Jaką pompę ciepła wybrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaką pompę ciepła wybrać?
Tylko po co od razu pompa ciepła do grzania wody jak można tak ?
Przepływowy podgrzewacz wody... już wiemy na jakiej zasadzie działa.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://klimat.od.ua/novosti/kondicioner ... lenie.html I - 30 nie starszne, gdy GZ ma 23 st.C
rekuperacja od 1989r
To jaką pompę polecasz Panie Tomaszu? Gruntową, powietrze powietrze czy powietrze woda?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zdecydowanie powietrze powietrze, Jest najefektywniejsza , tania i dba o komfort cały rok.BN81 pisze:To jaką pompę polecasz Panie Tomaszu? Gruntową, powietrze powietrze czy powietrze woda?
W ogóle ogrzewanie hydrauliczne jest złe. Drogie, nie chłodzi i efektywność znacznie spada przez "sprzęgło hydrauliczne"
rekuperacja od 1989r
A poza tym jak twoja pompka zawiedzie to możesz babie fufnąć ciepłą pompą do gęby.. Same plusy.
Ale ciepła pompa koniecznie z rekuperacją bo bez rekuperacji to ja byś się nie wysilał to będzie wszystko schrzanione.BN81 pisze:To jaką pompę polecasz Panie Tomaszu? Gruntową, powietrze powietrze czy powietrze woda?
A najlepiej jak byś wszystko zlecił miszczowi Brzeczu bo inaczej to kiszka. No i tylko on zapewni Tobie komfort (+17 stopni), nikt inny. Popatrz jak to robi bo opisał to wszystko w wątku porównanie.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,BN81 pisze:Witam.
Chciałbym się dowiedzieć ile w ogóle kosztuję instalacja pompy ciepła powietrze woda, albo powietrze powietrze? I czy w ogóle te pompy nagrzeją dom jeżeli jest taka temperatura jak teraz, czyli ok -20 stopni?
Chciałbym porównać cenowo te pompy zanim podejmę decyzję.
pozdrawiam
Dla porównania marka Junkers posiada przejrzysty cennik, w którym umieszczone są wszystkie produkty, w tym również pompy ciepła. Cennik znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/materialy/cennik.html.
Przy temperaturze zewnętrznej poniżej -20°C pompa ciepła wykorzystuje do swojej pracy jedynie wbudowany dogrzewacz elektryczny. Przy wyższych temperaturach zewnętrznych użytkownik ma możliwość ustawienia pracy pompy samodzielnie lub w trybie Kombi (pompa ciepła + dogrzewacz elektryczny). W pompach Supraeco zamontowany jest dogrzewacz o łącznej mocy 9kW.
Zachęcam również do odwiedzenia jednego z serwisów meteorologicznych, jak www.portpc.pl, gdzie prezentowane są dane z ostatnich 30 lat pokazujące, ile godzin w roku występowała temperatura niższa od -20°C.
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,
Ja bym takie pytanie zadał fachowcom z jakiejś firmy, która w tym siedzi od lat np. Atelier, bo wbrew pozorom, nie jest tak łatwo na to pytanie odpowiedzieć, a czasami to wszystko zależy do jakiego domu i czego oczekuje inwestor.
Co ty bredzisz ?szymek33 pisze:Ja bym takie pytanie zadał fachowcom z jakiejś firmy, która w tym siedzi od lat np. , bo wbrew pozorom, nie jest tak łatwo na to pytanie odpowiedzieć, a czasami to wszystko zależy do jakiego domu i czego oczekuje inwestor.
Jak to jakiego domu ? - MIESZKALNEGO
Czego oczkuje inwestor? - Komfortu cieplnego zimą i latem
to 99,9% przypadków więc dlaczego niby trudno na to pytanie odpowiedzieć?
trzeba jeszcze sprawdzić jak mocno da się inwestora orżnąć ??
Robercie.RobertKGB pisze:
Co ty bredzisz ?
Nie widzisz, że to reklama? Po co dajesz się wciągnąć nabijając linki?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Widzę że reklama, dlatego wywaliłem linka. Przecież na tym forum 90% postów to reklamy i tu moja wina czasami nie wiedząc czemu daje się wciągnąć w tą nierówną walkę z nimi.bachus pisze:Robercie.RobertKGB pisze:
Co ty bredzisz ?
Nie widzisz, że to reklama? Po co dajesz się wciągnąć nabijając linki?
Hmm, ciężki wybór . Też kiedyś stałem przed tym samym wyborem i się chyba zastanawiałem aż 2 miesiące . Tutaj jest jakiś artykuł ARTYKUŁ może on Ci pomoże rozwiązać twój problem ?
Powiem Wam szczerze, że sam zastanawiam się na tym, jaką pompę ciepła wybrać. Bardzo ciekawym produktem wydaje mi się https://remont.biz.pl/sklep/897-tweetop . Czytałem nieco na jego temat i okazuje się, że rozwiązanie to jest nie tylko energooszczędne- za sprawą możliwości podłączenia do wentylacji, ale też oczywiście ekologiczne. Jak uważacie, warto się na nie zdecydować?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

NALEŻY UNIKAĆ POMP CIEPŁA Z WODNYM GÓRNYM ŹRÓDŁEM, są drogie mało efektywne i nie zapewniają komfortu!!PawełNM pisze:Powiem Wam szczerze, że sam zastanawiam się na tym, jaką pompę ciepła wybrać. Bardzo ciekawym produktem wydaje mi się https://remont.biz.pl/sklep/897-tweetop . Czytałem nieco na jego temat i okazuje się, że rozwiązanie to jest nie tylko energooszczędne- za sprawą możliwości podłączenia do wentylacji, ale też oczywiście ekologiczne. Jak uważacie, warto się na nie zdecydować?
rekuperacja od 1989r