Chciałbym zapytać o możliwość wykonania otworów na odpływ oraz dopływ w wody w ścianie nośnej w bloku 4-piętrowym. Pomysł narodził się, gdy podjęliśmy z kobietą decyzję o przeniesieniu kuchni w formę aneksu w salonie. Przyznam szczerze, że jestem bardzo zielony w kwestiach budowlanych, dlatego mam nadzieję, że pokierujecie "świeżaka" krok po kroku
Otwór w ścianie nośnej w bloku
-
Nowaczek1989
- Początkujący

Otwór w ścianie nośnej w bloku
Na wstępie witam serdecznie wszystkich użytkowników
Chciałbym zapytać o możliwość wykonania otworów na odpływ oraz dopływ w wody w ścianie nośnej w bloku 4-piętrowym. Pomysł narodził się, gdy podjęliśmy z kobietą decyzję o przeniesieniu kuchni w formę aneksu w salonie. Przyznam szczerze, że jestem bardzo zielony w kwestiach budowlanych, dlatego mam nadzieję, że pokierujecie "świeżaka" krok po kroku
Chciałbym wiedzieć jakiej średnicy potrzebne będą otwory na odpływ oraz dopływ wody, a także, czy mogę wykonać taki zabieg bez zgłaszania tego faktu do spółdzielni ? Z góry ślicznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Łączę pozdrowienia, Konrad.
Re: Otwór w ścianie nośnej w bloku
To zależy jak bardzo poyebanych masz sąsiadów. Jak normalni to niczego nie zgłaszaj bo z reguły spółdzielnie robią problemy z czymkolwiek. A z przebiciem ściany pod rurę fi 5 albo 7,5cm (zależy od odległości od pionu i co chcesz nią odprowadzić-jak tylko jeden zlew to 5 wystarczy ale jak zmywarka i zlew to już lepiej 7,5 żeby ci nie waliło wody do zlewu przy spuszczaniu) nie będzie większych problemów. Kup na aliewro otwornicę do betonu na SDSa pożycz od znajomego młotowiertarkę i na przód żołnierzu!
-
Nowaczek1989
- Początkujący

Dziękuję bardzo za poradę.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Skoro mam nie zgłaszać do spółdzielni, to czy przypadkiem podczas wizyty kominiarz nie przywali się do faktu, że mam wyłącznie okap z wkładem węglowym (bez kratek itp.) ? Pomimo tego, że nie planuję przenosić gazu, lecz zainstaluję płytę indukcyjną ? Czy ktoś z Was miał podobny przypadek ??? Pozdrawiam.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Skoro mam nie zgłaszać do spółdzielni, to czy przypadkiem podczas wizyty kominiarz nie przywali się do faktu, że mam wyłącznie okap z wkładem węglowym (bez kratek itp.) ? Pomimo tego, że nie planuję przenosić gazu, lecz zainstaluję płytę indukcyjną ? Czy ktoś z Was miał podobny przypadek ??? Pozdrawiam.
Kominiarz się nie przyczepi odnośnie płyty elektrycznej i okapu z wkładem.
Jeśli nie będziesz korzystał z gazu odetnij, zaślep lub zlikwiduj licznik.
Musisz się liczyć z tym, że sąsiad podkabluje Cię, że zmieniłeś funkcję pomieszczeń.
To ostatnio często spotykana sprawa z powodu zmiany ciągów komunikacyjnych.
Sąsiad na dole na kanapie ogląda TV a Ty na górze tup-tup szpilki lub drewniane chodaki po terakocie/panelach wzdłuż nowego ciągu kuchennego.
Jeśli nie będziesz korzystał z gazu odetnij, zaślep lub zlikwiduj licznik.
Musisz się liczyć z tym, że sąsiad podkabluje Cię, że zmieniłeś funkcję pomieszczeń.
To ostatnio często spotykana sprawa z powodu zmiany ciągów komunikacyjnych.
Sąsiad na dole na kanapie ogląda TV a Ty na górze tup-tup szpilki lub drewniane chodaki po terakocie/panelach wzdłuż nowego ciągu kuchennego.