Dom Pasywny jakie koszty ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po tym co Pan pisze, widać, że nie studiował Pan fizyki, raczej "fizykę budowli" a to zupełnie nie to samo.
Aktualne standardy emisji CO2 a co się z tym wiąże zużycia energii to 70kWh/m2 rocznie. Na wszystko! Zupełnym nieporozumieniem jest traktowanie oddzielnie ogrzewania, gdy możemy domy niedrogo izolować tak, by TV oświetlenie i nawet pracujący często, jak jesteśmy w domu, komputer ( z peryferiami to 300W) pokrywały zapotrzebowanie na ciepło.
Co do kosztów cyrkulacji ...
Opisywałem już badanie porównawcze , w domu z solarami Vissmanna 300l zasobnikiem i 2 kW grzałką na okres letni, założyliśmy podlicznik na grzałkę ( 60st na termie) i pompkę cyrkulacyjną (2h rano i 5h wieczorem) System zużył przez trzydzieści dni 86 kWh ( wody nikt nie odkręcał). Równolegle założyłem podlicznik w domu bez cyrkulacji 3 termy atlantic 10l pod zlewozmywakiem i 30l nad prysznicami w łazienkach ( prysznice i wszystkie baterie bezdotykowe ORAS ELEKTRA I VENTURA.
Zużycie było identyczne, z tym że tu trzyosobowa rodzina mieszkała i wodę użytkowała!!!
Co do jednostek... Przy podawaniu całkowitego zużycia energii przez dom w E=... kWh/m2 rocznie (obowiązujący najprostszy przelicznik) byłoby bez sensu i nieczytelnie podawanie składowych E w innych jednostkach.
Aktualne standardy emisji CO2 a co się z tym wiąże zużycia energii to 70kWh/m2 rocznie. Na wszystko! Zupełnym nieporozumieniem jest traktowanie oddzielnie ogrzewania, gdy możemy domy niedrogo izolować tak, by TV oświetlenie i nawet pracujący często, jak jesteśmy w domu, komputer ( z peryferiami to 300W) pokrywały zapotrzebowanie na ciepło.
Co do kosztów cyrkulacji ...
Opisywałem już badanie porównawcze , w domu z solarami Vissmanna 300l zasobnikiem i 2 kW grzałką na okres letni, założyliśmy podlicznik na grzałkę ( 60st na termie) i pompkę cyrkulacyjną (2h rano i 5h wieczorem) System zużył przez trzydzieści dni 86 kWh ( wody nikt nie odkręcał). Równolegle założyłem podlicznik w domu bez cyrkulacji 3 termy atlantic 10l pod zlewozmywakiem i 30l nad prysznicami w łazienkach ( prysznice i wszystkie baterie bezdotykowe ORAS ELEKTRA I VENTURA.
Zużycie było identyczne, z tym że tu trzyosobowa rodzina mieszkała i wodę użytkowała!!!
Co do jednostek... Przy podawaniu całkowitego zużycia energii przez dom w E=... kWh/m2 rocznie (obowiązujący najprostszy przelicznik) byłoby bez sensu i nieczytelnie podawanie składowych E w innych jednostkach.
Nie wiem jak reszta, ale ja nie rozumiem co Waclaw vel. T.B. pisze.
Caly czas o swoich termach i o zapotrzebowaniu teraz do 70 kWh/m2/rocznie na wszystko.
Rezygnuje z dyskusji, bo widze ze to nawiedzony czlowiek, nie rozrozniajacy jednostek powierzchni i objetosci.
Warto izolowac i budowac domy pasywne. Warto rowniez inwestowac w kolektory sloneczne. Tyle powiem.
Caly czas o swoich termach i o zapotrzebowaniu teraz do 70 kWh/m2/rocznie na wszystko.
Rezygnuje z dyskusji, bo widze ze to nawiedzony czlowiek, nie rozrozniajacy jednostek powierzchni i objetosci.
Warto izolowac i budowac domy pasywne. Warto rowniez inwestowac w kolektory sloneczne. Tyle powiem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A jeżeli jedno wyklucza drugie? Przy małym zapotrzebowaniu na energię zupełnie irracjonalne są kolektory , pompy ciepła ... przecież to zupełnie normalne.
Druga sprawa to zamiast używać mylącego pojęcia dom pasywny prościej byłoby pisać dom izolowany tak, że zużywa .... kWh/m2 rocznie. Pierwszy tzw pasywny dom postawiny w Polsce zuzył sporo ponad 100kWh/m2 ...
Ps skoro Pan nie bardzo rozumie to wytłumaczę na innym przykładzie.
Załóżmy, że instalacja gazowa do auta pozwalająca oszczędzić 40 % kosztuje 10 000 zł
teraz mamy dwa auta robiące 10 000 km rocznie jeno pali 3 litry ( po4 zł) a drugie 30l/100km
W którym aucie ma szanse się zwrócić w/w instalacja.
Druga sprawa to zamiast używać mylącego pojęcia dom pasywny prościej byłoby pisać dom izolowany tak, że zużywa .... kWh/m2 rocznie. Pierwszy tzw pasywny dom postawiny w Polsce zuzył sporo ponad 100kWh/m2 ...
Ps skoro Pan nie bardzo rozumie to wytłumaczę na innym przykładzie.
Załóżmy, że instalacja gazowa do auta pozwalająca oszczędzić 40 % kosztuje 10 000 zł
teraz mamy dwa auta robiące 10 000 km rocznie jeno pali 3 litry ( po4 zł) a drugie 30l/100km
W którym aucie ma szanse się zwrócić w/w instalacja.
