Rekuperacja - ile właściwie powinno być kanałów?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rekuperacja - ile właściwie powinno być kanałów?
Czytam, że przy kanale pe flex 75/63 mm prędkość optymalna powietrza to 2 do 5 m/s. Daje to odpowiednio 22 m3/h i 55 m3/h.
Zakłądając, że chciałbym ustawić instalację tak aby wymieniała 80-88 m3/h w normalnej pracy, musiałbym mieć w domu max 4 nawiewy (po jednym kanale do każdego) żeby nie obniżać prędkości poniżej zalecanych 2m/s. Jak będzie wyglądała w tym kontekście moja instalacja, jeśli wykonawcy zalecają np. min. 6 nawiewów (po 1 kanale do każdego) dla 140m2 powierzchni? Najmniejsza wymiana powietrza w tym układzie wyniesie 132 m3/h - czy to znaczy, że powinienem zmniejszyć liczbę nawiewów? Coś źle liczę, czy za dużo kanałów będę miał?
Zakłądając, że chciałbym ustawić instalację tak aby wymieniała 80-88 m3/h w normalnej pracy, musiałbym mieć w domu max 4 nawiewy (po jednym kanale do każdego) żeby nie obniżać prędkości poniżej zalecanych 2m/s. Jak będzie wyglądała w tym kontekście moja instalacja, jeśli wykonawcy zalecają np. min. 6 nawiewów (po 1 kanale do każdego) dla 140m2 powierzchni? Najmniejsza wymiana powietrza w tym układzie wyniesie 132 m3/h - czy to znaczy, że powinienem zmniejszyć liczbę nawiewów? Coś źle liczę, czy za dużo kanałów będę miał?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Rekuperacja - ile właściwie powinno być kanałów?
Większa ilość kanałów niż wyliczone optimum, nie będzie miała wpływu na strumień powietrza wentylacyjnego. Często jak jest duży dom a mało osób, to prędkość w kanałach będzie niższa niż 2m/sek. Można też zastosować kanały PE63 a nie 75. Są produkowane też PE50.
rekuperacja od 1989r
I to nie jest problem, ze jest mniej niz 2 m/s?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Większa ilość kanałów niż wyliczone optimum, nie będzie miała wpływu na strumień powietrza wentylacyjnego. Często jak jest duży dom a mało osób, to prędkość w kanałach będzie niższa niż 2m/sek. Można też zastosować kanały PE63 a nie 75. Są produkowane też PE50.
Jeden z wykonawców proponował nawet minimum 10 nawiewów co daje 220 m3/h przy prędkości 2 m/s i jednocześnie zapewniał, że instalacja może działać spokojnie na 90 m3/h jeśli ją tak ustawię. Mówił też, że prędkość maksymalna w kanale o przekroju 75/63 mm to 30 m3/h, bo później już pojawia się dokuczliwy szum (tymczasem do 5 m/s ciągle daleko). Coś tu mi nie gra po prostu. Jak to wyliczyć żeby miało sens?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dużo ogólników o swoim doświadczeniu i rysowanie anemostatów w pomieszczeniach. Nic nie wiedziałem o rekuperacji wtedy, więc brzmiało wszystko bardzo sensownie. Facet ma dużą firmę itd. Przerażające tylko, że tę dużą firmę ma.Tomasz_Brzeczkowski pisze:jak to uzasadnił?
Natomiast powtórzę jeszcze pytanie do informacji jakie otrzymałe w trakcie tego spotkania: zostałem poinformowany, że kanał flex 75/63 mm maksymalnie, bez hałasu może pracować w trybie 25 - 30 m3/h. Jak to się ma do powszechnie zalecanych prędkości prędkości i np. 5 m/s podczas których kanałem płynie 55 m3/h? Tzn. że to już nie jest zalecana prędkość i pojawi się hałas z anemostatów?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

wentylacja ma być niesłyszalna. To wszystko.
Czy słyszymy wentylację zależy od dwóch czynników.
poziom szumu wentylacji
poziom szumu tła.
Tło nocne (najcichsze) - wentylację na 50 % może być słychać, na 100% na pewno słychać, ale nocą chodzi ona na 20-30% i nie powinna być słyszalna. W dzień nie powinna być słyszalna na 50% a przy gościach na 100%
poziom szumu wentylacji
poziom szumu tła.
Tło nocne (najcichsze) - wentylację na 50 % może być słychać, na 100% na pewno słychać, ale nocą chodzi ona na 20-30% i nie powinna być słyszalna. W dzień nie powinna być słyszalna na 50% a przy gościach na 100%
rekuperacja od 1989r
Tylko jaki jest ten max. (trzeba coś założyć dla instalacji 75 mm) przy którym instalacja jest niesłyszalna w dzień i w nocy? Bliżej 2 m/s i 22 m3/h czy aż do 5 m/s i 55m3/h?Zastanawiam się po prostu ile powinienem zainstalować nawiewów żeby instalacja na co dzień mogła działać w zalecanych zakresach przy pracy na poziomie 80 m3/h (4 pokoje, 2 łazienki, 1 kuchnia).Tomasz_Brzeczkowski pisze:wentylacja ma być niesłyszalna. To wszystko.
poziom szumu wentylacji
poziom szumu tła.
