Rekuperacja w małym domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Rekuperacja w małym domu
Na dwie osoby ma 50m3/h i wilgotność jest niestety 33-35%.
Niestety mam onyx 200 deram, to starszy model i mniej ustawić się nie da.
Współczesne centrale mają możliwość zmiany w sterownikach z 10 na 3 czy 5V a potem ustawianie %
Współczesne centrale mają możliwość zmiany w sterownikach z 10 na 3 czy 5V a potem ustawianie %
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

No właśnie. To o czym piszę powyżej. U mnie 400 tka onyxa jedzie na 20% zimą! A osób jest 5.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Na dwie osoby ma 50m3/h i wilgotność jest niestety 33-35%.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Trzeba wymienić na thesslę.TwojOszczednyDom pisze:No właśnie. To o czym piszę powyżej. U mnie 400 tka onyxa jedzie na 20% zimą! A osób jest 5.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Na dwie osoby ma 50m3/h i wilgotność jest niestety 33-35%.
rekuperacja od 1989r
TwojOszczednyDom pisze: Projektanci bardzo często wciskają klientom obliczenia z kosmosu na poziomie nawet 350 m3/h przy 3-4 osobach. Skąd takie głupoty?
?????????????TwojOszczednyDom pisze:U mnie 400 tka onyxa jedzie na 20% zimą! A osób jest 5.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Jak czytam te [...] pożal się Boże wywody to srać mnie się chce. Kto to obliczył że ma być 30m3/h na osobę i ani litra powietrza więcej? Jakaś tępa szmata co wącha klej? A jak np sprzątam w mieszkaniu albo zacznę ćwiczyć podnoszenie ciężarów? To dalej jest 30m3? Czy może już czuć mój poranny oddech przed myciem zębów? Debile.
Brzęczu?xander119 pisze:Kto to obliczył że ma być 30m3/h na osobę i ani litra powietrza więcej? Jakaś tępa szmata co wącha klej?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
No nie bo on liczyć nie potrafi. Chociaż klej to wącha bankowo.
I nie tylko. Podejrzewam że też panele LEDowe i palce po podtarciu dupska.
I nie tylko. Podejrzewam że też panele LEDowe i palce po podtarciu dupska.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

No i słuszna uwaga... kto wyliczył...xander119 pisze:Jak czytam te [...] pożal się Boże wywody to srać mnie się chce. Kto to obliczył że ma być 30m3/h na osobę i ani litra powietrza więcej? Jakaś tępa szmata co wącha klej? A jak np sprzątam w mieszkaniu albo zacznę ćwiczyć podnoszenie ciężarów? To dalej jest 30m3? Czy może już czuć mój poranny oddech przed myciem zębów? Debile.
Są tutaj tacy co tak bardzo NORM i OBLICZEŃ się trzymają a zatem w normach podaje się od 20 - 30 m3/h. Jak widać normy normami a życie życiem skoro u mnie leci poniżej tych norm.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

A skąd te pytajniki? Ja z takimi projektami mam do czynienia na bieżąco. Kto puszcza wentylację na 340 m3/h w domu 24h.bachus pisze:TwojOszczednyDom pisze: Projektanci bardzo często wciskają klientom obliczenia z kosmosu na poziomie nawet 350 m3/h przy 3-4 osobach. Skąd takie głupoty??????????????TwojOszczednyDom pisze:U mnie 400 tka onyxa jedzie na 20% zimą! A osób jest 5.
To po co było sobie fundować tak dużą jednostkę?TwojOszczednyDom pisze:
A skąd te pytajniki?
Patron Brzęczkowski?TwojOszczednyDom pisze:Kto puszcza wentylację na 340 m3/h w domu 24h.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

była za grosze a wtedy ciężko było o coś lepszego. Frapol w zasadzie był najlepszy. Była też 200 tka ale chciałem bypass.bachus pisze:To po co było sobie fundować tak dużą jednostkę?TwojOszczednyDom pisze:
A skąd te pytajniki?
Domyślnie
Witam
Planuje wykonanie WM w budynku pow 100m2.
Wyrysowałem plan budynku i schemat WM na poddaszu nieurzytkowym.
Instalacje chce wykonac na rurach elastycznych 75mm które dodatkowo ocieple wełną.
Anemostaty nawiewne 100 a Wywiewne 125.
Przed anemostatatami wszedzie skrzynki rozprezne.
Do Nawiewy chce doprowadzic po jednym podejsciu rury do anemostatów tylko w salonie chce zrobic 2.
Do Wywiewu Kuchnia i łazienka po 2 rurki do skrzynki rozpreznej a w jadalni jedna rurka.
Prosze o informacje czy takie rozwiazanie bedzie ok....
Witam
Planuje wykonanie WM w budynku pow 100m2.
Wyrysowałem plan budynku i schemat WM na poddaszu nieurzytkowym.
Instalacje chce wykonac na rurach elastycznych 75mm które dodatkowo ocieple wełną.
Anemostaty nawiewne 100 a Wywiewne 125.
Przed anemostatatami wszedzie skrzynki rozprezne.
Do Nawiewy chce doprowadzic po jednym podejsciu rury do anemostatów tylko w salonie chce zrobic 2.
Do Wywiewu Kuchnia i łazienka po 2 rurki do skrzynki rozpreznej a w jadalni jedna rurka.
Prosze o informacje czy takie rozwiazanie bedzie ok....
Cóż, Pan, który wątek otworzył, odpowiedzi nie dostał. A ja wychodzę z założenia, że faktycznie, lepiej znaleźć firmę, która weźmie na siebie montaż rekuperacji. Przynajmniej jak coś pójdzie nie tak, to mam jeszcze gwarancję i mogę liczyć na poprawki i serwis. Poza tym jak się znajdzie dobrą firmę to rozwiązania znajdą właściwe do danego budynku, a nie według szablonu "bo tak ma być".
u mnie 350 śmiga na co dzień na 30% - 4 osobybachus pisze:To po co było sobie fundować tak dużą jednostkę?TwojOszczednyDom pisze:
A skąd te pytajniki?
pod wieczór w okresie intensywnych kąpieli przez 3h pracuje na 60%
jak zwali się rodzina na imprezę potrafi i śmigać na 80% - 12-14 osób
a jak przesadzę z kominkiem i zrobi się za ciepło puszczam przewietrzanie na 10min 100%