Nie wiem czy nie będziesz musiał zastosować micro inwerterów. Przeanalizuj dokładnie nim coś kupisz.cerusyt pisze: ale ja chcę wszystko zrobić metodą gospodarczą:)
Sam buduję instalację fotowoltaiczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam buduję instalację fotowoltaiczną
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
No niestety największą przeszkodą jest u mnie brak wiedzy, dlatego czytam i czytam ale ciągle jestem w czarnej d....
co zmieni fakt zamontowania micro inverterów? Plan był taki żeby zamontować 6 kw i w miarę przypływów gotówki dokupować panele ale widzę że znowu błądzę:(
Nie no, poczytałem:) i już mi się podoba mogę rozbudowywać razem z panelami inwerter. Dzięki za wskazówkę na pewno skorzystam. Może zwiększy to trochę koszt instalacji ale za to rozłoży go w czasie a to mi odpowiada.bachus pisze:Nie wiem czy nie będziesz musiał zastosować micro inwerterów. Przeanalizuj dokładnie nim coś kupisz.cerusyt pisze: ale ja chcę wszystko zrobić metodą gospodarczą:)
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Mikroinwertery to fajna rzecz. Równie ciekawą są tzw. optymalizery. W obu przypadkach sprawdzają się w instalacjach, na których pojawia się cień.
Lecz jedyna ich wada, to cena. Szczególnie mikroinwertery są drogie, nawet dwa, trzy razy droższe od optymalizerów.
Aktualnie na Alledrogo jest ciekawa oferta włoskich falowników.
http://allegro.pl/inwerter-falownik-pow ... 78192.html

Lecz jedyna ich wada, to cena. Szczególnie mikroinwertery są drogie, nawet dwa, trzy razy droższe od optymalizerów.
Aktualnie na Alledrogo jest ciekawa oferta włoskich falowników.
http://allegro.pl/inwerter-falownik-pow ... 78192.html
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
Optimizer zastępuje falownik? co w moim przypadku jest lepszym wyborem? pozdrawiam
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Optymizery nie zastępują falownika; są dedykowane do konkretnych falowników, w zależności od producenta. Optymizery jednego producenta nie będą działały przy falowniku innego producenta.
Są obecnie firmy, jak np. izraelski Solar Edge, które w ogóle nie produkują tradycyjnych falowników, a jedynie takie, które działają z (również ich produkcji) falownikami.

Zaleta optymizerów jest taka, iż są dość tanie (nawet 2-3 razy tańsze od mikroinwerterów). Dedykowane im falowniki też są z reguły nieco tańsze, gdyż m.in. nie posiadają wejść MPPT, gdyż ich nie potrzebują. Pracują bowiem przy stałym napięciu wejściowym. Są więc optymalnie wysterowane i przez to działają z dużą sprawnością.
W przypadku rozwiązań firmy Solar Edge, brak jest także konieczności montażu wyłącznika stringu.
Są obecnie firmy, jak np. izraelski Solar Edge, które w ogóle nie produkują tradycyjnych falowników, a jedynie takie, które działają z (również ich produkcji) falownikami.