-
JBZ
Warto izolowac i budowac domy pasywne. Warto rowniez inwestowac w kolektory sloneczne. Tyle powiem.[/quote]
Witam
Może nie poddawaj się tak szybko
- ja mam pytanie odnośnie kolektorów - czy istnieją uniwersalne rozwiązania czy każdy przypadek powinien być rozważony indywidualnie ? (podgrzewanie tylko cwu - rodzina 5 os. )
Pozdrawiam
Warto izolowac i budowac domy pasywne. Warto rowniez inwestowac w kolektory sloneczne. Tyle powiem.[/quote]
Witam
Może nie poddawaj się tak szybko
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.wienerberger.de/servlet/Sate ... de_home_de
990 euro za 1000 szt! odbiór w Hanowerze. Coraz więcej ludzi sobie to przywozi bezpośrednio!
Przy 30 cm styropianu w podłodze i 50 cm wełny w dachu + ogrzewanie i woda niecentralne! + rekuperator to naprawdę tani w budowie i eksploatacji dom spełniający standard BBR.
990 euro za 1000 szt! odbiór w Hanowerze. Coraz więcej ludzi sobie to przywozi bezpośrednio!
Przy 30 cm styropianu w podłodze i 50 cm wełny w dachu + ogrzewanie i woda niecentralne! + rekuperator to naprawdę tani w budowie i eksploatacji dom spełniający standard BBR.
Panie TB, dajac te bloczki, a interesowalem sie tym kiedys bo chcialem je kupic wsp. U dla sciany wychodzi w granicach 0,1882 wiec daleki jeszcze jest od u<=0,1, a blizsze jest do 0,19
Wynika to pewnie stad ze izolacja umieszczona wewnatrz jest poprzerywana ceramika konstrukcyjna bloczku. To sa tzw. mostki samego bloczku i one obnizaja wspolczynnik. Ja wybralem jednak styropian na zewnatrz scian i wychodzilo mi taniej niz te bloczki, a wspolczynnik lepszy bo w granicach 0,113 wiec blizej mi do 0,1. Mozna spierac sie odnosnie grubosci scian, cos za cos
Pzdr.
Wynika to pewnie stad ze izolacja umieszczona wewnatrz jest poprzerywana ceramika konstrukcyjna bloczku. To sa tzw. mostki samego bloczku i one obnizaja wspolczynnik. Ja wybralem jednak styropian na zewnatrz scian i wychodzilo mi taniej niz te bloczki, a wspolczynnik lepszy bo w granicach 0,113 wiec blizej mi do 0,1. Mozna spierac sie odnosnie grubosci scian, cos za cos
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A co panowie na takie rozwiązanie
http://www.termoblok.pl/produkty.html
Tyle że te ścianki dość cienkie czy to wytrzymałoby ciężar ścian z ceramiki (pustak u )
Pozdrawiam
Tyle że te ścianki dość cienkie czy to wytrzymałoby ciężar ścian z ceramiki (pustak u )
Pozdrawiam
kibito pisze:Rezygnuje z dyskusji, bo widze ze to nawiedzony czlowiek, nie rozrozniajacy jednostek powierzchni i objetosci.
Witam
Może nie poddawaj się tak szybko- ja mam pytanie odnośnie kolektorów - czy istnieją uniwersalne rozwiązania czy każdy przypadek powinien być rozważony indywidualnie ? (podgrzewanie tylko cwu - rodzina 5 os. )
Pozdrawiam
Witam.
Wiekszosc przypadkow jest podobna do siebie.
Instalacje sa praktycznie takie same, jesli chodzi o sterowanie, mocowanie, zasade dzialania.
Roznica polega we wlaczeniu sie w wezel cieplny - kazdy ma inaczej rozwiazana kotlownie, kazdy w inny sposob grzeje wode i CO.
Jesli dom jest dopiero stawiany, mozna zaprojektowac instalacje w taki sposob, aby kolektory i kominek byly jedynymi zrodlami ciepla i ogrzewaly wode oraz CO.
Ponizej podam linka do mojej strony:
http://www.sonergo.com.pl
W menu po lewej stronie jest odnosnik "zestawy solektor" - tam sa podane przyklady typowych zestawow.
moj e-mail: maciej.plokarz@sonergo.com.pl.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, 17:44 przez Sonergo, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej Płokarz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

podobne tyle, że sporo droższe mniesza wytrzymałość.
podobne tyle, że sporo droższe mniesza wytrzymałość.
Usługi - automatyka budynki
Głównym aspektem działania naszej firmy jest projektowanie i wdrażanie nowoczesnych technologii i systemów automatyki sterowania eksploatacją obiektów, sprzyjających oszczędzaniu energii grzewczej i elektrycznej (automatyka budynków) oraz wykorzystywaniu energii ekologicznej (głównie pompy ciepła).
Zajmujemy się dostarczaniem produktów i rozwiązań technicznych.
Jednocześnie świadczymy usługi wdrażania systemów zarówno dla dużych obiektów jak i indywidualnych odbiorców.
Nasza oferta:
*projekty systemów automatyki sterowania budynkiem oraz jego eksploatacją:
*dostawa odpowiednich urządzeń;
*wdrażanie systemów.
Zajmujemy się dostarczaniem produktów i rozwiązań technicznych.
Jednocześnie świadczymy usługi wdrażania systemów zarówno dla dużych obiektów jak i indywidualnych odbiorców.
Nasza oferta:
*projekty systemów automatyki sterowania budynkiem oraz jego eksploatacją:
*dostawa odpowiednich urządzeń;
*wdrażanie systemów.