Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam wszystkich ponownie.
Byłem zdecydowany na inny kocioł, ale jak pojechałem do Pleszewa i okolic ( warte było te 150 KM, nie spodziewałem się że to aż takie zagłębie kotłowe) więc polecam wszystkim wycieczkę.
W końcu zamówiłem kocioł 25 kW firmy simar z retortą obrotową (ardeo) oraz pod zamówienie sterownik ognik PID (Pana Jareckiego79 wypowiedzi na forum przekonały mnie do niego) mam nadzieję że nie zrobiłem błędu co do wyboru kotła, retorty i sterownika i że to wszystko będzie działało.
I tu moje pytanie:
Jeśli dobrze zrozumiałem to przy tym sterowniku nie potrzebuję zaworu mieszającego (3, lub 4 drożnego) i mogę nastawiać temp. jaką potrzebuję a nie trzymać ciągle 65 st. C (punkt zraszania)?
Mam stary dom, pow. ogrzewana 170 m2, tylko CO (bojler elektryczny bo mam kilka kW deputatu/mies.) ocieplony, nowa instalacja pex/al, grzejniki panelowe i doszedłem właśnie do kotłowni tu się pochwalę że wszystko sam zrobiłem i zastanawiam się nad pompą na zasilaniu czy na powrocie?
witam. jesli o mnie chodzi to proponuje pompe na powrocie. podmieszanie tez bym dal ..koszta nieduze,a z tego co widze Twoj kociolek ma sterowanie tym zaworkiem:) nierozumiem tylko tego,jak ustawie na kotle 45 stopni,jest zawor do podmieszania to jakie roszenie?
Firma Simar ma palniki marki Ardeo - to firma brata, także p.Śliwa. Sterowniki Ognik PiD są dopasowane do tych podajników, są odpowiednio dobrane dmuchawy i nastawy wyjściowe.
Jaką wersję retorty obrotowej Pan zamówił, bo są 2... jedna obrotowa na ekogroszek i jedna obrotowa na miał i ekogroszek, różnią się jakby otworem przy mocowaniu kosza, do miału jest większy, aby miał się nie zawieszał.
Obecnie jest 2 generacja tych obrotowych retort. Poprawili niezawodność. Obecnie nie obraca się o 360stopni a robi jedynie ruch lekko do przodu i znowu do tyłu. Jest tzw. przeciwuzwojenie, to wypiętrza opał na palniku do góry. Ten patent został podpatrzony i wykorzystany jest obecnie w palniku BRUCER, moim zdaniem spora część brucera opiera się na palniku Ardeo, uważam,że to spore świństwo, bo palniki brucer opracował ICHpW a tam właśnie ( z tego co się orientuję) wcześniej były badane palniki ardeo z przeciwślimakiem...
Ardeo robi wersję na miał bez retorty obrotowej oraz z retortą obrotową. Ogólnie dobry wybór, solidna firma, sterowanie PiD dopracowane do tych palników.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
Sterownik nie steruje zaworem mieszającym. Jest opcja obsługi CWU, dlatego uważam,że zawór nie jest konieczny. Można ustawić wyższą temp. na bojler a niższą na dom.
Najlepsze spalanie jest między 50 a 60st.C na sterowniku. Na krótki okres można ustawić 45st.C.
Generalnie chodzi o suchy ekogroszek i brak wilgoci czy nachodzenia wody do kotłowni. Czasami producenci kotłów narzucają jednak minimalne temp. palenia, wówczas trzeba myśleć o zaworze mieszającym.
Jarecki
na forumbudowlane.pl
Miałem niedawno okazję (naciskany przez klienta) na żywo obejrzeć palnik BRUCERa, powiem szczerze, zrobił na mnie duże wrażenie.
Całość jest żeliwna, łącznie z czarnym korpusem (na zdjęciach wyglądał na stalowy). Ślimak oraz palnik wykonane są z żeliwa wysokogatunkowego, hartowanego.
To co jest największym plusem w porównaniu do konstrukcji obrotowej to prostota konstrukcji połączona z zaawansowaną technologią i wysokiej jakości materiałami. Nie ma elementów obrotowych, co moim zdaniem jest plusem - mniej rzeczy może się popsuć.
Dowiedziałem się,że palnik wychodzi od ok.5miesięcy, było wyprodukowanych 8wersji, ostatnia 8 jest oferowana na rynku.
Na chwilę obecną palnik jest tylko w jednej wielkości o zasięgu mocy od 12 do 40kW, trwają jednak prace nad jego mniejszą wersją, podział ma ostatecznie wyglądać następująco: mały od 12 do 25kW i większy od 25 do 40kW.
Całość sprawia naprawdę pozytywne wrażenie, testowany był na różnych ekogroszkach i miałach, pozwala na spalanie opału o granulacji 0-31,5mm łącznie ze spiekającym paliwem. To krok do przodu. Ślimak jest z grubego żeliwa. Jedynie trzeba pamiętać, aby stosowany opał był suchy.
Równie dużym plusem jest łatwość obsługi, są jedynie 2 elementy rozbieralne do czyszczenia - żeliwny palnik, aby oczyścić dolot powietrza z dmuchawy i okresowe odkręcenie przekładni i wyjęcie ślimaka dla oczyszczenia rury podającej. To również ogromny postęp, w tradycyjnym palniku mamy jeszcze klapkę pod palnikiem wewnątrz kotła, gdzie usuwamy pył dmuchawy, min. raz na sezon trzeba rozebrać palnik żeliwny składający się najczęściej z pierścieni, dalej trzeba go zmontować na silicon czarny.
W palniku BRUCER te czynności są ograniczone do minimum. To naprawdę godna uwagi propozycja.
Czy się będzie sprawdzać, pewnie trzeba będzie poczekać minimum 1sezon grzewczy, patrząc na materiał i budowę sądzę jednak,że to może być jeden z najlepszych palników ślimakowych na rynku. Plusem jest uniwersalność na paliwa.
Jarecki
na forumbudowlane.pl