Zmiana wentylacji mechanicznej na grawitacyjną - projekt
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
footballer
- Zainteresowany

Zmiana wentylacji mechanicznej na grawitacyjną - projekt
Witam wszystkich,
Jak tylko zrobi się trochę cieplej zaczynam budowę domu Z203.
W projekcie zastosowano wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła natomiast ja chciałbym zrobić grawitacyjną (ewentualnie mechaniczna bez odzysku ciepła czyli z centralnym wentylatorem wywiewnym bądź pojedyncze). Moje pytanie jest następujące - czy muszę mieć dodatkowo projekt wentylacji grawitacyjnej ? Niedługo odbieram pozwolenie na budowę - czy muszę zgłosić taką zmianę ?
Wstawie zdjęcia jak będę miał projekt przed sobą.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Jak tylko zrobi się trochę cieplej zaczynam budowę domu Z203.
W projekcie zastosowano wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła natomiast ja chciałbym zrobić grawitacyjną (ewentualnie mechaniczna bez odzysku ciepła czyli z centralnym wentylatorem wywiewnym bądź pojedyncze). Moje pytanie jest następujące - czy muszę mieć dodatkowo projekt wentylacji grawitacyjnej ? Niedługo odbieram pozwolenie na budowę - czy muszę zgłosić taką zmianę ?
Wstawie zdjęcia jak będę miał projekt przed sobą.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Re: Zmiana wentylacji mechanicznej na grawitacyjną - projekt
Nie zamieniaj bo będziesz żałował. Cena instalacji pokrywa cenę kominów i obróbek dekarskich.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie jest możliwe wykonanie prawidłowej instalacji grzewczej bez rekuperacji.
Zużycie może przekroczyć nawet 30kWh/m2. Pozatym, brak rekuperacji znacznie podniesie koszt instalacji.
Zużycie może przekroczyć nawet 30kWh/m2. Pozatym, brak rekuperacji znacznie podniesie koszt instalacji.
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Rozumiem, że podzielasz zdanie kolegi BolasPozatym, brak rekuperacji znacznie podniesie koszt instalacji.
Po przeczytaniu niezliczonej ilości tematów na forum stwierdzam, że ludziom najbardziej przeszkadza hałas. Wiem, że można zrobić instalacje bezszelestną ale wiąże się to z większymi kosztami na które nie mogę sobie pozwolić dlatego też pomysł na wentylację naturalną.Cena instalacji pokrywa cenę kominów i obróbek dekarskich.
Wrzucę zdjęcia projektu mechanicznej - może jakieś sugestie będziecie mieli
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacji nie słychać. Pan pokaże choć jeden post na forum budowlanym. Po co ją źle robić?
Wentylacja z odzyskiem ciepła, jest nawet tańsza od naturalnej, która i tak nie działa.
Wentylacja z odzyskiem ciepła daje tak duży zysk, że ogrzewanie elektryczne jest tańsze od palenia ekogroszkiem (o gazie nie wspominając) a ponieważ instalacja elektrycznego kosztuje mniej, to suma kosztów (wentylacja + ogrzewanie) jest znacznie niższa. Ale oczywiście, ma Pan sporo kasy, można budować drożej z wentylacją grawitacyjną i potem więcej płacić/
Wentylacja z odzyskiem ciepła, jest nawet tańsza od naturalnej, która i tak nie działa.
Wentylacja z odzyskiem ciepła daje tak duży zysk, że ogrzewanie elektryczne jest tańsze od palenia ekogroszkiem (o gazie nie wspominając) a ponieważ instalacja elektrycznego kosztuje mniej, to suma kosztów (wentylacja + ogrzewanie) jest znacznie niższa. Ale oczywiście, ma Pan sporo kasy, można budować drożej z wentylacją grawitacyjną i potem więcej płacić/
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Rozumiem lekkie poirytowanie i sarkazm - na pewno ma Pan więcej doświadczenia. Ale właśnie forum jest między innymi po to aby ludzie nie popełniali błędów.Ale oczywiście, ma Pan sporo kasy, można budować drożej z wentylacją grawitacyjną i potem więcej płacić/
Ogrzewanie gazowe - elektryczne wchodziło w grę ale stwierdziłem, że położenie rurek w razie jakiejś "katastrofy gazowej" (ceny) pozwala na zamontowanie zwykłego pieca np na ekogroszek. Ogrzewanie elektryczne już takiej możliwości nie daje.
Wracając do tematu - rozmawiając z kilkoma firmami zajmującymi się rekuperacją dowiedziałem się, że koszt takiej instalacji o hałasie poniżej 35dB(A) to ok 20 000 zł ( z ich robocizną).
