Podwieszany sufit - ocieplony - z oświetleniem
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Podwieszany sufit - ocieplony - z oświetleniem
Są specjalne obudowy ochronne ale nie wiem jak się maja cenowo do ceramicznych doniczek, w każdym bądź razie izolują oprawy halogenowe od wełny
Mam także podobny problem, mianowicie:
Mieszkanie w kamienicy, sufit to drewno plus trzciną i tynkiem. Nad pomieszczeniem zamieszkały strych.
Chciałbym obniżyć sufit i teraz pytanie: czy wełnę mogę przykręcić do obecnego sufitu potem dopiero stelaż i rigipsy? Czy raczej wełnę kładziemy na ruszt?
Mieszkanie w kamienicy, sufit to drewno plus trzciną i tynkiem. Nad pomieszczeniem zamieszkały strych.
Chciałbym obniżyć sufit i teraz pytanie: czy wełnę mogę przykręcić do obecnego sufitu potem dopiero stelaż i rigipsy? Czy raczej wełnę kładziemy na ruszt?
Wełnę z tego co wiem tak średnio da się przykręcić. Można ją podwiesić. Ważne żeby została przerwa około 2 cm między wełną a podłogą/ stelażem- bez różnicy z której strony. No i ważne żeby strop odizolować folią.
Dziękuję za odpowiedz.
Mamy właśnie remont kamienicy i widziałem jak kładą wełnę na sufitach w piwnicach, mianowicie wełna jest przytrzymywana takimi plastikowymi kołkami w które wbijany jest gwoźdź potem siatka i baranek takie coś chyba:
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8.
Więc chyba się da. Zamiast tego dam talerzyk (taki od styropianu) i wkręt, który ładnie wejdzie w drewno w suficie. Bardziej zależało mi na odpowiedzi czy można i nie jest to błąd w sztuce.
Ps. Jaką grubą wełnę zastosować? Sufit będzie obniżany o 30cm.
Mamy właśnie remont kamienicy i widziałem jak kładą wełnę na sufitach w piwnicach, mianowicie wełna jest przytrzymywana takimi plastikowymi kołkami w które wbijany jest gwoźdź potem siatka i baranek takie coś chyba:
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8.
Więc chyba się da. Zamiast tego dam talerzyk (taki od styropianu) i wkręt, który ładnie wejdzie w drewno w suficie. Bardziej zależało mi na odpowiedzi czy można i nie jest to błąd w sztuce.
Znaczy się między rigipsy a stelaż?xander119 pisze: No i ważne żeby strop odizolować folią.
Ps. Jaką grubą wełnę zastosować? Sufit będzie obniżany o 30cm.
Wełny daj tyle na ile Cię stać i ile wytrzyma konstrukcja.
Wełnę układamy na ruszcie podwieszonym do belek stropu drewnianego.
Strop drewniany inaczej przepuszcza parę wodną niż betonowy.
Dlatego strop w piwnicy wykonują jak opisałeś.
Wełnę musisz odizolować od pary wodnej z pomieszczeń, które zajmujesz jak również od wilgoci z poddasza powyżej.
Trzeba zastosować odpowiednie izolacje jeśli ich nie ma.
Wełnę układamy na ruszcie podwieszonym do belek stropu drewnianego.
Strop drewniany inaczej przepuszcza parę wodną niż betonowy.
Dlatego strop w piwnicy wykonują jak opisałeś.
Wełnę musisz odizolować od pary wodnej z pomieszczeń, które zajmujesz jak również od wilgoci z poddasza powyżej.
Trzeba zastosować odpowiednie izolacje jeśli ich nie ma.
Ciekawa opcja, ale chyba najlepiej sprawdza się w większych pomieszczeniach