Witam
W najblizszym czasie będę wykonywać końcową wylewkę. Mam do wylania ok 70m2, w tym pomieszczenie 40m2 (5x8). Chciałem to wylewać samodzielnie, ale zdałem sobie sprawę że cięzko będzie utrzymać dobry poziom na takiej otwartej przestrzeni. Więc występowały by późniejsze problemy z położeniem paneli czy kafli (trzeba by było wylewać jeszcze samopoziomującą wylewkę).
Myślę więc nad zleceniem tej pracy firmom które używają mixokrety a następnie zacirają mechanicznie. Słyszałem że takim sposobem można otrzymać dobrze wypoziomowaną i zniewlowaną powierzchnię. Ponadto, wylana powierzchnia jest płaska bez żadnych znikeształceń i "fal". Niestety nie miałem kontaktu nigdy z taka formą wylewania, wiec chciałem zapytać czy to co napisałem powyżej to prawda, czy warto wydać niemałą kasę i zlecić to firmie ?
Wstępnie wypoziomowałem sobie te duże pomieszczenie i po ułożeniu styropianu wychodzi na to że wylewka bedzie miała ok 8 cm grubości. Czy zostawić tak, czy może dorzucić jeszcze na to 3 cm styropianu i zmniejszyć grubośc wylewki do 5 cm ??
Pzdr
Końcowa wylewka w domu - mixokret ??
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dobra firma wyleje ci to w ciagu 1 dnia. Takich powierzchni nie zaciera się mechanicznie tylko ręcznie (nieekonomiczne). Rzeczywiście jest równo, ale w twoim przypadku możesz nie gorzej od nich zrobić to samemu ustawiając dokładnie rurki lub inne prowadzenia pod łatę.
8 cm to trochę za dużo w domku jednorodzinnym, lepiej zrobić 6 cm i dać siatkę w posadzkę lub wylać fibrobeton jeśli zdecydujesz się na mixokreta.
8 cm to trochę za dużo w domku jednorodzinnym, lepiej zrobić 6 cm i dać siatkę w posadzkę lub wylać fibrobeton jeśli zdecydujesz się na mixokreta.