Według wielu postów na tym forum montując taką samą instalacje samemu można zamknąć się w 10 000 zł. Trochę to nijak ma się do cen samych rekuperatorów z niskim poziomem hałasu, które kosztują ok. 8000zł. Czy Panowie polecają szczególnie jakiś rekuperator?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przy rekuperatorze ogrzewanie bezpośrednie (niecentralne ) jest minimum 2 x tańsze od gazowego w eksploatacji.
Porównanie w nieizolowanym domu 100m2 doby gazem (kocioł Viessmann) i prądem.
przy +7 prąd 7 kWh gaz 7m3
przy 0 st.C prąd 12 kWh, gaz 10m3
przy -15 prąd 22 kWh gaz 16m3.
Najtańsze rekuperatory na dom 150m2 i 4 osoby kosztują 2500 a dystrybucja 1500 zł
Najwyższa półka to koszt 7200 zł i dystrybucja z powłoką srebra 3500 zł. Ceny brutto.
Instalację wielu robi ekipą budującą dom. Wszak wentylacja to element domu i to podstawowy.
Nie rozumiem, dlaczego nie mając kasy robi Pan najdroższy i mało komfortowy system (ogrzewanie centralne + wentylacja grawitacyjna) DLACZEGO? Przecież potem będzie Pan najwięcej płacił i nie miał komfortu latem?
Porównanie w nieizolowanym domu 100m2 doby gazem (kocioł Viessmann) i prądem.
przy +7 prąd 7 kWh gaz 7m3
przy 0 st.C prąd 12 kWh, gaz 10m3
przy -15 prąd 22 kWh gaz 16m3.
Najtańsze rekuperatory na dom 150m2 i 4 osoby kosztują 2500 a dystrybucja 1500 zł
Najwyższa półka to koszt 7200 zł i dystrybucja z powłoką srebra 3500 zł. Ceny brutto.
Instalację wielu robi ekipą budującą dom. Wszak wentylacja to element domu i to podstawowy.
Nie rozumiem, dlaczego nie mając kasy robi Pan najdroższy i mało komfortowy system (ogrzewanie centralne + wentylacja grawitacyjna) DLACZEGO? Przecież potem będzie Pan najwięcej płacił i nie miał komfortu latem?
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Jeszcze nie robie - zastanawiam się.
Nie mam blisko żadnej osoby, która ma rekuperacje i mogłaby się wypowiedzieć.
Na forum są różne opinie - jedni mówią żeby robić, inni z kolei, że szkoda na to kasy bo oszczędności później w praktyce są niewielkie.
Natomiast mam kilka osób w bliskim otoczeniu, którzy nie mają rekuperacji, ogrzewają gazem i łączny koszt gazu na cały rok to ok 4000 zł oczywiście z grzaniem c.w.u. (mówię tez o tej zimie gdzie temperatury spadały wiadomo do jakich wartości).
Nie mam blisko żadnej osoby, która ma rekuperacje i mogłaby się wypowiedzieć.
Na forum są różne opinie - jedni mówią żeby robić, inni z kolei, że szkoda na to kasy bo oszczędności później w praktyce są niewielkie.
Natomiast mam kilka osób w bliskim otoczeniu, którzy nie mają rekuperacji, ogrzewają gazem i łączny koszt gazu na cały rok to ok 4000 zł oczywiście z grzaniem c.w.u. (mówię tez o tej zimie gdzie temperatury spadały wiadomo do jakich wartości).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

4000 to bardzo dużo, Poza tym droga instalacja i brak chłodzenia latem.
Bogatemu wolno więcej. Dlaczego decyduje się Pan na płacenie 4000 zamiast 2000 i jeszcze ten brak komfortu? Jaki powód?
Bogatemu wolno więcej. Dlaczego decyduje się Pan na płacenie 4000 zamiast 2000 i jeszcze ten brak komfortu? Jaki powód?
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Jaki jest koszt eksploatacji takiego rekuperatora ? Prąd ? Filtry ? Serwis ?
Urządzenie chodzi non stop. Łożyska na wentylatorze też ulegają zużyciu. Producent nie podaje informacji np jakich łożysk użył - "chińskich" czy z wyższej półki. Jest to dodatkowe urządzenie w domu, które może się popsuć. Może okazać się np za 5 lat, że trzeba wymienić rekuperator. Co mi dadzą oszczędności w grzaniu jak rekuperator będzie co jakiś czas do wymiany?
