Witajcie:)
Zwracam się do Was z pytaniem jak prawidłowo powinien być wykonany taras przed domem?
1 Wersja: Słyszałem opinię, że taras przed salonem powinien być wykonany według warstw: izolacja od gruntu, wylewka betonowa, kruszywo i potem kostka brukowa lub płyty tarasowe.
2 Wersja: Wczoraj wezwałem jednego brukarza na wycenę i powiedział, że prace wykona zostana w nastepujący sposób: najpierw zostanie wybrane trochę ziemi, potem zostanie wysypana jedna wartswa grubego kruszywa, potem tzw suchy beton, piasek i układanie kostki.
Jakie wartswy powinno wykonać się według sztuki? Taras nie bedzię zbyt duży, 2,5m na 5m
Za poradę będę wdzięczny
Prawidłowo wykonany taras
-
Jan_Kalita
- Superużytkownik

Re: Prawidłowo wykonany taras
http://ladnydom.pl/budowa/51,106597,14034291.html?i=5
W pierwszym przypadku bardziej mi pasuje ta forma do tarasu z płytkami, natomiast w wypadku kostki brukowej już nie trzeba tak mocnej konstrukcji.
W pierwszym przypadku bardziej mi pasuje ta forma do tarasu z płytkami, natomiast w wypadku kostki brukowej już nie trzeba tak mocnej konstrukcji.
Czemu miałoby to służyć ?.adiek pisze: , potem tzw suchy beton,
Na jakim gruncie ten taras ?.
-
Gość10463
to tzw warstwa drenażowa suchy beton jest dość dobrze infiltracyjny i porowaty,Interno pisze:Czemu miałoby to służyć ?.adiek pisze: , potem tzw suchy beton,
Na jakim gruncie ten taras ?.
też tak można wykonać podbudowę pod płyty betonowe czy kostkę
to samo stosuje się na chodnikach, gdyby nie sucha podbudowa na kostce stała by woda
Pierwszy to taras na wylewce. Drugi to taras na gruncie. Pierwszy będziesz robił nie krócej niż miesiąc. Drugi sprawna ekipa wykona nawet w jeden dzień. I na pewno będzie taniej. Poczytaj np. tu http://kostkabrukowa.buszrem.pl/projekt ... poradniki/
Dziękuję!
Wybrałem ekipę która wydaje się, że ma pojęcie o tym co robi.
Firma doradziła i podpowiedziała co należy poprawić przed wykonaniem prac.
Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
Wybrałem ekipę która wydaje się, że ma pojęcie o tym co robi.
Firma doradziła i podpowiedziała co należy poprawić przed wykonaniem prac.
Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.