Zaleta optymizerów jest taka, iż są dość tanie (nawet 2-3 razy tańsze od mikroinwerterów). Dedykowane im falowniki też są z reguły nieco tańsze, gdyż m.in. nie posiadają wejść MPPT, gdyż ich nie potrzebują. Pracują bowiem przy stałym napięciu wejściowym. Są więc optymalnie wysterowane i przez to działają z dużą sprawnością.
W przypadku rozwiązań firmy Solar Edge, brak jest także konieczności montażu wyłącznika stringu.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
Nie. Nie po to służy micro inwerter, w każdym razie nie docelowo.cerusyt pisze: Nie no, poczytałem:) i już mi się podoba mogę rozbudowywać razem z panelami inwerter.
Micro inwerter służy głównie po p to by chronić cały zestaw przed niewielkimi cieniami na instalacji a działa to tak:
Jeżeli padnie nawet niewielki cień na jeden z paneli to od razu spada wydajność całej instalacji w myśl zasady, że instalacja jest tak sprawna jak jej najsłabszy element. Zawsze wszystkim radzę nim cośkolwiek podejmą wykonać takie doświadczenie. Wziąć jeden panel i podłączyć zwykłą żarówkę samochodową (oczywiście dwa włókna szeregowo) i wystawić na słońce pod różnymi kątami, poprzesłaniać jeden, czy dwa wafle, wziąć gałązkę z drzewa i też z niej uzyskać cień w różnym miejscu.
Zrób i pokaż nam zdjęcie tak jak by patrzyły baterie.cerusyt pisze:Optimizer zastępuje falownik? co w moim przypadku jest lepszym wyborem? pozdrawiam
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zakupiłem wspomniany wcześniej falownik, z oferty wystawionej na Allegro, za kwotę 1249 zł.:
Za mniej więcej 3 dni zamówię 6 sztuk paneli monokrystalicznych SHARP NU-RC290. Łącznie z wcześniej zakupionymi, będę miał takich paneli 14 sztuk (14x290=4060 Wp). Jedna sztuka kosztuje obecnie 956 zł. Tym samym pozbędę się prawie 6 tys. złotych!!!
Specyfikacja tych paneli w załączonym linku:
http://www.pulsar-bielsko.pl/doc/panele ... eet-EN.pdf
Specyfikacja tych paneli w załączonym linku:
http://www.pulsar-bielsko.pl/doc/panele ... eet-EN.pdf
U mnie za tydzień na dachu ląduje kolejne 1,5kW i tym samym będzie już 4,8kW.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Falownik PVI-Aurora, którego zakup sygnalizowałem kilka dni temu, własnie do mnie dotarł.
Obecnie negocjuję ze sprzedawcą cenę zakupu 6 sztuk paneli mono Sharp 290 Wp.
\==============================================================\
Aktualnie posiadam:
- Trzy sztuki falowników on-grid o łącznej mocy 9 kW.
- Cztery sztuki inwerterów fotowoltaicznych off-grid firmy PSPower.pl o łącznej mocy 1,2 kW (przeznaczone do zasilania wydzielonych obwodów odbiorników pracujących w trybie ciągłym, jak: lodówka, solary, wentylacja, monitoring, zasilanie akwarium...) z akumulatorem 100 Ah.
- Dwie mini-turbiny wiatrowe o mocy nominalnej 300 W, jedna o osi pionowej, drugi poziomej.
- Jeden regulator ładowania 20A ze zdalnym panelem sterowniczym... urządzenie czeka na zagospodarowanie w instalacji akumulatorowego oświetlenia nocnego ogrodu (ładowanie z panela PV)
- Dwa niezależne zestawy kolektorów solarnych ze zbiornikiem buforowym; jeden do CWU, drugi do wspomagania centralnego ogrzewania.
Obecnie negocjuję ze sprzedawcą cenę zakupu 6 sztuk paneli mono Sharp 290 Wp.
\==============================================================\
Aktualnie posiadam:
- Trzy sztuki falowników on-grid o łącznej mocy 9 kW.
- Cztery sztuki inwerterów fotowoltaicznych off-grid firmy PSPower.pl o łącznej mocy 1,2 kW (przeznaczone do zasilania wydzielonych obwodów odbiorników pracujących w trybie ciągłym, jak: lodówka, solary, wentylacja, monitoring, zasilanie akwarium...) z akumulatorem 100 Ah.
- Dwie mini-turbiny wiatrowe o mocy nominalnej 300 W, jedna o osi pionowej, drugi poziomej.
- Jeden regulator ładowania 20A ze zdalnym panelem sterowniczym... urządzenie czeka na zagospodarowanie w instalacji akumulatorowego oświetlenia nocnego ogrodu (ładowanie z panela PV)
- Dwa niezależne zestawy kolektorów solarnych ze zbiornikiem buforowym; jeden do CWU, drugi do wspomagania centralnego ogrzewania.
Ja mam jeszcze pewnie kilka myszy pod podłogąPiotr Nowik pisze: Aktualnie posiadam:
A tak zupełnie na serio ja mam 4 zestawy kolektorów słonecznych do grzania cwu i wspomagania cwu. 4 szt. paleli płaskich
I 12 ( zaraz 18 ) zestawów płyt fotowoltaicznych podpiętych do 2 niezależnych inwerterów.
Sharp 290W w takiej cenie! To ja kupuje 2 x BYD 265W każdy w tej cenie, oczywiście nówka na gwarancji z FV.
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ja pisząc o niezależnych zestawach mam na myśli odrębne obiegi solarne, czyli dwie grupy pompowe, dwa sterowniki, dwa naczynia wzbiorcze, dwa wymienniki z podwójnymi wężownicami każdy, podwójne orurowanie..., itp. Licząc Twoim sposobem, posiadam w sumie 5 baterii słonecznych - dwie płaskie, trzy próżniowe (dwie heat-pipe, jedna direct flow).szari pisze:A tak zupełnie na serio ja mam 4 zestawy kolektorów słonecznych do grzania cwu i wspomagania cwu. 4 szt. paleli płaskichZapiętych do wspólnego bufora kombinowanego.
Nie mam zamiaru licytować się na ilość, kto ma więcej
I tutaj podobnie - poszczególne sztuki paneli PV liczysz jako "zestawy".szari pisze:I 12 ( zaraz 18 ) zestawów płyt fotowoltaicznych podpiętych do 2 niezależnych inwerterów.
BYD 265W są polikrystaliczne, a ta technologia mnie nie interesuje.szari pisze:Sharp 290W w takiej cenie! To ja kupuje 2 x BYD 265W każdy w tej cenie, oczywiście nówka na gwarancji z FV.
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
A przy okazji, właśnie zamówiłem 6 sztuk paneli monokrystalicznych Sharp 290 Wp za łączną cenę 5610 zł. + 150 zł. przesyłka.
http://www11.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/h ... 6000,46005
8 sztuk identycznych paneli SHARPa mam już zamontowane na dachu. Razem więc będę miał ich 14 sztuk. Do tego 5 sztuk paneli innej firmy, co daje razem 19 sztuk.
Niestety, przebiłem Cię kolego Szari o jedną sztukę

