śmierdząca woda
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
śmierdząca woda
Wiem ze taki temat juz pojawial sie na forum , niestety zadna odpowiedz nie pasuje do mojej sytuacji.
Sytuacja jest nastepujaca, po nocy lub dluzszej przerwie w "nie odkrecaniu" kranu w pierwszych paru sekundach lecaca woda wydziela nie przyjmeny zapach ktory mozna porownac do szamba. Przylacze jest do sieci miejskiej. Dysponuje wynikami pomiarow parametrow wody wykonywanych przez dostawce, wyszyskie parametry sa w normie (w razie czego moge je podac). Udalo mi sie tez uzyskac informacje ze woda pochodzi ze studni glebinowej i stacja uzdatniania wody pracuje w układzie opartym na procesie napowietrzania i filtracji jednostopniowej.
No a moje pytanie jest czy ktos ma pomysl co moze powodowac ze woda ktora "odstala" przez pare godzin w instalacji cuchnie?
Sytuacja jest nastepujaca, po nocy lub dluzszej przerwie w "nie odkrecaniu" kranu w pierwszych paru sekundach lecaca woda wydziela nie przyjmeny zapach ktory mozna porownac do szamba. Przylacze jest do sieci miejskiej. Dysponuje wynikami pomiarow parametrow wody wykonywanych przez dostawce, wyszyskie parametry sa w normie (w razie czego moge je podac). Udalo mi sie tez uzyskac informacje ze woda pochodzi ze studni glebinowej i stacja uzdatniania wody pracuje w układzie opartym na procesie napowietrzania i filtracji jednostopniowej.
No a moje pytanie jest czy ktos ma pomysl co moze powodowac ze woda ktora "odstala" przez pare godzin w instalacji cuchnie?
Mieszkam na pietrze domku jednorodzinnego, cala instalacja na pietrze wymienialem w zeszlym roku - rury ocynk, jedynie doprowadzenie od licznika dlugosci okolo 9 m pozostalo stare. Mam bojler, ale ten przykry zapach dotyczy wody zimnej, woda ciepla jest juz bez zapachu. Instalacja jest tak zrobiona ze na samym wejsciu, tam gdzie zaczyna sie nowa instalacja jest zrobione rozgalezienie na wode zimna i doprowadzenie do bojlera.
Co ciekawe na parterze domu nie ma juz tego problemu z zapachem.
Co ciekawe na parterze domu nie ma juz tego problemu z zapachem.
He he,będzie pyszna kawusiaspróbuj napełnić układ wody jakimś lizolem czy domestosem, niech postoi z tym srodkiem jakiś czas a później dokładnie przepłucz instalacje