W przypadku zacienienia jednego/kilku paneli nie obniża napięcia na całym stringu. Coś jak Twój inwerter łączący 4 szt paneli i dla każdego masz oddzielne MPPT.bachus pisze:A jak to działa?
Generator Fotowoltaiczny w naszym domu jednorodzinnym
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Generator Fotowoltaiczny w naszym domu jednorodzinnym
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie znam aktualnych cen ale swego czasu liczyłem ceny produktów Solar Edge, to wyszło mi, że z chińszczyzną - owszem - jest drożej. Ale w porównaniu na przykład z chorendalnie drogim SMA, to Solar Edge jest dużo tańszy.szari pisze:Nie stać mnie na optymizery i Solar Edge bo w cenie 9000 PLN/1kWp na dachu nie wiem czy udało by mi się 1kWp postawić. A zamierzam postawić w tym roku 3,8kWp na dachu za około 10000 PLN. To jest 10000 / 3,8 = 2631PLN/kWp
2 inwertery kupiłem w sumie za 1300 PLN z 5 letnią gwarancją i modułami wifi SolarX X1 1500W zdjęcia już publikowałem że są i nie ściemniam.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Działa podobnie, jak optymalizery innych firm. Lecz przewaga SolarEdge (przynajmniej na dobę dzisiejszą) polega na tym, iż firma wprowadziła kilka ciekawych innowacji.bachus pisze:A jak to działa?
Falowniki SolarEdge pracują zawsze na wejściowycm napięciu DC o stałej wartości, przez co ich praca jest zawsze zoptymalizowana, niezależnie od stanu nasłonecznienia.
SolarEdge nie wymaga np. odłącznika stringu. Wystarczy samo wyłączenie urządzenia, a napięcie strigu spada automatycznie do bezpiecznego.
SolarEdge w cenie (i dożywotnio) daje internetowy monitoring paneli.
Same optymalizery nie są drogie - ich cena to około 250-300 zł. brutto. Niektóre firmy integrują optymalizery SolarEdge w swoich panelach na stałe.
Oczywiście SolarEdge współpracuje z magazynem Tesli.
W systemie SolarEdge możemy łączyć w jeden string panele różnych producentów, czy różnej mocy. Nie ma to znaczenia. Jedynie nie można łączyć zwykłych poli- i mono- z wysokonapięciowymi cienkowarstwowymi (dla których producent dedykuje odrębne optymalizery).
W systemie optymalizerów nie ma również znaczenia, jak panele są ułożone. Mogą być zamontowane w różnych płaszczyznach i kierunkach, a także okresowo zacieniane.
Poza cieniem padającym na panele (co zdarza się bardzo często w wielu instalacjach) mało kto pamięta o tzw. "niedopasowaniu" paneli. Panele nawet z tej samej serii jednego producenta różnią się między sobą, a typowy string (tzn. bez optymalizerów) zawsze pracuje tak, jak mu dyktuje najsłabsze ogniwo w stringu.
Dodam do tego, że istotą optymalizerów jest też to, że dzięki nim każdy panel pracuje zawsze w swoim maksymalnym punkcie mocy, czego nie da się zrealizować w tradycyjnie skonstruowanym stringu.
SolarEdge to technologia izraelska. Ich falowniki produkowane są na Węgrzech.

Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
Wiesz u mnie 2 falowniki kosztowały 1300 PLN więc 8700 zostałona resztę zabawek, a nawet jeśli 10000 nie starczy to co zaprzestanę instalacji?Piotr Nowik pisze:Nie znam aktualnych cen ale swego czasu liczyłem ceny produktów Solar Edge, to wyszło mi, że z chińszczyzną - owszem - jest drożej. Ale w porównaniu na przykład z chorendalnie drogim SMA, to Solar Edge jest dużo tańszy.
Moje założenie jest wydać 10 a czy się uda zobaczymy
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
U mnie instalację wykonała firma Solsum, do tej pory funkcjonuje bez zarzutu.
Nam projekt kotłowni wykonywała firma Ratgar. Także mogę ja naprawdę z czystym sumieniem polecić. Firma godna zaufania, posiadają sporo pozytywnych opinii odnośnie projektowania kotłowni.