czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podłogow

Nie zapominajmy o takich pomieszczeniach jak garaż, suszarnia, spiżarka. Jak wykorzystać przestrzeń w naszych domach na takie miejsca, czy są one potrzebne? Dowiedz się, co inni sądzą na ten temat.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

dudekkiller1
Początkujący
Początkujący

czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podłogow

Post autor: dudekkiller1 »

czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podłogowe wodne. czy nie będzie za duzych strat przy przewodzeniu przez plytę osb ciepła i innych skutkow ubocznych ??

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podł

Post autor: HenoK »

dudekkiller1 pisze:czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podłogowe wodne. czy nie będzie za duzych strat przy przewodzeniu przez plytę osb ciepła i innych skutków ubocznych ??
Zależy to od ilości ciepła, którą to ogrzewanie podłogowe ma dostarczać. Dla dobrze zaizolowanych domów wystarcza wydajność ogrzewania podłogowego rzędu 40-50W/m2. Przy takiej wydajności nie powinno być większych problemów, oczywiście wskazana byłaby wtedy lepsza izolacja od spodu. Skutki uboczne to wyzsza temperatura czynnika grzewczego. Przy kotle gazowym , czy węglowym nie ma to większego znaczenia. Przy pompie ciepła tak.

dudekkiller1
Początkujący
Początkujący

Post autor: dudekkiller1 »

Podłoga jest w całosci drwniana, pomiedzy belkami jest 15 cm wełny Isover Unimata flex na to połozone są deski. co później dać, nie chce dawać nic grubego bo nie chcę podwyższać za bardzo podłogi. Później mają być rurki o średnicy 16 mm, co dać pomiędzy rurki, tak żeby połozyć później płytę Osb 20 mm a na nią płytki. (czy płyta osb nadaje się do ogrzewania podłogowego pod płytki). słyszałem również że od wysokiej temeperatury płyta OSB wydziela jakieś trujące "gazy".

Awatar użytkownika
e-multimax
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: e-multimax »

nie spotkałem się nigdy z tego typu wykonaniem ogrzewania podłogowego i chyba nie odważyłbym się na takie wykonanie.

Płyta OSB to materiał drewnopodobny (tzn. sprasowane i sklejone grube "wióry" drewniane), a jak wiemy drewno jest materiałem izolującym cieplnie.

Płyta zawiera w swojej strukturze klej, więc podgrzewanie jej może spowodować wydzielanie się różnego rodzaju gazów.

Nie da się dobrze zrobić ogrzewania podłgowego wodnego, bez podniesienia poziomu podłogi.

Słyszałem kiedyś o systemach suchego montażu ogrzewania podłogowego wodnego, ale nie wiem, czy jest to w Polsce dostępne, a jeśli jest, to z pewnością dość drogie.

Bez większego nakładu finansowego i podnoszenia znacznego poziomu podłogi możesz zamontować ogrzewanie podłogowe elektryczne (np. mata grzejna DS1, która ma 2,5mm grubości).

Jeśli jednak jesteś zdecydowany na ogrzewanie wodne, to pewnie będzie trudno przekonać Cię do elektrycznego, dlatego nie będę próbował tego robić.

vowo
Początkujący
Początkujący

Re: czy płyta osb nadaje się na położenie na ogrzewanie podłogow

Post autor: vowo »

Witam! Ja wymyśliłem taką metodę, że położyłem na legary co 60cm (krokwie) płyte OSB 22 na przekładke 18 ke między nie folie pod spodem jest wełna 15ka i boazeria sufitu parteru. Na to OSB mam zamiar nakręcić paski 18ki osb tak abym mógł między nie ułożyć rure fi 16 w węża do ogrzewania. Dodatkowo wkręcę czarne wkręty między ruę i zamocuje ją na trytki aby dociskały ją do podłogimiędzy to wszystko doładuje kleju na równo i przyklej płytki. wyjdzie warstwa tam gdzie będzie grubo około 2,2 cm a tam gdzie cienko około 4mm i 6mm nad rurą. Dzięki temu zwiększy się przyczepność kleju do podłogi. Przynajmniej w mojej teorii - zobaczymyza około miesiąc będzie już coś wiadomo. Jak ktoś ma argumenty przeciwko to słucham ;) Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomieszczenia inne”