Ile ocieplenia na wnękę okienną?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Ile ocieplenia na wnękę okienną?
Mam kilka być może laickich pytań odnośnie montażu i wymiarowania otworów okiennych:
1.Ocieplenia wnęk okien na zewnątrz- ile dać styropianu?
2.Ile luzu na montaż/piankę (róznica mieczy wymiarem okna a otworem po okno??)
3.Na co najlepiej montować : kotwy czy wkręty przez profil do muru?
4. Jaki luz pozostawić na parapet?
Pozdrawiam
1.Ocieplenia wnęk okien na zewnątrz- ile dać styropianu?
2.Ile luzu na montaż/piankę (róznica mieczy wymiarem okna a otworem po okno??)
3.Na co najlepiej montować : kotwy czy wkręty przez profil do muru?
4. Jaki luz pozostawić na parapet?
Pozdrawiam
-
Arkady1978
- Aktywny

Odp.
1 Tego chyba nie określa norma ale ok 1 cm powinien styropian zachodzić na okno
2 Luz na piankę; zależy od koloru okien nie mniej niz. 1 cm nie więcej niz 3 cm
3 To i to dobre (różne szkoły, różne opinie) ja osobiście montuje na kotwy
4 najlepiej jak by była listwa podokienna, luzu zostawiasz tyle samo jak w przypadku pozostałych ramiaków a parapety montujesz do listwy.
1 Tego chyba nie określa norma ale ok 1 cm powinien styropian zachodzić na okno
2 Luz na piankę; zależy od koloru okien nie mniej niz. 1 cm nie więcej niz 3 cm
3 To i to dobre (różne szkoły, różne opinie) ja osobiście montuje na kotwy
4 najlepiej jak by była listwa podokienna, luzu zostawiasz tyle samo jak w przypadku pozostałych ramiaków a parapety montujesz do listwy.
Dzieki za szybką odpowiedz
Tylko 1 cm styropianu?
Wydaje mi się to dziwnie malo szczególnie że na ściany z zewnątrz dawał będę 12cm
Jaki sens jest tak grubo ociepać sciany jak zimno wniknie w ścianę przez powierznię wnęki??
Druga wątpliwość: mocując ramę na wkręty ingerujemy w profil okna. Czy nie wiąże się to z utratą gwarancji?
Pozdrawiam
Tylko 1 cm styropianu?
Wydaje mi się to dziwnie malo szczególnie że na ściany z zewnątrz dawał będę 12cm
Jaki sens jest tak grubo ociepać sciany jak zimno wniknie w ścianę przez powierznię wnęki??
Druga wątpliwość: mocując ramę na wkręty ingerujemy w profil okna. Czy nie wiąże się to z utratą gwarancji?
Pozdrawiam
-
Arkady1978
- Aktywny

-
Arkady1978
- Aktywny

OK . wiele mi rozjasniło. Dzięki
update
Pytanie z innej beczki żeby nie zakładać nowego wątku:
Byłem dziś w Oknoplaście spytać o "typowe" wymiary okien żeby posprawdzać czy te u mnie są standardowe czy też nie i będę musiał więcej zapłacić.
Sprzedawczyni stwierdziła że "więksi" producenci okien nie maja już typowych i nietypowych i w oknoplaście nie ma już takiego podziału i mogą okno zrobić co do centymetra-
pod klienta. Zastanawiam się czy był to tylko marketingowy bełkot czy tak naprawdę jest?
Pozdrawiam
update
Pytanie z innej beczki żeby nie zakładać nowego wątku:
Byłem dziś w Oknoplaście spytać o "typowe" wymiary okien żeby posprawdzać czy te u mnie są standardowe czy też nie i będę musiał więcej zapłacić.
Sprzedawczyni stwierdziła że "więksi" producenci okien nie maja już typowych i nietypowych i w oknoplaście nie ma już takiego podziału i mogą okno zrobić co do centymetra-
pod klienta. Zastanawiam się czy był to tylko marketingowy bełkot czy tak naprawdę jest?
Pozdrawiam