Jestem w trakcie remontu poddasza o powierzchni 122m2, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni . Na części dziennej płytki a sypialnie panele. Dodam że nie planujemy dodatkowych grzejników czy kominka. Ogrzewanie podłogowe ma być wodne zasilane z pieca gazowego. I moje pytanie, czy tylko ogrzewanie podłogowe jest W stanie ogrzać mieszkanie o takiej powierzchni? Martwię się że będzie po prostu zimno. Z góry dziękuję za odpowiedź
Ogrzewanie podłogowe na 120m
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
patrycjaadamczyk
- Początkujący

Ogrzewanie podłogowe na 120m
Witam,
Jestem w trakcie remontu poddasza o powierzchni 122m2, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni . Na części dziennej płytki a sypialnie panele. Dodam że nie planujemy dodatkowych grzejników czy kominka. Ogrzewanie podłogowe ma być wodne zasilane z pieca gazowego. I moje pytanie, czy tylko ogrzewanie podłogowe jest W stanie ogrzać mieszkanie o takiej powierzchni? Martwię się że będzie po prostu zimno. Z góry dziękuję za odpowiedź
.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ogrzewanie podłogowe na 120m
Czy ogrzeje to zależy od izolacji, przy podłogowym, głównie w podłodze.patrycjaadamczyk pisze:Witam,
Jestem w trakcie remontu poddasza o powierzchni 122m2, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni . Na części dziennej płytki a sypialnie panele. Dodam że nie planujemy dodatkowych grzejników czy kominka. Ogrzewanie podłogowe ma być wodne zasilane z pieca gazowego. I moje pytanie, czy tylko ogrzewanie podłogowe jest W stanie ogrzać mieszkanie o takiej powierzchni? Martwię się że będzie po prostu zimno. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ważna też jest wentylacja, na poddaszu musi być mechaniczna, najlepiej z odzyskiem ciepłą. A co latem???
Ogrzewanie elektryczne podłogowe z klimatyzacją i rekuperacją wyjdzie w rachunkach minimum 2x taniej niż gaz.
rekuperacja od 1989r
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Prawidłowo dobrana i wykonana podłogówka z pewnością da radę.patrycjaadamczyk pisze:Witam,
Jestem w trakcie remontu poddasza o powierzchni 122m2, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni . Na części dziennej płytki a sypialnie panele. Dodam że nie planujemy dodatkowych grzejników czy kominka. Ogrzewanie podłogowe ma być wodne zasilane z pieca gazowego. I moje pytanie, czy tylko ogrzewanie podłogowe jest W stanie ogrzać mieszkanie o takiej powierzchni? Martwię się że będzie po prostu zimno. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Warto byłoby jednak zamiast niego zamontować ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym, który dodatkowo będzie mógł chłodzić latem.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Każde z dostępnych na rynku systemów ogrzewania da radę. Pytanie które ty wybierzesz i które tobie zapewni oczekiwany komfort. Ogrzewanie podłogowe wodne zmniejszy ci wysokość pomieszczeń więc pytanie czy nie będziesz miał zbyt nisko tym bardziej że przy poddaszu powinieneś zainwestować w sporą izolację dachu by się nie ugotować w słoneczne lato.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Chociaż jeden [...] myśli głową.