JAK UKRYC PODNIESIONA SCIANKE KOLANKOWA
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
JAK UKRYC PODNIESIONA SCIANKE KOLANKOWA
Witam,
Buduejmy domek w stylu kanadyjskim z niziutka scianka kolankowa - zaledwie 35cm. Chcemy ja podniesc o wysokosc 1 pustaka - tj. okolo 24cm. Pan architekt twierdzi, ze wplynie to ZNACZACO na architekture budynku. Dach ma 35 stopni - krokwie wystaja 60cm poza sciane. Pytanie do fachowcow: jak "zamaskowac" podniesiona scianke, tak zeby nie zepsuc architektury budynku.
Sara
Buduejmy domek w stylu kanadyjskim z niziutka scianka kolankowa - zaledwie 35cm. Chcemy ja podniesc o wysokosc 1 pustaka - tj. okolo 24cm. Pan architekt twierdzi, ze wplynie to ZNACZACO na architekture budynku. Dach ma 35 stopni - krokwie wystaja 60cm poza sciane. Pytanie do fachowcow: jak "zamaskowac" podniesiona scianke, tak zeby nie zepsuc architektury budynku.
Sara
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Picadoor
W mojej ocenie to tylko kwestia porozumienia się i dobrej woli. Przy założeniu że krokiew ma ok 7-8 mb, zmiana kąta będzie prawie niezauważalna optycznie. A 24 cm na architekturę budynku tak znacząco nie wpłynie. Jasne, że to zależy od bryły, jednakże typowe "kanadyjczyki" są prostymi konstrukcjami.
Prawda - prawa autorskie i takie tam, jednakże prawdą jest też, że architekt chce ten projekt skutecznie sprzedać i zapewne oczekuje pozytywnych referecji, a biorca projektu chce wygodnie mieszkać. Więc brak elastyczności kiedyś się zwyczajnie zemści.
pozdro
Prawda - prawa autorskie i takie tam, jednakże prawdą jest też, że architekt chce ten projekt skutecznie sprzedać i zapewne oczekuje pozytywnych referecji, a biorca projektu chce wygodnie mieszkać. Więc brak elastyczności kiedyś się zwyczajnie zemści.
pozdro
Re: JAK UKRYC PODNIESIONA SCIANKE KOLANKOWA
Nasz projekt przewidywał niską ściankę kolankowa. Po konsultacjach z architektem ścianka została podniesiona do 110 cm. Znacząco zwiększył się komfort użytkowania poddasza. Okna połaciowe wyszły na idealnej wysokości - mogę je otwierać zarówno ja, jak i inni domownicy. Tutaj http://www.mgprojekt.com.pl/blog/scianka-kolankowa/ ciekawy artykuł o podnoszeniu ścianki. Warto się z nim zapoznać zanim podejmiemy decyzję o zwiększeniu wysokości ścianki.