Parterówka 80m2 Jakie ogrzewanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Parterówka 80m2 Jakie ogrzewanie?
Padł pomysł z butlą - dobre i tanie rozwiązanie, o ile zachowasz pewne środki ostrożności. Nigdy nie kupuj gazu z nieznanego źródła i dokładnie sprawdzaj plomby. Ja szczególnie lubię butle z AmeriGas, bo mają bardzo czytelne oznaczenia i bardzo łatwo jest stwierdzić, czy mamy do czynienia z oryginałami czy podróbkami.
-
Janek838383
- Początkujący

Co prawda bede mieć wiekszy doim niż 80 m2 ale też myślę o gazie.
W dom.pl polecili mi porowanieni kosztów u siebie na miejscu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W temacie "porównanie", porównywany jest w tych samych warunkach ogrzewanie bezpośrednie i gazowe(pośrednie) - przy fatalnej izolacji domu, prądem wychodzi tylko dwa razy taniej. Gdyby dom był izolowany, wyszłoby dla prądy znacznie korzystniej. Poza tym przy prądzie jest większy komfort.Janek838383 pisze:Co prawda bede mieć wiekszy doim niż 80 m2 ale też myślę o gazie.
rekuperacja od 1989r
Temat "porównanie "to ustawka Brzęczkowskiego.Tomasz_Brzeczkowski pisze: W temacie "porównanie", porównywany jest w tych samych warunkach ogrzewanie bezpośrednie i gazowe(pośrednie) - przy fatalnej izolacji domu,
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Uważam, że dobrym podejściem do ocieplenia będzie wykorzystanie do tego celu gazu. Wykorzystując butle gazowe LPG nie ponosisz stałych opłat, jak w przypadku prądu czy gazu ziemnego, tylko tyle ile wykorzystać. Oczywiście najlepiej korzystać z dostawców sprawdzonych takim jakim jest amerigas. Wtedy macie pewność, że butle są co rusz serwisowane i dobrze zabezpieczone.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie jest możliwe wykonanie poprawnej i komfortowej instalacji opartej na gazie.bobik5 pisze:Uważam, że dobrym podejściem do ocieplenia będzie wykorzystanie do tego celu gazu. Wykorzystując butle gazowe LPG nie ponosisz stałych opłat, jak w przypadku prądu czy gazu ziemnego, tylko tyle ile wykorzystać. Oczywiście najlepiej korzystać z dostawców sprawdzonych takim jakim jest amerigas. Wtedy macie pewność, że butle są co rusz serwisowane i dobrze zabezpieczone.
Klasyfikacja energetyczna domów z instalacją bezpośrednią.
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany z poprawnie wykonaną komfortową instalacją
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo i poprawnie wykonaną instalacją
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje .
rekuperacja od 1989r
Jest możliwe wykonanie poprawnej i komfortowej instalacji opartej na gazie.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie jest możliwe wykonanie poprawnej i komfortowej instalacji opartej na gazie.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Nie jest możliwe wykonanie taniej i ekonomicznej instalacji opartej na prądzie 
[quote="Robert_Ch"]Co do wyliczeń to proszę:
W domu który teraz buduje, w/g charakterystyki energetycznej, zapotrzebowanie na ogrzewanie ( bez CWU) wyniesie 2800 kWh/rok
Grzanie surowym prądem 2800 kWh x 0,65 zł =1820,00 zł brutto . Czy to jakaś tragedia cenowa ?
niesamowite 1800zł za prąd za rok, to już mamy na śląsku problem z głowy
człowieku co ty za bzdury wypisujesz
ja wcześniej miałem tylko 1 bojler elek. który używałem do CWU w okresie letnim i wyrzuciłem go montując junkers bo opłaty były wysokie a teraz sobie wyobraź że masz CO na prąd,więc na domek jakieś 25-30KW i mróz tylko -10 i już masz miesięcznie opłaty 600zł a do tego jeszcze dodaj zwykły pobór z innych odbiorników
nie ma szans aby ogrzać dom elektrycznie i aby wyszło średnio taniej niż 1000zł
W domu który teraz buduje, w/g charakterystyki energetycznej, zapotrzebowanie na ogrzewanie ( bez CWU) wyniesie 2800 kWh/rok
Grzanie surowym prądem 2800 kWh x 0,65 zł =1820,00 zł brutto . Czy to jakaś tragedia cenowa ?
