Problem jak ho..ra
-
dede201271
- Początkujący

Problem jak ho..ra
Na rynku wiele materiałów budowlanych a ja mam problem który wybrać.Tyle się oczytałem o bloczkach az mozna zawrót głowy dostać i oczopląsu od czytania .Każdy swój materiał hwali DORADZCIE! proszę ?czy SILKA YTONG KERAMZYTOBETON .Zależy mi na cenach materiałów i oszczędnościowych zeby nie przepłacać zbednie nie robić dodatkowych kosztów z ociepleniem. Doradzcie i pokierujcie z góry dziękuje ANDRZEJ 
dede
Majac na uwadze miejsce gdzie mieszkasz proponowal bym konstrukcje drewniana ( popularnie zwana u nas KANADYLCZYKIEM) . Macie w okolicy Ostrody calkiem niezly tartak , a tereny wokol sa pagorzyste i pare jezior tez sie znajdzie jak np Dudzkie. Jesli nie chcesz zarznac sie finansowo ta technologia jest jak najbardziej odpowiednia. Pozwala ona budowac szybko i nie wumaga budowania pancernych fundamentow. Co do trwalosci to w zaleznosci od gatunku i przygotowania drewna wyttrzyma ona od 80 do 150 lat a wiec niejedno pokolenie.
Wiecej pomoge na mailu (mucomor@o2.pl)
Mucomor
Wiecej pomoge na mailu (mucomor@o2.pl)
Mucomor
twoj problem, moja glowa
Majac na uwadze miejsce gdzie mieszkasz proponowal bym konstrukcje drewniana ( popularnie zwana u nas KANADYLCZYKIEM) . Macie w okolicy Ostrody calkiem niezly tartak , a tereny wokol sa pagorzyste i pare jezior tez sie znajdzie jak np Dudzkie. Jesli nie chcesz zarznac sie finansowo ta technologia jest jak najbardziej odpowiednia. Pozwala ona budowac szybko i nie wumaga budowania pancernych fundamentow. Co do trwalosci to w zaleznosci od gatunku i przygotowania drewna wyttrzyma ona od 80 do 150 lat a wiec niejedno pokolenie.
Mucomor
Mucomor
twoj problem, moja glowa
Panie mucomor kto panu takie bzdury naopowiadał że klasyczny kanadyjczyk wytrzymuje od 80 do 150 lat (może miał pan na myśli domy z bali takie jak spotykamy w górach). Klasyczny kanadyjczyk to żywotność na maxa do 50 lat.
Jeżeli chodzi o ściany to polecałbym ceramikę poryzowaną 24-25 cm + 12-15 cm styropianu, wydaję mi się, że obecnie wychodzi najtaniej, lub ewentualnie rozważyłbym ten sam układ jednakże z keramzytobetonem. Silka, Ytong, gazobeton (suporex) z tego co wiem to wychodzi drożej i jest problem z dostępnością na rynku.
Jeżeli chodzi o ściany to polecałbym ceramikę poryzowaną 24-25 cm + 12-15 cm styropianu, wydaję mi się, że obecnie wychodzi najtaniej, lub ewentualnie rozważyłbym ten sam układ jednakże z keramzytobetonem. Silka, Ytong, gazobeton (suporex) z tego co wiem to wychodzi drożej i jest problem z dostępnością na rynku.