Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
-
DonSmiguel13
- Początkujący

- Posty: 2
- Rejestracja: 30 gru 2016, 18:33
Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Witam, mam pytanie. Planuje kupno płytek do budynku usługowo handlowego, a dokładniej do kuchni i pizzeri. Jakie są wymagania odnośnie klasy ścieralności płytek? Każdy mówi co innego i nie mogę uzyskać rzetelnych informacji nawet od inspektorów budowlanych. Przeczytałem artykuł który mówi że jest to kwestia niezbyt uregulowana w polskim prawie dlatego powinniśmy bazować na BRG 181(ZH1/571) -jest to artykuł napisany po niemiecku co uniemożliwia mi jego analizę. Proszę o pomoc.
Re: Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Szukaj płytek PEI4 lub 5 ścieralność, R12 lub 13 śliskość i nasiąkliwość 0,5%.
Przed remontem powinieneś uzgodnić wymogi z instytucją, która to klepnie.
Zwykle maja polecanych projektantów a oni pomogą w zakupie.
Format płytek ich grubość, technika klejenia i odpowiednie fugi to też drobne szczegóły, których nie należy pominąć.
Przed remontem powinieneś uzgodnić wymogi z instytucją, która to klepnie.
Zwykle maja polecanych projektantów a oni pomogą w zakupie.
Format płytek ich grubość, technika klejenia i odpowiednie fugi to też drobne szczegóły, których nie należy pominąć.
-
DonSmiguel13
- Początkujący

- Posty: 2
- Rejestracja: 30 gru 2016, 18:33
Re: Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Dziękuje za odpowiedź,natomiast już wiele osób mówiło mi że klasa ścieralności-R10 jest wystarczająca, poza tym z klas R12 I R13 nie ma praktycznie wyboru płytek. Mają to być płytki do niewielkiej pizzeri i kuchni na tyłach.
Re: Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Rzeczywiście są problemy z dobrymi płytkami.
Inwestorzy wolą tańsze produkty i po pewnym czasie eksploatacji ich wymianę.
Producenci dopasowują produkcję, podaż zależna od popytu.
Nic na to nie poradzę.
Pamiętaj, że nie mniej ważne od klasy płytek jest wykonanie.
Ostatnio byłem w lokalu usługowym- pizzeria , gdzie po roku eksploatacji jest do zdjęcia 160 m2 płytek.
Przyklejono płytki na gruby grzebień 12 bez warstwy kontaktowej na płytce, klej słabej jakości a fuga przepłukana.
Inwestorzy wolą tańsze produkty i po pewnym czasie eksploatacji ich wymianę.
Producenci dopasowują produkcję, podaż zależna od popytu.
Nic na to nie poradzę.
Pamiętaj, że nie mniej ważne od klasy płytek jest wykonanie.
Ostatnio byłem w lokalu usługowym- pizzeria , gdzie po roku eksploatacji jest do zdjęcia 160 m2 płytek.
Przyklejono płytki na gruby grzebień 12 bez warstwy kontaktowej na płytce, klej słabej jakości a fuga przepłukana.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2016, 11:44 przez Interno, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Nie lepiej jabnąć lastryko? Trochę trąci wiochą ale kto do kuchni zagląda a trwałość minimum 30 lat.
Re: Jaka klasa ścieralności płytek jest wymagana przez polskie prawo?
Problem z nieprzewidywalną śliskością na takiej powierzchni w trakcie eksploatacji.xander119 pisze:Nie lepiej jabnąć lastryko?
Są nawet płytki z lastrika ale nie spełniają wymagań do zaplecza gastronomii.