EDIT: Wrzuciłem to pytanie też na muratora, ale niestety temat się rozmył. Pozwolę sobie wkleić poniżej, może tu będzie bardziej owocnie:
2 poziomy, 140 m2 powierzchni, 4 pokoje (w tym jeden z kuchnią i 1 jest sypialnią ), 2 łazienki, 1 kotłownia i 2 osoby zamieszkujące (zakładam na co dzień wystarczy 80 m3/h) : ile nawiewów byście polecali?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najprawdopodobniej Airpack 300, żeby mieć jednak zapas mocy na specjalne okazje.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wiadomo która centrala ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To rozdzielacz na 8 x75. . Zbyt niskimi prędkościami na kanałach PE75 nie ma co się przejmować, tylko gładkie wewnątrz kanały mogą generować dudnienie, przy zbyt małych prędkościach. Powietrze rozprężając się w gładkich kanałach przylega do ścianek zwalniając, powietrze płynące środkiem je wyprzedza i rozpręża się, powstaje fala dźwiękowa. Dlatego kanały wentylacyjne mają specjalne wykładziny, czy zagłębienia, coś jak piłka do golfa.
Ja mam 170 tkę i rozdzielacz 125/3 x 80mm (izolowane fi80mm) na trzy pokojowe mieszkanie.
Ja mam 170 tkę i rozdzielacz 125/3 x 80mm (izolowane fi80mm) na trzy pokojowe mieszkanie.
rekuperacja od 1989r
Panie Tomaszu, czy w takim razie bardzo popularne Pe Flex to kiepskie rozwiązanie?
Piszą, że ich przewody: "Elastyczne rury są na zewnątrz faliste, wewnątrz gładkie, co daje niskie opory powietrza."
http://peflex.pl/#przewody
Piszą, że ich przewody: "Elastyczne rury są na zewnątrz faliste, wewnątrz gładkie, co daje niskie opory powietrza."
http://peflex.pl/#przewody
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardzo wielu wydaje się, że jak kanał gładki to lepszy. A firma Termokontrol nie jest od oświecania a handlowania, więc produkują kanały gładkie. Proszę zobaczyć, że oni dają wywiewy w garderobach, korytarzach czy spiżarniach. Suma pól przekrojów kanałów często dwukrotnie przekracza pole powierzchni kanału głównego. Trudno mieć do nich o to pretensje, chcą sprzedawać jak najwięcej. Redukcje i rozdzielacze, też są robione pod wysyłkę, a nie by montaż był najłatwiejszy. To normalna specyfika firmy handlowej.
Wiele razy tłumaczyłem, dlaczego kanały powinny mieć zagłębienia lub być chropowate, dlaczego nie należy instalować wywiewów w korytarzu, czy garderobie. No cóż ilość jeszcze raz ilość.
Wiele razy tłumaczyłem, dlaczego kanały powinny mieć zagłębienia lub być chropowate, dlaczego nie należy instalować wywiewów w korytarzu, czy garderobie. No cóż ilość jeszcze raz ilość.
rekuperacja od 1989r
Którego producenta Pan poleca? Ventiflex jest lepszy? Nie napisali czy ich kanały są gładkie w środku:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bardzo wielu wydaje się, że jak kanał gładki to lepszy. A firma Termokontrol nie jest od oświecania a handlowania, więc produkują kanały gładkie. Proszę zobaczyć, że oni dają wywiewy w garderobach, korytarzach czy spiżarniach. Suma pól przekrojów kanałów często dwukrotnie przekracza pole powierzchni kanału głównego. Trudno mieć do nich o to pretensje, chcą sprzedawać jak najwięcej. Redukcje i rozdzielacze, też są robione pod wysyłkę, a nie by montaż był najłatwiejszy. To normalna specyfika firmy handlowej.
http://www.ground-therm.com/wentylacja
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tu nie mogę być obiektywny, bo mam swoje kanały higieniczne (niebieskie z białym) i antybakteryjne ze srebrem (zielono srebrne).
rekuperacja od 1989r
Nie męcz Brzęczkowskiego bo od niego nie wiele wyciśniesz, oblicz sobie sam, to przynajmniej będziesz wiedział, ze masz dobrze:alter2000 pisze:Coś tu mi nie gra po prostu. Jak to wyliczyć żeby miało sens?
https://poradnikprojektanta.pl/wentylac ... -po-kroku/
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).