowcy, czy to ma w ogóle sens ?
adam
Rura oczywiście w otulinie czerwonej,niema znaczenia w której warstwie styropianu je ułożysz,ważne by w poziomie,Hepworth najlepiej montować z konwektorami lub płytowe zasilanie,powrót,od spodu grzejnika jeżeli rurki z podłogi to ja łącze rurką miedzianą by je puziniej nie uszkodzić .Najlepiej poprzez przyłącze.
nie ma potrzeby łączyć przez rurkę miedzianą, lepiej zastosować zawory przyłaczeniowe, wówczas zawsze grzejnik mozna zdjąć ze ściany.
uważaj na łaczenia rur pod podłogą..
wg mnie nie wszystko jedno w której warstwie styropianu połozysz rurki. Na samym spodzie bym nie kładł, bo jednak mimo izolacji trochę ciepła ucieka do gruntu. W górnej warstwie - podłoga nad rurkami bedzie wyraźnie cieplejsza. Najlepiej w srodkowej.
uważaj na łaczenia rur pod podłogą..
wg mnie nie wszystko jedno w której warstwie styropianu połozysz rurki. Na samym spodzie bym nie kładł, bo jednak mimo izolacji trochę ciepła ucieka do gruntu. W górnej warstwie - podłoga nad rurkami bedzie wyraźnie cieplejsza. Najlepiej w srodkowej.
Zawory przyłączeniowe z Hepwortha kosztują obecnie prawie 80zł!!Przestałem już je kupować.Ogłupieli tam chyba całkiem.Podnieść cenę o prawie 100%?!
Dlatego lepiej kupić inne z możliwością zacisku rurki 15 i poprzez kolanka Hepwortha przejść na plastyk.Można się zmieścić w cenie 50zł za wszystko.
Dlatego lepiej kupić inne z możliwością zacisku rurki 15 i poprzez kolanka Hepwortha przejść na plastyk.Można się zmieścić w cenie 50zł za wszystko.
adam