Jaki najlepszy piec na pellet?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ry-52
Początkujący
Początkujący

Re: Jaki najlepszy piec na pellet?

Post autor: ry-52 »

Proponuję zakupić piec seri EII PELLETS 16 kW w ramach dotacji na piece eko od firmy Kostrzewa. Firma posiada piece solidnej jakości. Właśnie skorzystałem z dotacji na ten piec (woj. mazowieckie). Piec ten posiada certyfikat Ecodesign, to znaczy,że piece tego typu są objęte dofinansowaniem od gmin. Sam certyfikat świadczy o tym, że piec przeszedł wszystkie badania w laboratorium tzn. przebadano prąd i emisje, co daje poczucie, że zakupiliśmy sprawdzony kocioł. Sam piec prezentuje się idealnie. Póki co jestem zachwycony. Ogrzewam nim nowy, ocieplony dom o powierzchni 140m2. Nie wiem jak sprawują się ich inne piece, ale ten wydaje się być ich "perełką?!" Może trochę przesadzam, ale kiedy człowiekowi coś się podoba, to innej opinii nie wyrazi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

ry-52 pisze:Proponuję zakupić piec seri EII PELLETS 16 kW w ramach dotacji na piece eko od firmy Kostrzewa. Firma posiada piece solidnej jakości. Właśnie skorzystałem z dotacji na ten piec (woj. mazowieckie). Piec ten posiada certyfikat Ecodesign, to znaczy,że piece tego typu są objęte dofinansowaniem od gmin. Sam certyfikat świadczy o tym, że piec przeszedł wszystkie badania w laboratorium tzn. przebadano prąd i emisje, co daje poczucie, że zakupiliśmy sprawdzony kocioł. Sam piec prezentuje się idealnie. Póki co jestem zachwycony. Ogrzewam nim nowy, ocieplony dom o powierzchni 140m2. Nie wiem jak sprawują się ich inne piece, ale ten wydaje się być ich "perełką?!" Może trochę przesadzam, ale kiedy człowiekowi coś się podoba, to innej opinii nie wyrazi.
Jakie badania? Przecież to nie nadaje się do budownictwa. Rachunki przekraczają 1500 zł, nie chłodzi i droga instalacja. Dlaczego morduje Pan Polaków?
rekuperacja od 1989r

ry-52
Początkujący
Początkujący

Każdy wybiera to co się komu podoba i na co kogo stać. To że mi się udało z dotacją, to jakby zainwestowałem te pieniądze w instalacje i pozostałe koszty. Oczywiście są inne ciekawe kotły na pellet..tańsze np. Twin Bio Luxury czy Compact Bio Luxury. Ja dokonałem takiego wyboru i myślę, że nie będę żałował. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii . Moja jest akurat taka.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

ry-52 pisze:Każdy wybiera to co się komu podoba i na co kogo stać. To że mi się udało z dotacją, to jakby zainwestowałem te pieniądze w instalacje i pozostałe koszty. Oczywiście są inne ciekawe kotły na pellet..tańsze np. Twin Bio Luxury czy Compact Bio Luxury. Ja dokonałem takiego wyboru i myślę, że nie będę żałował. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii . Moja jest akurat taka.
Nie Szanowny Panie. Trucie innych to nie "wolny wybór" To, że chce Pan więcej płacić za ogrzewanie, i to że chce Pan więcej wydać na instalacje to Pana sprawa i świadczy o stanie umysłu, Jak ktoś INWESTUJE WIĘKSZE ŚRODKI po to by truć innych, TO JUŻ NIE JEST PANA SPRAWA.
Nie ma problemów ze smogiem, bo skończył się sezon grzewczy. KOMINY MORDUJĄ to nie jest Pana prywatna sprawa.
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie ma problemów ze smogiem, bo skończył się sezon grzewczy. KOMINY MORDUJĄ to nie jest Pana prywatna sprawa.
Ja bym tam na miejscu Brzęcza zorganizował brygadę młodych silnych i wyklętych, dał im po kałachu i wystrzelał wszystkich właścicieli kominów by mieć spokój we wdrażaniu instalacji komfortowych.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

ry-52
Początkujący
Początkujący

Kominy mordują? Nie bardzo rozumiem....? To my sami pracujemy nad stanem smogu. Poprzez spalanie odpadów komunalnych, miałów i kto wie jeszcze czego. Wycinki drzew na każdym kroku, mniejsza filtracja i produkcja tlenu. Dużo mi do tego, bo chcę żyć w zdrowym kraju, chcę żeby moi najbliżsi żyli jak najdłużej więc życzyłbym sobie, żeby każdy zadbał najpierw o swoje najbliższe otoczenie (może wymiana pieca, może nie spalanie śmieci, zakup opału, który emituje niską emisją pyłów). Nikt tu nie każe nikomu kupywać niewiadomo jak drogich pieców, nawet nikt nie narzuca żeby teraz pójść do sklepu i go zakupić. Nie! Nie trzeba AŻ tak naskakiwać na kogoś jak to Pan robi. To jest forum do wyrażania własnej opinii. Zadbajmy o swoje najbliższe środowisko, bo inaczej pójdziemy z dymem.

