Co sądzicie o tym urządzeniu??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
pawelbodek
- Początkujący

Co sądzicie o tym urządzeniu??
Interesuje mnie instalacja rekuperatora w nowo budowanym domu, ale firma instalacyjna zaproponowała mi inne rozwiązanie ( nie wymaga GWC, chć sprawność przy odzysku ciepła to mniej około 80%).
INDOOR 400 WRG
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym urządzeniem:
polen.kampmann.de/pdf_files/I321_Indoor400_WRG_PL.pdf
Im więcej wiem tym więcej dylematów, pozdrawiam
INDOOR 400 WRG
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym urządzeniem:
polen.kampmann.de/pdf_files/I321_Indoor400_WRG_PL.pdf
Im więcej wiem tym więcej dylematów, pozdrawiam
o jeju jeju ile postów tyle opinii
)
-
pawelbodek
- Początkujący

--------------------------------------------------------------------------------
Jest wszystko u nich na stronie. Podają, że przez ciepło parowania, mogą obniżyć temperaturę powietrza nawiewanego nawet o 10 stopni! Czyli w skrajnie korzystnych warunkach to jakieś 200W/100m3/h . Przy 400m3/h to 800W . Dobre wentylatory przy takim strumieniu zużywają minimum 200WW, które to W jako ciepło wejdą do domu wraz ze zchładzanym powietrzem. Jakby więc nie liczyć klimatyzator na dom o mocy 600W , to zabawka. Nie doczytałem się ile W pobiera samo urządzenie. Słońce operuje około 1000W/m2. A do tego jeszcze szum. Przecież 400 m3/h to musi być w nocy słychać. No i na koniec, ile jest u nas dni upalnych? I ile będzie tych skrajnie korzystnych warunków?
Jest wszystko u nich na stronie. Podają, że przez ciepło parowania, mogą obniżyć temperaturę powietrza nawiewanego nawet o 10 stopni! Czyli w skrajnie korzystnych warunkach to jakieś 200W/100m3/h . Przy 400m3/h to 800W . Dobre wentylatory przy takim strumieniu zużywają minimum 200WW, które to W jako ciepło wejdą do domu wraz ze zchładzanym powietrzem. Jakby więc nie liczyć klimatyzator na dom o mocy 600W , to zabawka. Nie doczytałem się ile W pobiera samo urządzenie. Słońce operuje około 1000W/m2. A do tego jeszcze szum. Przecież 400 m3/h to musi być w nocy słychać. No i na koniec, ile jest u nas dni upalnych? I ile będzie tych skrajnie korzystnych warunków?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

No niezupełnie uprawnione jest takie liczenie. Tak można by liczyć gdyby "dostarczać chłód", a ponieważ odbieramy ciepło z pomieszczenia, różnica temperatur jest mniejsza niż 10 stC Przykładowo na zewnątrz jest +30st w pomieszczenie +28 , to powietrze schłodzone z 30 do 20 stopni ogrzeje się tylko max do 28!. Kolejna kwestia to woda do chłodzenia ! W instrukcji podają, że jej maksymalna temperatura to+20stC. Latem w naszych wodociągach może być i +22 czy więcej! Dalej, moc całkowita urządzenia 2950W - 1500 W - 800W (nagrzewnice) zostaję na wentylatory i resztę 650W Czyli sumując : wielki bzdet!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przede wszystkim " mijają się z prawdą, nie bez udziału świadomości" pisząc na termodom.pl/news/energooszczedna_wentylacja że wentylatory w ComfoAir 350 zużywają 6W!!! Im większa sprawność wymiennika tym większe opory. Opory te rosną drastycznie przy sprawności 70 % , dlatego to co powyżej to marketing i naciąganie klienta. Podobnie jest z GWC 300m3/h nie uzyska temperaturę panującą na danej głębokości już przy długości rury 15mb/200mm i nie zmieni temperatury gruntu nawet o jeden stopień choćby upał czy mróz trwały okrągły rok! Centrala jest dobra, ale znaczna część jej ceny to koszty reklamy. 200m2 dom z bardzo dobrą centralę + skrzynka rozprężna + kanały izolowane+ ...reszta + montaż czyli „na gotowo” z VATem 22% to maksymalnie 16 000zł!!!!
-
darekkierz
- Początkujący

DOSTALEM WYCENE NA ComfoAir 350( BEZ GWC ) WRAZ Z MONTAZEM
7950,00 PLN NETTO --------CENTRALA
9800,00 PLN NETTO ---------RESZTA Z MONTAZEM
930,00 PLN NETTO ---------MONTAZ CENTRALI I URUCHOMIENIE
RAZEM DAJE TO 18680 PLN NETTO.
CHCIALBYM WIEDZIEC JAKA INNA CENTRALE I GDZIE SZUKAC FIRMY MONTAZOWEJ ZA 16000 BRUTTO.JESTEM Z GDYNI
7950,00 PLN NETTO --------CENTRALA
9800,00 PLN NETTO ---------RESZTA Z MONTAZEM
930,00 PLN NETTO ---------MONTAZ CENTRALI I URUCHOMIENIE
RAZEM DAJE TO 18680 PLN NETTO.
CHCIALBYM WIEDZIEC JAKA INNA CENTRALE I GDZIE SZUKAC FIRMY MONTAZOWEJ ZA 16000 BRUTTO.JESTEM Z GDYNI
darek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik