Składowanie eko groszku

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Konrad 70
Początkujący
Początkujący

Składowanie eko groszku

Post autor: Konrad 70 »

Witam
Mam do Was kolejne trywialne pytanie. Gdzie najlepiej składować eko groszek (paczkowany). Ja w sezonie przed załadowaniem trzmałem po kilka worków w kotłowni. Nie wiem czy to dobrze, czy przpadkiem groszek nie jast zbyt suchy? Czy lepszym rozwiązniem jest załadunek do pojemnika groszku, który jest przetrzymywany w temp. zewnętrznej. Z góry dziękuję za radę.
Pozdrawiam
Konrad 70

TeCe
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: TeCe »

Ma właśnie być dobrze wysuszony.

Pzdr

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Nie dosuszony groszek,to zabójca dla kotła i komina.
adam

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luxus »

....zgadzam sie z przedmowcami....

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

...

Post autor: Jarecki79 »

Ekogroszek ma być suchy.

Dokładniej jego wilgotność w granicach 5-8%. Mała zawartość wilgoci zatrzymuje emisję związków do komina i atmosfery, dzieje się tak ze względu na odparowanie, cząstki parującej niewielkiej wilgoci zatrzymują szkodliwe drobinki - to tak prostym językiem, aby było to dla wszystkich zrozumiałe...

Generalnie jednak wilgotność 5-8% oznacza suchy opał. Sugeruję zatem pod dachem, może być na zewnątrz, ale pod dachem, a w kotłowni chociaż 10-15worków na kilka dni wcześniej do przysuszenia. Mokry eko powoduje korozję kotła...
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: ...

Post autor: luxus »

Jarecki79 pisze:Ekogroszek ma być suchy.

Dokładniej jego wilgotność w granicach 5-8%. Mała zawartość wilgoci zatrzymuje emisję związków do komina i atmosfery, dzieje się tak ze względu na odparowanie, cząstki parującej niewielkiej wilgoci zatrzymują szkodliwe drobinki - to tak prostym językiem, aby było to dla wszystkich zrozumiałe...

Generalnie jednak wilgotność 5-8% oznacza suchy opał. Sugeruję zatem pod dachem, może być na zewnątrz, ale pod dachem, a w kotłowni chociaż 10-15worków na kilka dni wcześniej do przysuszenia. Mokry eko powoduje korozję kotła...
.... no obraziles tutaj Szanowny Kolego wielu fanatykow tego tematu ;-) ... p.s. wiem ze to bylo w dobrym celu napisane :D pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

..

Post autor: Jarecki79 »

Nie mam na celu nikogo obrażać. Używam prostego języka, aby nawet laik miał wyobrażenie co się dzieje w danym momencie.

Moim zdaniem nie ma sensu wypisywanie formułek i wzorów, bo dla normalnego użytkownika jest to niezrozumiałe...

Jak ktoś czuje się urażony to przepraszam.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”