ry-52
Początkujący
Początkujący

"Jak ktoś INWESTUJE WIĘKSZE ŚRODKI po to by truć innych" tego sformułowania również nie bardzo rozumiem. To przecież zakupiłem droższy piec, po to aby zadbać właśnie nawet o najbliższe otoczenie. Na moim podwórku przynajmniej nie unoszą się kłęby dymu i pobyt na powietrzu jest przyjemniejszy niż w niedalekim sąsiedztwie...zima-kłęby dymu szczypiącego w oczy. :shock: :oops:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Każde ogrzewanie centralne produkuje znacznie więcej ciepła niż potrzebuje dom.
Niestety padł Pan ofiarą oszustów, którzy zapewnili Pana, że droższy kocioł jest lepszy, ze ogrzewanie peletem czy ekogroszkiem jest najtańsze i zapewnia komfort.
Stary nieizolowany dom 150m2 potrzebuje maksymalnie na utrzymanie 22-23 st.C 4500 kWh przy instalacji bezpośredniej. Pana kocioł pracując na minimum (0.65kg/24h) zużyje ponad 2.5 tony paliwa i ponad 1000 kWh prądu, to 20 000kWh!!!! lekko licząc.
Po czym poznać, że ma Pan do czynienia ze szkodnikiem i osobą bez podstawowej wiedzy:
- wszelkie instalacje domowe zaczyna się od wentylacji z odzyskiem ciepłą, tępak o tym nie wie.

Za dwa lata wchodzi standard zeroenergetyczny czy jest sens wtedy przerabiać .
rekuperacja od 1989r

ry-52
Początkujący
Początkujący

W takim razie czy wszystkim nie oplaca się palić peletem? Są przeciez różne kotły roznej mocy. Co Pan o ty sądzi?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jeżeli systemy bezpośrednie są tańsze w instalacji, zapewniają bez porównania większy komfort i roczny koszt eksploatacji jest minimum 2 x niższy to opłaci się kopcić z komina?
Opłaci się palić?
Ktoś kto w XXI wieku proponuje kotłownię czy w ogóle ogrzewanie hydrauliczne, jest osobę źle wykształconą , zacofaną. Zatrzymał się w w roku 1990.
Sprzedaż paliw to biznes i lobby.
Proponował ktoś Panu ogrzewanie dwa razy tańsze i bardziej komfortowe?

System bezpośredniego utrzymania komfortu.

Co to jest SYSTEM BEZPOŚREDNIEGO UTRZYMANIA KOMFORTU?

To system całorocznego utrzymania komfortowej temperatury, wilgotności i CO2 poniżej 800 ppm.

W skład systemu wchodzi

1-wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

2-pompa ciepłą powietrze powietrze (ogrzewanie i chłodzenie)

3-elektryczne ogrzewanie zadaniowe (podłogówka do utrzymania komfortowej temperatury podłogi lub grzejniki do chwilowego podniesienia temperatury powyżej komfortowej)

4-zasobnik ciepłej wody użytkowej z pompą ciepła przy dużym zużyciu, małe zasobniki umieszczone niecentralnie, przy małym zużyciu.

Dlaczego instalacja bezpośrednia? Powszechnie używane system hydrauliczne ( ogrzewanie czynnika w zasobniku a potem domu czy mieszkania) są drogie i mało efektywne. Przy instalacjach hydraulicznych tradycyjny dom zużywa 120kWh/m2 a energooszczędny 70kWh/m2 . W systemie bezpośrednim maksymalne zużycie to 30kWh/m2 . Wynika to z braku strat własnych instalacji i znacznie większej efektywności pompy ciepła – temperatura górnego źródła to tylko 23 st.C, oraz zminimalizowania start, dzięki odzyskowi ciepła i nie grzaniu ścian szczytowych i okien.

Dlaczego instalacja bezpośrednia? Montaż instalacji jest jak składanie klocków LEGO. Można wykonać to we własnym zakresie. Nawet jak robi to instalator, to koszty są stosukowo niewysokie.

