Witam!
Czytałem forum ale nie znalazłem porównania na poniższy temat. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
A więc deweloper ostatnio zaproponował mi zmianę wykończenia ścian i sufitów w powstającym mieszkaniu z tynku gipsowego na tynk cementowo-wapienny dwuwarstwowo filcowany. I w związku z tym mam pytanie czy ta zmiana jest korzystna, jakie są plusy i minusy? Sciany i sufity mają być pomalowane 1 raz farbą gruntującą. Czy tynk cementowo-wapienny dwuwarstwowo filcowany jest lepszy od gipsowego? Wg. Dewelopera zmiana ta podyktowana jest opinią użytkowników mieszkań, w których wykonano tynki gipsowe (w innych lokalizacjach). Czy mam się czym przejmować czy nie?
O co mam jeszcze zapytać dewelopera odnośnie tego tynku?
tynk cementowo-wapienny a tynk gipsowy
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Ja właśnie stoję przed podobnym problemem w nowobudowanym domu. Gdyby nie moi rodzice, pewnie bym położył gipsowy, jak każdy. Ale, że moi rodzice właśnie będą teraz po 4 latach zrywać gipsy, bo jak twierdzą bardzo źle się w nich czują, i będą kłaść cementowo-wapienny, to zaczynam się zastanawiać. Nie wiem tylko czy to akurat będzie podwójnie filcowany, czy jakiś inny. Z drugiej strony tynkarze mówią, że jak się wykańcza ten cementowo-wapienny to używa się czegoś, co jest jeszcze gorsze niż cały ten gips. Tylko on zdaje się miał na myśli tynk równy jak kartka papieru, a mi wcale na takim tak mocno nie zależy. Jakaś drobna faktura piasku nie będzie mi przeszkadzać.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat istotniejszych różnic?
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat istotniejszych różnic?
-
sitarek
Re: tynk cementowo-wapienny a tynk gipsowy
zapoznaj się z artykułem pt. Tynki gipsowe, płyty gipsowo-kartonowe http://www.efachowiec.info/?site=numer_2011_1
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

sitarek, temat z 2008 wiec z deka nie aktualny
co do tematu bez czytania artykulu tynk cementowy mozna zrobic na lustro, wiec niech ktos nie uwaza ze gips to efekt koncowy.
co do tematu bez czytania artykulu tynk cementowy mozna zrobic na lustro, wiec niech ktos nie uwaza ze gips to efekt koncowy.
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

-
Mariusz Bednar
- Aktywny