ja wcześniej miałem tylko 1 bojler elek. który używałem do CWU w okresie letnim i wyrzuciłem go montując junkers bo opłaty były wysokie a teraz sobie wyobraź że masz CO na prąd,więc na domek jakieś 25-30KW i mróz tylko -10 i już masz miesięcznie opłaty 600zł a do tego jeszcze dodaj zwykły pobór z innych odbiorników
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Można, tylko trzeba wiedzieć jak to raz. A dwa dom też nie może być taki, że hula w nim wiatrdaszuta pisze:Robert_Ch pisze:Co do wyliczeń to proszę:
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Można, tylko trzeba wiedzieć jak to raz. A dwa dom też nie może być taki, że hula w nim wiatr
.[/quote]
więc prosta kalkulacja
piec do ogrzania domu -biorę mały 10KW
średnio piec pracuje 10godz dziennie więc 100KW
30 dni w miesiącu 3000KW
ile będzie rocznie?
postaw sobie jeden grzejnik olejowy 2kw i tylko dla niego oblicz zużycie roczne i już wiesz że 2800kw to brednie ułomnych
więc prosta kalkulacja
30 dni w miesiącu 3000KW
ile będzie rocznie?
postaw sobie jeden grzejnik olejowy 2kw i tylko dla niego oblicz zużycie roczne i już wiesz że 2800kw to brednie ułomnych
inż. budownictwa
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

więc prosta kalkulacjadaszuta pisze:Można, tylko trzeba wiedzieć jak to raz. A dwa dom też nie może być taki, że hula w nim wiatr.
30 dni w miesiącu 3000KW
ile będzie rocznie?
postaw sobie jeden grzejnik olejowy 2kw i tylko dla niego oblicz zużycie roczne i już wiesz że 2800kw to brednie ułomnych[/quote]
Jakie brednie! Powtarzam, trzeba wiedzieć jak ogrzewać mądrze prądem. Oraz trzeba też wiedzieć, by było tanio to warto dom dobrze zaizolować i zrobić go szczelnym. A co do liczenia, to mam opomiarowane kilka budynków więc wiem ile zużywają na ogrzewanie prądem. Technologie idą do przodu, świat idzie do przodu wiele się zmienia. Nie tylko węgiel i gaz się liczy. Są ludzie ogrzewający ogromne domy za niewiele prądem.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
przykłady,podaj model pieca cieciu,narazie tylko cwaniakujesz
nowe technologie nic nie pomogą,do ogrzania potrzebna jest moc
ja wiem ty masz u siebie grzełkę 300w i w chacie 25 st
inż. budownictwa
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Może trochę kultury. Widocznie modą jest tutaj być typowym chamem, komuś to imponuje? Tak fajnie jest zza ekranu obrażać innych? Ostatnie posty tu i ówdzie pisane w podobnym tonie. Dziękuję za dyskusję.daszuta pisze:przykłady,podaj model pieca cieciu,narazie tylko cwaniakujesz
oczywiście że nie ma takiej możliwości
pierwsza sprawa to druga taryfa na liczniku,a to już dodatkowe koszty przesyłu
średniej klasy piec akumulacyjny kosztuje 1500zł do każdego pomieszczenia-średniej klasy czyli szumi w chacie od wentylatora jak diabli,dobry piec z feolitu to 2500zł do 4000zł
dobry piec 20kw na cały dom 100m/kw to koszt 12tyś
najlepsze piece najnowocześniejsze super cacy miód malina to pobór miesięcznie 1200kw
nie ma taniej przy -10 w grudniu i styczniu
jak ktoś mi udowodni że jest inaczej to mu loda zrobię
pierwsza sprawa to druga taryfa na liczniku,a to już dodatkowe koszty przesyłu
średniej klasy piec akumulacyjny kosztuje 1500zł do każdego pomieszczenia-średniej klasy czyli szumi w chacie od wentylatora jak diabli,dobry piec z feolitu to 2500zł do 4000zł
dobry piec 20kw na cały dom 100m/kw to koszt 12tyś
najlepsze piece najnowocześniejsze super cacy miód malina to pobór miesięcznie 1200kw
nie ma taniej przy -10 w grudniu i styczniu
jak ktoś mi udowodni że jest inaczej to mu loda zrobię
inż. budownictwa