Aranżacja mieszkalna piwnicy

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Arteriuss
Początkujący
Początkujący

Aranżacja mieszkalna piwnicy

Post autor: Arteriuss »

Witam. Chciał bym przerobić piwnice na mieszkanie lecz jest tam troszkę za nisko około 215. Chciał by także poradzić się czy była by możliwość pogłębienia tej piwnicy.
https://drive.google.com/file/d/0B5eyPI ... sp=sharing
Oto plany przekroju domu. Zaznaczone jest iż ławy mają h-30 (coś mało nie??). w rzeczywistości podobno jest dużo więcej. Jest także wskazane że wylewka jest prawie że równo z ławami (dobrze to odczytuję?). Z tego co się dowiedziałem to jest jeszcze jeden problem. Jest tam podsypka z eternitu :cry:
I moje pytanie główne. Zrobić w posadce dziurę i sprawdzić na jakiej wysokości są rzeczywiście ławy czy plany powiedzą wam coś więcej (na planach zbytnio się nie znam :oops: )?
Co w ogóle o tym myślicie?? Jak też koszta takiej inwestycji obniżania??
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 22:07 przez Arteriuss, łącznie zmieniany 1 raz.

Arteriuss
Początkujący
Początkujący

Re: Aranżacja mieszkalna piwnicy

Halo Halo Czy ktoś jest w stanie pomóc??

Rafaellooo
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafaellooo »

Sprawdź plany. Choć zastanawiam się, czy to jest warte zachodu - osobiście wolałbym niższy pokój w piwnicy, niż tyle kombinowania z fundamentami.

piotr2569
Aktywny
Aktywny

Post autor: piotr2569 »

To ma być zgłoszone do urzędu - czy powiększasz mieszkanie bez jakichkolwiek zgłoszeń :?:

Jeśli ma być zgłoszone to trzeba spełnić warunki techniczne dotyczące wysokości pomieszczeń przeznaczonych na pobyt stały ludzi w budynkach mieszkalnych ( pokoje i sypialnie ).
Jeśli na dziko - to od ciebie zależy jaką chcesz tam mieć wysokość.

Wg tego co jest wrysowane na przekroju - to warstwa posadzki cementowej piwnicy leży już na ławie fundamentowej - czyli nawet jak pójdziesz w dół to będziesz dookoła ścian nośnych widział odsadzki ław.
Natomiast jak wykonano to w rzeczywistości - to trzeba by kawałek pokuć.

Eternit trzeba zutylizować

mikk
Aktywny
Aktywny

Post autor: mikk »

Ogólnie sam pomysł mieszkania w piwnicy jest dosyć oryginalny ;)
Choć widziałam wideo z mieszkaniem zrobionym w piwnicy - http://regiodom.pl/portal/budowa/z-zyci ... zili-wideo Efekt fest nawet niezły, ale to duże przedsięwzięcie :(
Budowanie twórcze jest :)

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

No oryginalny pomysł. Na taki pomysł wpadł kiedyś mój kolega jak mieliśmy po naście lat. Postanowił że weźmie pieniądze od matki na obóz harcerski i zamiast na niego pojechać zamieszka w piwnicy. Przez dwa tygodnie srał i szczał do słoika a inny ziomek co miał dostać z tego działkę wynosił to do śmietnika i przynosił mu żarcie i wodę. Nie przewidzieli tylko jednego. Że inni sąsiedzi też korzystają ze swoich piwnic i sprawa się rypła.
Kiedyś to były czasy, nie to co teraz. Dziś nastolatki czeszą się na hitlera albo samuraja, zapuszczają brody jak drwale i noszą damskie spodnie.

Arteriuss
Początkujący
Początkujący

Wysokość pewnie sam sobie dobiorę ale 2,15 to trochę nisko więc coś będzie trzeba wykombinować. Cóż wyjdzie mnie to i tak pewnie mniej niż kupno mieszkania a piwnica w domu rodzinnym dość duża :lol: Dużo rzeczy potrafię zrobić sam więc i za robociznę wyjdzie mniej.

Do sedna! Odsadzki można jakoś fajnie zaaranżować więc to w sumie nie jakiś wielki problem. Lecz jeśli obniżę się trochę pod poziom wierzchu ław (30-40 cm od poziomu posadzki teraz) to zabezpieczać ich jakoś nie trzeba dodatkowo przed przesunięciem tak??

No eternit wolał bym powierzyć jakiejś firmie niż narażać zdrowie.
Ciekawi mnie koszt usunięcia tego i czy teren będzie potem w 100% bezpieczny.

Już kilka ciekawych przeróbek piwnic na rożne pokoje zrobiliśmy lecz zawsze było trochę wyżej :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”