Chodzi głównie o hałas, który może okazać się uciążliwy ( kilka takich przypadków na forum ludzie opisywali ).
Oczywiście to wszystko zależy z czego i jak się tą rekuperacje zrobiło.
Jeśli po użytkowaniu takiej rekuperacji okaże się, że to się opłaca i hałas nie jest uciążliwy to będę bardzo zadowolony
Poza tym muszę zdecydować na etapie robienia stropu czy robić szalunki na otwory czy nie w pokojach.
Urządzenie chodzi non stop. Łożyska na wentylatorze też ulegają zużyciu. Producent nie podaje informacji np jakich łożysk użył - "chińskich" czy z wyższej półki. Jest to dodatkowe urządzenie w domu, które może się popsuć. Może okazać się np za 5 lat, że trzeba wymienić rekuperator. Co mi dadzą oszczędności w grzaniu jak rekuperator będzie co jakiś czas do wymiany?
Chodzi głównie o hałas, który może okazać się uciążliwy ( kilka takich przypadków na forum ludzie opisywali ).
Oczywiście to wszystko zależy z czego i jak się tą rekuperacje zrobiło.
Jeśli po użytkowaniu takiej rekuperacji okaże się, że to się opłaca i hałas nie jest uciążliwy to będę bardzo zadowolony
Poza tym muszę zdecydować na etapie robienia stropu czy robić szalunki na otwory czy nie w pokojach.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Trudno powiedzieć, jak długo. Najstarsze mają ponad ćwierć wieku, a ile jeszcze pochodzą to nie wiem.
Współczesne przy 4 osobach zużywają do 180 kWh przez 365 dni
Wymiana filtrów, na dobre holenderskie D4 - to 7 zł /2x w roku na przeciwpyłkowe, gdy są uczuleni to 15 zł w okresie, gdy pyli alergen.
Współczesne przy 4 osobach zużywają do 180 kWh przez 365 dni
Wymiana filtrów, na dobre holenderskie D4 - to 7 zł /2x w roku na przeciwpyłkowe, gdy są uczuleni to 15 zł w okresie, gdy pyli alergen.
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Właśnie to jest jedna z dwóch niewiadomych przez którą się zastanawiam.Trudno powiedzieć, jak długo.
Ale koszty podane przez Pana są akceptowalne.
Czy jakiś konkretny rekuperator może Pan polecić na parterówkę 115m2 ?
Poddasze nieużytkowe, strop lany.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżli coś pracuje non stop ćwierć wieku, to dlaczego się zastanawiać ile jeszcze popracuje?
A polecam... zawsze najwyższą półkę, choć można połowę taniej.
- chłodzenie i ogrzewanie pompa ciepła za 6000-7000zł (toshiba, Midea) - dystrybucja 1500
-wentylacja airpack 170 z air++ kanały ze srebrem 9500
-ogrzewanie podłogowe do 5000zł
-zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła 300 l 7000zł
ceny brutto
A polecam... zawsze najwyższą półkę, choć można połowę taniej.
- chłodzenie i ogrzewanie pompa ciepła za 6000-7000zł (toshiba, Midea) - dystrybucja 1500
-wentylacja airpack 170 z air++ kanały ze srebrem 9500
-ogrzewanie podłogowe do 5000zł
-zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła 300 l 7000zł
ceny brutto
rekuperacja od 1989r
-
footballer
- Zainteresowany

Według danych producenta dosyć głośny rekuperator.wentylacja airpack 170 z air++ kanały ze srebrem 9500
U mnie w pokojach grzejniki. W korytarzu, kuchni i łazience podłogówka.ogrzewanie podłogowe do 5000zł
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jakoś nikt go nie słyszy. Poza tym, to szumy generuje instalacja jak jest źle zrobiona.footballer pisze:Według danych producenta dosyć głośny rekuperator.wentylacja airpack 170 z air++ kanały ze srebrem 9500U mnie w pokojach grzejniki. W korytarzu, kuchni i łazience podłogówka.ogrzewanie podłogowe do 5000zł
Grzejniki... nie należy ich instalować na ścianach szczytowych, a zwłaszcza pod oknem. Zużywają wtedy ponad dwa razy więcej . termostat musi być w dolnej części grzejnika. Pan uważa na szkodników. Ciepłownicy od centralnego to w większości ludzie źle wykształceni i nie znający fizyki. Ogrzewania hydraulicznego nie da się prawidłowo wykonać, więc muszą mieć w szkole prane mózgi. Prawidłowo, to znaczy, że zużycie nie może przekraczać 30kWh/m2 .
rekuperacja od 1989r