http://www11.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/h ... 6000,46005
8 sztuk identycznych paneli SHARPa mam już zamontowane na dachu. Razem więc będę miał ich 14 sztuk. Do tego 5 sztuk paneli innej firmy, co daje razem 19 sztuk.
Niestety, przebiłem Cię kolego Szari o jedną sztukę

Aha monokryształy już mam Syntech 275W płaciłem 637,04 PLN z VAT za sztukę nadal te Sharpy są jakieś cholernie drogie!Piotr Nowik pisze:BYD 265W są polikrystaliczne, a ta technologia mnie nie interesuje.
EDIT:
5610 + 150 = 5760 / 6 paneli = 950 PLN za panel 290W
A teraz moje Suntech 275W Monokryształ 4 busbar (ile busbarów mają Twoje? Bo wg. mojej wiedzy tylko 3 więc stara technologia. ):

637 PLN brutto za sztukę
PS.
Nie licytuj się bo przegrasz
Ile płaciliśmy za 1W
5610 / 6 / 290 = 3.2 PLN/W
Suntech 8600 / 12 / 275 = 2,6 PLN/W
Za każdy 1W instalacji przepłaciłeś 50 GROSZY!!!
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Najwyraźniej stać mnie, aby tyle "przepłacać" i nie robię z tego tragedii.szari pisze:Za każdy 1W instalacji przepłaciłeś 50 GROSZY!!!