Pomoc w doborze ogrzewania
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pomoc w doborze ogrzewania
Też mam właśnie kłopot z doborem właściwego ogrzewania . Chcę coś zmienić bo mam starą instalację i grzejniki słabo grzeją a dodatkowo boję się , że to wszystko zaraz się rozwali . W co najlepiej warto zainwestować w tych czasach?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bezkominowe systemy bezpośrednie.MarekDD pisze:Też mam właśnie kłopot z doborem właściwego ogrzewania . Chcę coś zmienić bo mam starą instalację i grzejniki słabo grzeją a dodatkowo boję się , że to wszystko zaraz się rozwali . W co najlepiej warto zainwestować w tych czasach
- wentylacja z odzyskiem ciepła
-klimatyzacja/ogrzewanie pompą ciepłą powietrze powietrze
-elektryczne ogrzewanie zadaniowe
Tania instalacja, bardzo tania eksploatacja i komfort cały rok.
rekuperacja od 1989r
Najtańsza instalacja to ogrzewanie LEDowe. Podobno na dom 100m2 kosztuje tylko 2 tysiące a pobór prądu to 200W/m2 ROCZNIE!MarekDD pisze:Też mam właśnie kłopot z doborem właściwego ogrzewania . Chcę coś zmienić bo mam starą instalację i grzejniki słabo grzeją a dodatkowo boję się , że to wszystko zaraz się rozwali . W co najlepiej warto zainwestować w tych czasach?
Najtańsza tutaj będzie najlepsza.
-
Daniel Czubacki
- Początkujący

Gaz mam ziemny
-
Daniel Czubacki
- Początkujący

CWU wiem że można przez zbiornik do intalacji solarnej z dodatkowym wejściem np na piec gazowy.shore pisze:Cześć, nie wiem czy te dwa ogrzewania razem scalisz, raczej będziesz musiał chyba cisnąć dwie instalacje. Co do gazowego, zamierzasz zbiornik kupić czy dzierżawić? Pytam bo to są koszty, dość pokaźne. Lepiej dzierżawić bo wychodzi taniej, no i formalności jest wtedy nie wiele, ja mam takie ogrzewanie, dzierżawię od AmeriGas, nie musiałem załatwiać, pozwoleń, zgłaszać do UDT nic, no generalnie mam niemalże bezobsługowe ogrzewanie. Jak kupujesz butle, to jest to już większa góra papierologi.
Chciałbym aby ogrzewanie było wspomagane przez lampy solarne (oszczędności) ale jak rozwiązać problem z nadwyżką ciepła latem gdy ogrzewanie nie działa ??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Usuwamy gaz z kolejnego domu. Drogo i słaby komfort.Daniel Czubacki pisze:Gaz mam ziemny
rekuperacja od 1989r
Oczywiście! Dajemy panele LED i cieszymy się niemalże darmowym ciepłem!
Wiem że już kilka osób się z panem kontaktowało w sprawie darmowych testerów ale i ja się dołączę. Może się załapię..LedPolska pisze:Oczywiście! Dajemy panele LED i cieszymy się niemalże darmowym ciepłem!
Proszę o kontakt. megacell@interia.pl
Drodzy Państwo. W związku ze zmasowanymi zamówieniami wysyłanymi na naszą skrzynkę mailową informuję że odpowiedzi na zadane pytania-zamówienia mogą się opóźnić w czasie. Jednakowoż informuję że każdy mail nie pozostanie bez odpowiedzi a wysyłka paneli nastąpi tak szybko jak to możliwe. Aby uprościć procedurę zakupu podaję koszty pełnej instalacji-20 pln/m2 panela+75pln centrala/sterownik+25pln/sztuka nawiewnik automatyczny z grzałką LED.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moim zdaniem powinieneś spróbować z amerigas. Mają do dzierżawy lub sprzedaży zbiornik ( choć ta pierwsza opcja bardziej się opłaca ) Jedyne co trzeba to załatwić papierkologię z Urzędem Miasta lub Gminy, i czekać aż zamontują. To tra około 1 tygodnia do 2óch. Oczywiście cena gazu ustalana jest an rok z góry 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jaki gaz??? Jest XXI wiek.bobik5 pisze:Moim zdaniem powinieneś spróbować z amerigas. Mają do dzierżawy lub sprzedaży zbiornik ( choć ta pierwsza opcja bardziej się opłaca ) Jedyne co trzeba to załatwić papierkologię z Urzędem Miasta lub Gminy, i czekać aż zamontują. To tra około 1 tygodnia do 2óch. Oczywiście cena gazu ustalana jest an rok z góry
Naprawdę choć trochę wiedzy, cium zastanowienia się. W domach 150 m2 ludzie płacą za gaz nawet 2000zł !!! rocznie i nie mają chłodzenia. Poza tym instalacja jest droga i nie nadaje się do wchodzących za dwa lata standardów zeroenergetycznych.
rekuperacja od 1989r
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Można też wyrzucić kaloryfery w czorty i będziemy mieli darmową klimatyzacjęLedPolska pisze:Oczywiście! Dajemy panele LED i cieszymy się niemalże darmowym ciepłem!
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Rozumiem, że chodzi o panele z LEDami na podczerwień, bo tylko takie potrafią odpowiednio grzać.xander119 pisze:Wiem że już kilka osób się z panem kontaktowało w sprawie darmowych testerów ale i ja się dołączę. Może się załapię..LedPolska pisze:Oczywiście! Dajemy panele LED i cieszymy się niemalże darmowym ciepłem!
Niemniej nie mam złudzeń, że to wcale nie jest "niemal darmowe". Pobiera tyle samo prądu, co zwykłe panele na podczerwień czy inne ogrzewanie elektryczne.
Jak mawia Pan Brzęczkowski, fizyki się nie oszuka, a ja jestem przecież uczniem Pana TB
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego