Wybór ogrzewania i kotła w mieszkaniu 61m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wybór ogrzewania i kotła w mieszkaniu 61m2
Witam,
Kupiłem nowe mieszkanie w domu czterorodzinnym o powierzchni 61m2 mieszkanie jest dwu poziomowe na parterze kuchnia, salon, łazienka u góry dwie sypialnie oraz druga łazienka.
Problem jaki mam to wybranie odpowiedniej konfiguracji ogrzewania i kotła CO które, developer daje do wyboru.
Warianty które, mam w cenie to:
1. ogrzewanie grzejnikowe cały budynek
2. ogrzewanie (parter)podłogowe na całej powierzchni pokrycie posadzki płytki
(piętro) grzejniki oprócz łazienki w łazience ogrzewanie podłogowe
Kocioł który, jest w cenie to vitodens 050w
Warianty które, są za dodatkową opłatą:
1. Grzejniki całe mieszkanie w łazienkach ogrzewanie podłogowe
2. Podłogowe (parter) pokrycie posadzki płytki
Piętro ogrzewanie podłogowe pokrycie posadzki panel
Dodatkowo wykonanie sterowania temperaturowego w pomieszczeniach z użyciem sterowników przewodowych
3. Podłogowe (parter) pokrycie posadzki panel
Piętro podłogowe pokrycie posadzki panel
Dodatkowo wykonanie sterowania temperaturowego w pomieszczeniach z użyciem sterowników przewodowych
Kotły za dodatkową opłatą
1. jedno funkcyjny vitodens 100w połączony z podgrzewaczem wody 100l
2. jedno funkcyjny vitodens 111w z zbiornikiem 46l
dodatkowo płatna opcja wykonanie cyrkulacji C.W.U wraz z pompą obiegową.
Bardzo proszę o pomoc przy wyborze odpowiednich wariantów developer polecił mi kocioł vitodens 111w oraz ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu posadzka panel podłogowy dodam że to najdroższe opcje pytanie czy developer ma racje?
Kupiłem nowe mieszkanie w domu czterorodzinnym o powierzchni 61m2 mieszkanie jest dwu poziomowe na parterze kuchnia, salon, łazienka u góry dwie sypialnie oraz druga łazienka.
Problem jaki mam to wybranie odpowiedniej konfiguracji ogrzewania i kotła CO które, developer daje do wyboru.
Warianty które, mam w cenie to:
1. ogrzewanie grzejnikowe cały budynek
2. ogrzewanie (parter)podłogowe na całej powierzchni pokrycie posadzki płytki
(piętro) grzejniki oprócz łazienki w łazience ogrzewanie podłogowe
Kocioł który, jest w cenie to vitodens 050w
Warianty które, są za dodatkową opłatą:
1. Grzejniki całe mieszkanie w łazienkach ogrzewanie podłogowe
2. Podłogowe (parter) pokrycie posadzki płytki
Piętro ogrzewanie podłogowe pokrycie posadzki panel
3. Podłogowe (parter) pokrycie posadzki panel
Piętro podłogowe pokrycie posadzki panel
Kotły za dodatkową opłatą
1. jedno funkcyjny vitodens 100w połączony z podgrzewaczem wody 100l
2. jedno funkcyjny vitodens 111w z zbiornikiem 46l
dodatkowo płatna opcja wykonanie cyrkulacji C.W.U wraz z pompą obiegową.
Bardzo proszę o pomoc przy wyborze odpowiednich wariantów developer polecił mi kocioł vitodens 111w oraz ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu posadzka panel podłogowy dodam że to najdroższe opcje pytanie czy developer ma racje?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wybór ogrzewania i kotła w mieszkaniu 61m2
W wątku "porównanie" w domu 100m2 pracuje naprzemiennie taki kocioł i ogrzewanie bezpośrednie oparte na inwerterze. Ponieważ dom jest fatalnie izolowany, to prądem wychodzi tylko dwa razy taniej niż gazem. Kocioł zużywa 7m3 przy + 7 st. 10m3 przy +1 16 m3 przy -15. m3 po 2,40
Odpowiednio prąd 7kWh. 12kWh , 22 kWh po 0.53.
Poza tym instalacja bezpośrednia jest bardziej komfortowa (wentylacja i chłodzenie) i tańsza.
Poza tym KOMINY TRUJĄ!
Odpowiednio prąd 7kWh. 12kWh , 22 kWh po 0.53.
Poza tym instalacja bezpośrednia jest bardziej komfortowa (wentylacja i chłodzenie) i tańsza.
Poza tym KOMINY TRUJĄ!
rekuperacja od 1989r
W mieszkaniu jedyną opcja ogrzewania jest kocioł CO nie ma możliwości zastosowania innego rodzaju ogrzewania
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kotły co nie nadają się do budownictwa. Zużywają ponad 30kWh/m2 nie zapewniają komfortu, To przestarzałe rozwiązania.
Ale jak ktoś chce dużo płacić za mały komfort, to jeszcze prawie trzy lata będzie mógł. W 2020 nie będzie już wolno.
Ale jak ktoś chce dużo płacić za mały komfort, to jeszcze prawie trzy lata będzie mógł. W 2020 nie będzie już wolno.
rekuperacja od 1989r
Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?
Brzęczu chce Cię zapewnić, że jeżeli zrobisz to według jego pomysłu, to będziesz miał komfortowe 17 stopni w jednym pomieszczeniu, reszta nie wiadomo. Tak właśnie jest w wątku porównanie. Przeczytaj ten wątek w całości.LukaszD pisze:Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?
Aby określić sposób ogrzewania deweloper powinien podać Tobie jakie jest zapotrzebowanie cieplne dla Twojego mieszkania, bo na tej podstawie będzie można dobrać moc kotła.LukaszD pisze: pytanie czy developer ma racje?
Np. jeżeli zapotrzebowanie cieplne będzie wynosić np. 45W/m2 to mnożąc to z powierzchnią, 61m2 zapotrzebowanie wyniesie 2,75 kW
Deweloper proponuje Tobie kotły o mocy 6 do 25 kW a więc mono przewymiarowane. Tobie potrzebny będzie kocioł o maksymalnej mocy do 6 kW. Jeżeli chodzi o system rozprowadzenia ciepła to podłogówka na całej powierzchni mieszkania (góra i dół) z jakąś drabinką w łazience. Jednak przed ułożeniem rur podłogówki należy zadbać o dobrą izolację stropu by nie grzać sąsiada poniżej, najlepiej z poliuretanu.
Ale te zabiegi raczej polecił bym znajomemu hydraulikowi bo deweloper schrzani na bank.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co stosować stare i złe technologie? Nie dość, że droga instalacja, żaden komfort, to jeszcze bardzo droga eksploatacja i obsługa. Centralne systemy grzewcze to przeżytek, no chyba, że ktoś ma skłonności masochistyczne, lub chce zniszczyć kraj.LukaszD pisze:Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?
Nie ma ani jednego argumentu za centralnym
-najwyższe koszty instalacji
-najniższy komfort
-najwyższe opłaty
-zatruwanie środowiska.
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Jak kocioł to o jak najmniejszej mocy i o jak największej modulacji!!!!LukaszD pisze:W mieszkaniu jedyną opcja ogrzewania jest kocioł CO nie ma możliwości zastosowania innego rodzaju ogrzewania
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
bachus pisze:Brzęczu chce Cię zapewnić, że jeżeli zrobisz to według jego pomysłu, to będziesz miał komfortowe 17 stopni w jednym pomieszczeniu, reszta nie wiadomo. Tak właśnie jest w wątku porównanie. Przeczytaj ten wątek w całości.LukaszD pisze:Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?Aby określić sposób ogrzewania deweloper powinien podać Tobie jakie jest zapotrzebowanie cieplne dla Twojego mieszkania, bo na tej podstawie będzie można dobrać moc kotła.LukaszD pisze: pytanie czy developer ma racje?
Np. jeżeli zapotrzebowanie cieplne będzie wynosić np. 45W/m2 to mnożąc to z powierzchnią, 61m2 zapotrzebowanie wyniesie 2,75 kW
Deweloper proponuje Tobie kotły o mocy 6 do 25 kW a więc mono przewymiarowane. Tobie potrzebny będzie kocioł o maksymalnej mocy do 6 kW. Jeżeli chodzi o system rozprowadzenia ciepła to podłogówka na całej powierzchni mieszkania (góra i dół) z jakąś drabinką w łazience. Jednak przed ułożeniem rur podłogówki należy zadbać o dobrą izolację stropu by nie grzać sąsiada poniżej, najlepiej z poliuretanu.
Ale te zabiegi raczej polecił bym znajomemu hydraulikowi bo deweloper schrzani na bank.
No faktycznie kotły które, mam do wyboru są o mocy od 6kW do 25kW niestety nie ma innych do wybory :/ . Pytanie czy warto dopłacić 3tys do vitodens 111w w cenie mam vitodens 050w . Jeżeli jedyna różnica w tych kotłach to zbiornik który, ma wbudowany vitodens 111w to poważnie się zastanawiam czy warto.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewanie gazem mieszkania wyjdzie ponad dwa razy drożej niż prądem i nie ma chłodzenia. Po co ten gaz w domu?
rekuperacja od 1989r
Zrozum jedną rzecz, kotły, które proponuje Tobie deweloper są mocno przewymiarowane, a więc w późniejszej eksploatacji prędzej zepsuje się ten piec bo będzie chodził nie właściwie i będzie wbrew pozorom więcej spalał niż powinien.LukaszD pisze:
No faktycznie kotły które, mam do wyboru są o mocy od 6kW do 25kW niestety nie ma innych do wybory :/ . Pytanie czy warto dopłacić 3tys do vitodens 111w w cenie mam vitodens 050w . Jeżeli jedyna różnica w tych kotłach to zbiornik który, ma wbudowany vitodens 111w to poważnie się zastanawiam czy warto.
To tak jakbyś chciał się kopnąć po papierosy na koniec ulicy samochodem ciężarowym z przyczepą. Na Twoim miejscu zażądał bym od dewelopera na piśmie w jaki sposób i dla czego dobrał taki duży piec.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dokładnie. Ten kto te 25 kw wymyślił powinien szybko wytrzeźwień.bachus pisze:Zrozum jedną rzecz, kotły, które proponuje Tobie deweloper są mocno przewymiarowane, a więc w późniejszej eksploatacji prędzej zepsuje się ten piec bo będzie chodził nie właściwie i będzie wbrew pozorom więcej spalał niż powinien.LukaszD pisze:
To tak jakbyś chciał się kopnąć po papierosy na koniec ulicy samochodem ciężarowym z przyczepą. Na Twoim miejscu zażądał bym od dewelopera na piśmie w jaki sposób i dla czego dobrał taki duży piec.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Rzadko kiedy chwilowy pobór mocy przekracza 1kW , musi być -15 i lepiej. Tu 0,65kW
rekuperacja od 1989r
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie gazem mieszkania wyjdzie ponad dwa razy drożej niż prądem i nie ma chłodzenia. Po co ten gaz w domu?
Rozumiem Cię ale po co dyskutować o czyms na co nie mam wpływu developer daje tylko opcje z kotłem gazowym
TwojOszczednyDom pisze:Dokładnie. Ten kto te 25 kw wymyślił powinien szybko wytrzeźwień.bachus pisze:Zrozum jedną rzecz, kotły, które proponuje Tobie deweloper są mocno przewymiarowane, a więc w późniejszej eksploatacji prędzej zepsuje się ten piec bo będzie chodził nie właściwie i będzie wbrew pozorom więcej spalał niż powinien.LukaszD pisze:
Myślałem że jeżeli zakres jest od 6,5 do 25kw to kocioł gazowy będzie pracował w najniższym zakresie czyli 6,5kw