Dlaczego instalacja bezpośrednia? W roku 2020 wchodzi w Polsce standard zeroenergetyczny. System bezpośredni bardzo łatwo podłączyć pod Odnawialne Źródła Energii.

100m 2 dom z cegły bez dodatkowych izolacji – to koszt ogrzania + ciepłą woda do 2000zł za sezon.

https://www.facebook.com/mieszkania2030 ... 197218441/

Klasyfikacja energetyczna domów z instalacją bezpośrednią. To początek lat 90-tych:

-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: LedPolska »

Cytuję z innego forum:
Pompa ciepła - powietrze -->OSTRZEGAM<-- !!!
Przestrzegam wszystkich przed montowaniem u siebie pomp ciepła czerpiących energię z powietrza! Mimo zapewnień producentów i firm instalacyjnych te pompy się w naszym klimacie nie sprawdzają - przy temperaturach bliskich 0 u mnie pompa dziennie pobierała 70 - 115 kWh! (180 m2 dom z b. dobą izolacją z nowymi oknami) Gdzie tu oszczędność?! To nie jest tylko moja opinia, ale też innej osoby, która w ten sposób dała się nabić w butelkę.
Teraz sprawa jest w sądzie...
W związku z tym mam prośbę; potrzebował bym opinie, referaty, na temat tego, że te systemy ogrzewania nie nadają się do naszego klimatu. Czy ktoś by się podjął napisania opini? Ktoś kto ma jakiś autorytet lub pracuje w jakiejś znanej firmie, lub jest rzeczoznawcą... mogę zapłacic za taką ekspertyzę byle była rzeczowa i jasno stwierdzała (co chyba nie jest problemem) że te pompy się do nas nie nadają.

Awatar użytkownika
LedPolska
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: LedPolska »

Tak więc ogrzewanie domu pompą ciepła wychodzi w okolicach 2200 złotych miesięcznie. A gdzie ogrzanie wody?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: 100m 2 dom z cegły bez dodatkowych izolacji – to koszt ogrzania + ciepłą woda do 2000zł za sezon.
A niby cóż to za rewelacja, gazem wychodzi prawie dwa razy mniej.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

LedPolska pisze:Cytuję z innego forum:
Przestrzegam wszystkich przed montowaniem u siebie pomp ciepła czerpiących energię z powietrza! Mimo zapewnień producentów i firm instalacyjnych te pompy się w naszym klimacie nie sprawdzają - przy temperaturach bliskich 0 u mnie pompa dziennie pobierała 70 - 115 kWh! (180 m2 dom z b. dobą izolacją z nowymi oknami) Gdzie tu oszczędność?! To nie jest tylko moja opinia, ale też innej osoby, która w ten sposób dała się nabić w butelkę.
Teraz sprawa jest w sądzie...
W związku z tym mam prośbę; potrzebował bym opinie, referaty, na temat tego, że te systemy ogrzewania nie nadają się do naszego klimatu. Czy ktoś by się podjął napisania opini? Ktoś kto ma jakiś autorytet lub pracuje w jakiejś znanej firmie, lub jest rzeczoznawcą... mogę zapłacic za taką ekspertyzę byle była rzeczowa i jasno stwierdzała (co chyba nie jest problemem) że te pompy się do nas nie nadają.
Zapewne chodzi o pompę ciepła powietrze woda! Tu ma Pan rację, są drogie i mało efektywne. Tylko brak wiedzy o pompach ciepła i o komforcie może usprawiedliwić wodne górne źródło. Pompa ciepła powietrze powietrze ma temperaturę GZ 23 a powietrze woda 55. Pompa ciepła pracuje do -60 st. ale przenosi (pompuje) ciepło o 60 st.
Poza tym, każdy stopień wyżej, to mniejsza efektywność.
Przy ujemnych temperaturach i +55 st. w zasobniku, prawie cały czas pracuje grzałka.
Dlatego nikt kto zna podstawy fizyki nie poleci hydraulicznego ogrzewania.
Poza wysoką ceną i małą efektywnością pompa ciepła powietrze woda, nie dba o komfort latem.
PRZYŁĄCZĘ SIĘ DO PANA !!! Też ostrzegam!!!Uważajcie, by jakiś źle wykształcony szkodnik nie wcisnął Wam pompy ciepła z wodnym GZ do grzania domu!!!
rekuperacja od 1989r

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zawsze powtarzam, że hydrauliczne systemy ogrzewania nie nadają się do budownictwa!!!
Dziękuję, że Pan takie opinie znalazł!
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”